Neden ASM ile yazılan kodlar güncel mimarilerde daha yavaş çalışır...

Başlatan gerbay, 07 Eylül 2016, 00:33:32

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: ipek - 13 Eylül 2019, 00:23:29ilk bu bilgisayarı almıştım zannediyorum 84' idi,Korhan Sökmen üstadın yanında merhum Dr Deniz Tanyel vardı,Edge Connector'e 2 yda 4K bir EEprom takmıştı kasetten buna yükleniyordu, kartın üstündeki düğmeye basıp Randomize USR Bilmemne yazıyorduk program 2 saniyede açılıyordu dehşet bişeydi.Sir Clive Sinclair bunu düşünememişti...
2 firma getiriyordu bu Spectrum 48 K yı (84 değil :) )
Birisi Tepum Diğeri Ekakomp idi..
Korhan Hoca Ekadaydı.
Amstradıda o getirmişti. O vesileyle tanışmıştık kendisiyle.

Specrum için EPROM programlayıcı tasarlayıp kullanmıştık uzunca bir süre.
Çok işimizi görmüştü.
64K Epromları 2 Part halinde atabiliyorduk doğal olarak.
Bilgisayarımız zaten 48K olunca..  :(

devrecii

@taydin  Haklısın olması gereken bu ama hayat böyle değil, herşey çarpık zamanımızda , tuvalete bekçi olamayacak adamlar  ülkenin en önde gelen kişileri oluyor , bende bundan dem vurmuştum .

Örnek vermek gerekirse hocaların hocası z hocayı ele alalım kendisi asm konusunda almış yürümüş hatta hayatının bir parçası olmuş, eeee.. sonuç elde ne var  ;D  hiç . Bende asm konusunda fena değilimdir, bu güne kadar maddi manevi hiçbir faydasını görmedim, kimse de bana yav şu programı asm de yazmışsın helal olsun demedi. ;D

M.Salim GÜLLÜCE

#122
Alıntı yapılan: iboibo - 13 Eylül 2019, 14:31:49@taydin  Haklısın olması gereken bu ama hayat böyle değil, herşey çarpık zamanımızda , tuvalete bekçi olamayacak adamlar  ülkenin en önde gelen kişileri oluyor , bende bundan dem vurmuştum .

Örnek vermek gerekirse hocaların hocası z hocayı ele alalım kendisi asm konusunda almış yürümüş hatta hayatının bir parçası olmuş, eeee.. sonuç elde ne var  ;D  hiç . Bende asm konusunda fena değilimdir, bu güne kadar maddi manevi hiçbir faydasını görmedim, kimse de bana yav şu programı asm de yazmışsın helal olsun demedi. ;D

Assembler para gerektirecek kazandıracak bir çalışma olarak değil kişisel gelişimin eşik taşı olarak görülmeli.
ASM yazabilen birisi herdili daha rahat kawrar ve herkesten daha güzel programlar yapar. Zorlanınca diğer lisanların yükü altında ezilmek yerine hemen temel lisandan eklemeler yamalar yapabilir.
Bu da başkalarının yapamadığını yapma becerisi kazandırır.

Paraya tevil sadece ürünle olur.

Şöyle düşünürsen tam yerine oturur..

Hiç kimsenin kullanmadığı kalitede tamir takımı aldın ama sana para kazandırmadı. Zira başkaları beş para etmez takımlarla iş yapmaya devam ediyorlar...

devrecii

Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 13 Eylül 2019, 14:47:49Hiç kimsenin kullanmadığı kalitede tamir takımı aldın ama sana para kazandırmadı. Zira başkaları beş para etmez takımlarla iş yapmaya devam ediyorlar...

İşte başından itibaren söylemek istediğim bu. Aynı fikirdeyiz. Unity denen bir motor çıkmış kod bile yazmıyorsun script,
he rşeyi yapıyor adamlar yazılım bile değil , adam  diyor ki ben yazlımıcıyım işte geldiğimiz nokta bu. Parayı da götürüyor.

