yeni yakıt türü :BİYODİZEL

Başlatan salim ALTIN, 27 Eylül 2005, 12:12:25

salim ALTIN

Merhaba.
Sanırım konu kalabalığa karıştırılmayacak kadar önemlidir.



- Biyodisel, bitkisel ve hayvansal yağların metil alkol (veya etil alkol) ile katalizör eşliğinde üretilen ve dizel yakıtına alternatif bir yakıttır. Dizel  yakıtı ile çalışan bütün motorlarda yakıt olarak kullanılabilir. Ham bitkisel yağlar, lokanta ve yemek fabrikaları atık yağları, bozulmuş acılaşmış yağlar, mezbaha atıkları olan hayvansal yağlar aynı şekilde ve yöntemle esterleştirilip biyodisele dönüştürülebilir. Biodiesel üretimi için katalizör (kostik), alkol (metil yada etil alkol) ve bitkisel yada hayvansal yağ kullanılmaktadır. İlk aşamada işleme tabii tutulan yağın asitlik derecesi belirlenerek. katalizör miktarı bulunmaktadır. Bu işlemden sonra işleme girecek materyaller hazırlanmaktadır. Önce katalizör ve alkol birbirleriyle karıştırılmakta daha sonra bu karışım ham yağ ile karıştırılarak yaklaşık 8 saat bekletilmektedir. Bu beklemede deponun üst kısmında biodiesel, alt kısmında da gliserin ayrışmaktadır. Bu ürünler ayrı kaplara aktarılarak biyodizel ve gliserin elde edilmektedir.

Sera gazları içinde büyük bir pay sahibi olan CO2 dünyanın en önemli çevre sorunu olan küresel ısınmaya neden olmaktadır ve yanma sonucu ortaya çıkan bir emisyondur. Yine yanma sonucu açığa çıkan ve sera gazları arasında yer alan CO, SOx, NOx emisyonları insan sağlığına da zararlıdır.

Biyodizel, tarımsal bitkilerden elde edilmesi nedeniyle, biyolojik karbon döngüsü içinde, fotosentez ile CO2'i dönüştürüp karbon döngüsünü hızlandırdığı için sera etkisini artırıcı yönde etki göstermez. Yani biyodizel CO2 emisyonları için doğal bir yutak olarak düşünülebilir. Ayrıca CO, SOx emisyonlarının, partikül madde ve yanmamış hidrokarbonların (HC) daha az salındığı kanıtlanmıştır.

Biyodizelin NOx emisyonları dizel yakıta göre daha fazladır. Emisyon miktarı motorun biyodizel yakıta uygunluğuna bağlı olarak değişir. NOx emisyonlarının %13 oranına kadar arttığı test edilmiştir. Bununla birlikte biyodizel kükürt içermez. Bu yüzden NOx kontrol teknolojileri biyodizel yakıtı kullanan sistemlere uygulanabilir. Konvansiyonel dizel yakıtı kükürt içerdiği için NOx kontrol teknolojilerine uygun değildir


Peki kullanılan alkol nasıl yapılır.?


Alkollü içeceklere genel olarak Etil Alkol ya da Etanol ismi verilir. Etil alkol saf ve renksiz bir sıvıdır. Çeşitli meyveler, tohumlar ve sebzelerin fermante edilmesi sonucu Etil Alkol elde edilir. Parfüm, kolonya, dezenfektan maddelerinde kullanılan Etil Alkol, içki yapımında da kullanılır.

Metil alkol ise odun talaşının damıtılması sonucu elde edilir. Metil alkolün diğer bir adı da Metanol'dür. Metil Alkol endüstride, antifriz yapımında, cam temizleyici deterjanlarda ve boya inceltici ürünlerde bulunur.


http://www.eie.gov.tr/biyodizel/index_biyodizel.html
http://www.eie.gov.tr/biyodizel/bd_eietesis.html
tüm biyodizel geyikleri.
http://www.biyomotorin-biodiesel.com/basin.html
http://bmenergy.sitemynet.com/
http://www.epdk.org.tr/mevzuat/kanun/petrol/Petrol.html
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

otm

merhaba
adanada bir firmanın bu işlemleri otomatik olarak yapan bir cihaz üretip sattığını biliyorum.tv de izlemiştim.cihazın fiyatı 15000 ytl.ama orada kullananlar özelliklede çiftçiler cihazın verilen parayı 1 yılda çıkardığını söylüyorlardı.
cihaza alkol,yağ ve kostik soda konuluyordu sanırım. ve 10 saat içindede dizel benzin çıkarıyordu.
acaba bizdemi alsak.benzin fiyatları bu şekilde yükselmeye devam ederse avin bodrumuna koymak lazım bitane.birde tekirdağ tarafında ayçiçeği yetiştirmek için küçük bi arsa:)