Switchlerin seri bağlanması?

Başlatan mir_as82, 23 Mayıs 2016, 17:26:50

mir_as82

Elimde 100 tane switch var. Ve hepsi 24 portlu Her switchin 10 portuna yine switch bağlanıyor. Ayrıca açıkta kalan diğer  portlara da cihaz bağlanıyor kabul edelim.
Sorum şu, birinci switch 10.switche bağlı olan bir cihazı nasıl biliyor? Yani benim bildiğim switchler sadece ona bağlı olan cihazın mac adresini tutar. Yukarıdaki yazdığım durumda ilk switch 10. cihaza ulaşana kadar nasıl bir strateji izler?

MC_Skywalker

#1
Hatalı bilgiler silinmiştir.

mir_as82

Hocam VLAN özelliği olmayan switchlerden bahsediyorum. Akıllı olmayan switchler.

MC_Skywalker

#3
Hatalı bilgiler silinmiştir.

mir_as82

Switchlerin  subneti olduğunu hiç duymamıştım. Hocam ben şunu anlamadım, switch in subneti olur mu ki?

MC_Skywalker

#5
Hatalı bilgiler silinmiştir.

mir_as82

Hocam peki. Akıllı olmayan switch lerin maximum adresleyebileceği mac adresi sayısı nedir? 4 portlu bir switch düşünün bu Portlardan biri switch grubuna bağlı olsun. Bu durumda bu portun adresleyebileceği maximum mac adresi sayısı nedir?

MC_Skywalker

#7
Hatalı bilgiler silinmiştir.

Michael Faraday


mir_as82

Hocam bazen hatalı cevaplar veriliyor. Ben şunu gördüm, forum siteleri bilgisiz kimseler için tam bir bomba : )). Eğer sorgusuz direkt olarak söyleneni alır kanun gibi kabul edersen yanlış bilgiler öğrenilmesi kaçınılmaz. Ben onun için cevap yazarken kesin bilmediğim şeyi yazmamaya dikkat ederim.
Dediğin gibi swithcler (akıllı olmayan switch ler).
Kısaca swithclerin Nasıl çalıştığını yazalım.
Switch sisteme takıldığı anda switch üstünde olan port - mac adres tablosu boştur. (Porttan kastım mekanik olarak Ethernet arabirimine bağlantı yaptığımız RJ45 soketlerinin takıldığı fiziksel bağlantının yapıldığı şeyi kast ediyorum).
4 portlu switch olsun elimizde olan switch. Yeni enerjilerin ve tüm Portlarına 4 tane pc bağlanmış olsun.A,B,C,D pc leri.(tüm pc lerin arp tablolarının dolu olduğunu kabul edelim. Yani bu me demek ? Tüm pc ler kendi subnet leri ile aynı olan tüm cihazların, hangi IP de hangi mac li cihaz olduğunu bilmedi demektir.)

1-A pc si B ye paket atmak istesin. A paketi mecburen swithce doğru atar(çünkü tüm 4 cihaz da switch e bağlı). Bu durumda A hangi switch portuna bağlı ise swithc gelen paketin Source MAC adresine bakar be "Ha tamam benim 1 nolu Portuma MAC i aa:aa:aa:aa:aa:aa olan bir cihaz bağladı " der ve 1. Porta ait MAC tespit edilmiş olur.

2-peki B cihazının mac adresini bilmediğinden gelen paketi tüm diğer 3 porta broadcast eder( broadcast demek aynı Network te olan cihazlara paketin atılması demektir. Gelen paketin destination IP alanlarına X.X.X.255 yazınca, bu swithce bağlı tüm cihazlara mesajın gitmesi demektir. Bu durumda her cihaz bu paketi alır, ama sadece hangi cihazın mac adresi destination mac alanında varsa o cevap verir. Bu durumda cevabı B cihazı verir.

3- B nin de 2. Portta olduğunu düşünelim, bu durumda diğer 2 cihaz gelen broadcast paketini drop eder(yani paket gelir ve "bu benim için değilmiş " deyip. Paketi çöpe atar.
B den gelen broadcast e cevap paketinde B kendi Source mac adresini yazdığından, bu sefer swithc 2. Portunu artık B cihazının maç ine haritalar.

4- diğer tüm cihazlarda A ve B de olduğu gibi swithc üzerindeki Portlara Map edilir(haritalanır).

Benim sorum bu noktada başladı aslında. Ama kendim düşünerek yanıtı buldum sanki. Bir porta birden fazla mac adresi haritalanamıyor herhangi bir t anında. t=3 sn sinde herhangi bir portta xx:xx:xx:xx:xx:xx mac adresi haritalanmışsa, t=4 te başka bir cihaz cihazın mac adresi olabilir ama hiç bir zaman aynı porta herhangi bir anda 2 veya daha fazla mac adresi haritalanamaz!!!

mufitsozen

#10
Bir cok modern switch'de ayni porta birden fazla mac adresi baglanabilir.