Şimdi hazır sistemde iki kod yazıp para götüren adam mı iyi yazılımıcı yoksa şahane kodlar yazıp 3 kuruş kazanan mı iyi yazılımcı hangisi ?

Tamam kişisel gelişim de Bu kişisel gelişim bana;

*Para getiriyor mu -> hayır
*Toplumda saygı -> hayır
*karı kız düşüyormu -> asla  ;D

Peki neye yarayacak bu kisisel gelişim. Faydasını gören varsa yazsın da biz de bilelim :D
 

taydin

Piyasadaki hazır toolkitleri kullanarak para kazananlar var tabiki. Ama bir ülkenin gerçek anlamda tennoloji lideri olması için, teknolojik olarak bağımsız olması için bu hazır şeyleri KULLANAN değil, GELİŞTİREN taraf olması lazım. Bunun için de çok ayrıntılı bir şekilde konuya hakim olmak lazım.

Derinlemesine bilgi, herkesin yapabildiği piyasa mallarında belki çok fayda getirmeyebilir. Ama Türkiye'nin Altay tankı için üzerinde çalıştığı AKKOR sistemini düşün. Atılan antitank roketini RADAR'la tespit ediyor, takip ediyor ve tam zamanında kola tenekesi boyutunda bir karşı roket atıp gelen antitank roketini imha ediyor.

Bunu öyle bir script orada, bir python burada, bir hazır STM kütüphanesi burada kullanarak yapamazsın. Teknolojinin en uç noktasındasın artık, programa, donanıma, assembly'ye, herşeye neredeyse %100 hakim olman lazım, çünkü herkesin "olmaz" dediği şeyleri yapıyor olacaksın.
Timur Aydın (mekatronik.org)

devrecii

Hocam yüzde yüz haklısınız olması gereken elbette bu , fakat öyle değil işte.

Havelsan da bi iş fırsatı çıktı bir bakayım araştırayım dedim , ne göreyim  :o unity de bilmem ne yapabilen eleman alınacaktır  ??? İsme bak hava elektronik sanayi , aselsan elektronik ise bu daha çok yazılım üzerine,  düşünebiliyor musun unity , sözün bittiği nokta.

Alıntı YapDerinlemesine bilgi, herkesin yapabildiği piyasa mallarında belki çok fayda getirmeyebilir. Ama Türkiye'nin Altay tankı için üzerinde çalıştığı AKKOR sistemini düşün. Atılan antitank roketini RADAR'la tespit ediyor, takip ediyor ve tam zamanında kola tenekesi boyutunda bir karşı roket atıp gelen antitank roketini imha ediyor.

Hocam lütfen şunlara inanmayın  ;D , geçen televizyonda, drone yapmışlar göreve gitiyor vay vay düşmanı tanıyıp kafasına dalış yapıyor , aslında çinden alınmış drone hava cıva .



M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: iboibo - 13 Eylül 2019, 16:27:08Hocam yüzde yüz haklısınız olması gereken elbette bu , fakat öyle değil işte.

Havelsan da bi iş fırsatı çıktı bir bakayım araştırayım dedim , ne göreyim  :o unity de bilmem ne yapabilen eleman alınacaktır  ??? İsme bak hava elektronik sanayi , aselsan elektronik ise bu daha çok yazılım üzerine,  düşünebiliyor musun unity , sözün bittiği nokta.

Hocam lütfen şunlara inanmayın  ;D , geçen televizyonda, drone yapmışlar göreve gitiyor vay vay düşmanı tanıyıp kafasına dalış yapıyor , aslında çinden alınmış drone hava cıva .


Aziz dostum uydur kaydır iş yapanların kulwarı bizimkinden farklı olmak zorunda.
İş zora geldiğinde onlar kaçacak delik ararlar.
Onların gideceği yer belli sonuçta...

O yüzden onlar namusuyla iş yapmıyo diye onlaramı uyucaaz yani..
Sen doğrusunu yap..
Senin yerin zamanın elbet gelir.

TV deki dron ASİS in ise çin değildir onuda belirteyim.
Adam akıllı argeleri war iyi tanırım onları. Akar yakıt sistemleri diye başladılar..
Adıda oradan geliyor.
Başka birinden bahsediyorsan eywallah. Bi diyeceğim yok.

FullMetal

Alıntı yapılan: iboibo - 13 Eylül 2019, 16:27:08Havelsan da bi iş fırsatı çıktı bir bakayım araştırayım dedim , ne göreyim  :o unity de bilmem ne yapabilen eleman alınacaktır  ??? İsme bak hava elektronik sanayi , aselsan elektronik ise bu daha çok yazılım üzerine,  düşünebiliyor musun unity , sözün bittiği nokta.
Simülasyon teknolojisi üretiyorlar normal değil mi? İsimle yargılamak bana göre anlamsız ne üretildiği üzerinden konuşmalıyız (benim görüşüm, sözlü saldırıda bulunmuyorum).
Alıntı yapılan: iboibo - 13 Eylül 2019, 16:27:08Hocam lütfen şunlara inanmayın  ;D , geçen televizyonda, drone yapmışlar göreve gitiyor vay vay düşmanı tanıyıp kafasına dalış yapıyor , aslında çinden alınmış drone hava cıva .
STM nin sürü drone teknolojisinden bahsediyorsun sanırım. Madem bunları hafife alacak kadar biliyorsun, daha iyisini üretip, satabilirsin. (Yalnız kritik nokta Çin malı olmalı dronelar. Alman malı sağlam olur derler çarptımı kolay parçalanmaz. Etrafa saçılıp parçacıklara dağılan drone olmalı (parçacık hasarı vermesi için), birde parçalanacağı için ucuz olsun. Zırh delici özellik isterlerse ucuna matkap bağlanan modelli yapmak gerekebilir. Matkaplı model sivil hayattada çok iş görür, düşünsene oturduğun yerden duvara delik deliyorsun vs)

taydin

Bir de olaya sadece ticari piyasa aklıyla bakmamak lazım. Herşey maliyet değildir. Tamam şimdi 2 dolara alıyorsun 32 bitlik MCU çipini keyfin yerinde. Toolkit'i var, kütüphanesi var. Wizard'ı var, birkaç tıkta sana program üretiyor. Ama zamanı gelecek belki de bu 32 bit MCU'larda bize ambargo uygulanacak. O zaman belki de kendimiz o anki teknolojik seviyemizle 8 bitlik MCU üretebiliyor olacağız. O zaman o 8 bit MCU'nun performansının en son kırıntısına kadar yararlanmak isteyeceğiz.

Herşey maliyet değildir. Yav ABD'de her türlü elektronik komponent üretme yetkinliği ve teknolojisi olduğu halde ben adamların teknik forumlarında görüyorum, bazıları merak edip sıfırdan SMD direnç yapmaya çalışıyor! Bizde bu teknolojinin esamesi yok, kimse de merak edip birşeyler yapmaya çalışmıyor. Neden? "yav bırak allah aşkına, git tanesi 0.0001 cent'ten Çin'den 10 bin tane al. Ne uğraşacaksın?" mentalitesi var.