Cisco switchlerde en son kullandigimda "switchport port-security maximum" diye bir komut vardi. Yanlis hatirlamiyorsam bir portda 132 MAC adresine kadarina izin verilebiliyordu.

Forumda yalan yanlis bilgi verildigi konusunda haklisin (hic kimseyi kasdetmiyorum burada genel olarak tam bilinmeyen konularda ahkam kesmek bilmiyorum demekten daha kolay geliyor insanlara yada kendi kisitli tecrubelerini genellestirmek gibi kotu aliskanliklar var diye dusunuyorum)

Bu arada switchler layer-2 cihazlardir. Bunlarin bazilarinda cok kisitli icok ozel durumlar icin) daha ust layerlarla ilgili fonksiyonlar olabilir (o zaman ornegin Layer 3 switch gibi isimlerle bu fark belirtilir) Normalde bir layer 2 switch'e verilen IP adresi onun administration'i yada provisioning yapabilmek (komul vermek, configure etmek vb) icindir, Bu yuzden switch ettigi subnet ile management subnet'i birbirinden farkli bile olabilir. Ki genellikle out-band management in-band management'dan daha fazla tercih edilir.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

mir_as82

Hocam o Zaman seri veya paralel bağlanınca switch ler ağda dolaşan broadcast paket sayısı azalır. Eğer bir porta birden fazla MAC bağlanabiliyorsa. Uzun zamandır yoktunuz. Gelmişken sizden faydalanalım.
Soru-1:Peki bu bir portuna birden fazla MAC adres bağlanabilen(yanı table ile demek istediniz galiba, yani switch içinde, ilgili port için tutulan mac adres tablosu) switch leri Nasıl anlarız?
Soru-2:Satın alırken ne demek lazım? Bir portuna bağlanabilecek mac sayısının literatürdeki tabiri nedir?
Soru-3: Bu maximum sayı dolarsa switch ona gelen paketi broadcast mi yapar?

mufitsozen

#12
Alıntı yapılan: mir_as82 - 30 Mayıs 2016, 00:06:28
Uzun zamandır yoktunuz. Gelmişken sizden faydalanalım.

Gecen kasim ayindan beri saglik ve ailevi nedenlerden biraz normal yasamdan uzaklastim.

Bu hafta picprojeye bakayim dedim, senin sorduklarina verilen cevaplar seni yanlis yonlendirebilir diye dayanamadim cevap yazdim ama daha fazlasi icin gercekten pek hevesim yok. Benden daha bilgil ve tecrubeli abilerimiz yardimci olurlar artik.

Sanada Allahtan zihin acikligi, sabir, calisma azmi ve gucu dilemekten baska maalesef bir katkim olamayacak.

mesaj birleştirme:: 30 Mayıs 2016, 00:28:17

switchler zinhar parallel baglanmaz, looplar olusur. Bzen network yapisindan dolayi ayni switche giden birden fazla baglanti olabilir. Bunlar "broadcast storm"a yol acacagindan istenmez. Bu yuzden STP (spanning tree protocol) kullanilir ve redundant portlar otomatik olarak devre disi birakilir. STP ile bu redundant baglantilarda olan bir kesinti devre disi olan portun switch tarafindan otomatik olarak devreye alinmasi saglanir.

Yani bu is kabloyu al bir ucunu bir yere oburunu obur tarafa bagladan daha karisiktir (daha VTP - VLAN Trunking Protocol vb gibi bir suru layer 2 switch konusu var :-) )


mesaj birleştirme:: 30 Mayıs 2016, 00:32:22

Benim sana nacizane tavsiyem bu konularin en azindan farkina varmak icin CCNA sertifikasyon hazirlik kitaplarini alip calisman ve hatta CCNA sertifikasini almak. Bu sertifika lise mezunu ingilizce bilen herkesin alabilecegi teknik zorluktadir. Kitaplar, Kurslar ve egitim materyali fazlasi ile mevcut.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

mir_as82

#13
İnşallah en yakın Zaman'da tüm sıkıntılarınızı Allah çözer. Sağol hocam.
En azından bir switch portuna birden fazla mac bağlanılabileceğini öğrendim. O bile yeter. Bunu bile bilen birinden duymak yeter.
Bazen düşünmeden lafın gelişi konuştuğumdan hatalı yazabilirim. Paralel bağlanma sözünü de filtreden geçirmeden yazdım.