Çin'e göre 10 kat daha yüksek maliyetle yapabiliyor olsak da, bizim bütün komponentleri üretebilecek teknolojiye ulaşmamız lazım. Devletin de bunu teşvik etmesi lazım. Ama şu anda teşvik etmez (proje başvurusu yap, mealen yukarıdaki dangalak cevabı alırsın).
Timur Aydın (mekatronik.org)

tekosis

DMA elektrikli otomobil firmasının sahibi olan kişi bir söyleşide devlet yerli firmalara destek vermesin bunun yerine son kullanıcıya yerli malı kullanımında kolaylık sağlasın bu bize yeter diyor. Bence gayet haklı.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

RaMu

Özet:
Şunu yapabilirsen bunu bilirsen şöyle olur,
olmadıysa sen yapamamışsındır,
dayının olmamasıyla bir ilgisi yoktur.
Hayal dünyasında mı yaşıyorsunuz,
asm nin tozunu attıranlardan biriyim,
evet diğerleri bana çerez geliyor,
varsa öyle hayal bir iş söyleyin bende oralar nerelerse gideyim.

Bu arada siz ne iş yapıyorsunuz,
yatı katı olan asm bilen yazılımcı tanıyor musunuz?

Herşey bir noktada gelir paraya, karnını doyurmaya,
aç ayıda dansözde oynamaz.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

OptimusPrime

https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

taydin

Alıntı yapılan: RaMu - 13 Eylül 2019, 21:58:17Özet:
Şunu yapabilirsen bunu bilirsen şöyle olur,
olmadıysa sen yapamamışsındır,
dayının olmamasıyla bir ilgisi yoktur.
Hayal dünyasında mı yaşıyorsunuz,
asm nin tozunu attıranlardan biriyim,
evet diğerleri bana çerez geliyor,
varsa öyle hayal bir iş söyleyin bende oralar nerelerse gideyim.

Bu konuyu daha önce iş arayan elemanın konusunda da tartışmıştık, belki çocuğu da biraz üzdüm, artık tat verdi bu konu. Bu iş bulma konusuyla ilgili sadece şunları söyleyeyim, bir daha da bu konuda yorum yapmamak için kendimi gerçekten zorlayacağım.

Aşağıdakileri yazarken genel olarak söylüyorum, senin özelinde konuşmuyorum:

 Önemli olan, bir mühendis olarak senin kendini ne kadar iyi, ne kadar başarılı gördüğün değil. Sen kendi kendini işe almıyorsun. Başkası seni işe alacak. O yüzden önemli olan, işverenin senin hakkında ne düşündüğü. Eğer işverene çok iyi para kazandıracağını net bir şekilde ortaya koyduysan, seni işe almaması için kafasız olması lazım.

Yok dayıyla işe girilecekmiş yok kravatla gidilecek, şunu söyleyeceksin bunu söylemeyeceksin, referansın sağlam olacak falan filan. Diyelim bu şekilde işe girdin, devamını nasıl sağlayacaksın? Senin gerçek seviyen kısa zamanda ortaya çıkmayacak mı?

Ama işte sanırım benim gibi düşünenler çok azınlıkta, o yüzden bunları söyleyerek belki de kırıcı oluyorum. Niyetim bu değil, ve artık söylemeyeceğim. Nasip kısmet, ecel gelmedikten sonra herkesin bu hayatta bir rızkı vardır neticede.
Timur Aydın (mekatronik.org)

Epsilon

Yazdığı programlarla en az 100 kişinin çalıştığı firma sahibi  olan insanlar tanıyorum.Sizler tanımıyor olabilirsiniz çünkü onların yaşlarıda artık 60 a yaklaşmıştır.

En az 25 yıl önce bu tür kazançlar elde ettiler.Zira o zamanlar  ne internet vardı nede githup gibi yerler ki ingilizce bilen biri buralardan indirsin.

Bu adamlar 640 Kb lık hafızalarla 30 Mbytlık(Evet Megabayt) harddisklerde stok carı çek senet vb entegre programlarını yazmışlardı.
Ben bundan daha karmaşık bir programı beş yıl kullandım.Kaynak kodunun çıktısı A4 den büyük kağıtta (sürekli formda ) yaklaşık 1000 sayfa idi.

Kaç kişi var böyle program yazmış aramızda?

Adam flyback hesaplama programı yazıyor 86 tane hata çıkıyor.(Veya Faircild in excel programının parolasını kırıp ben yazdım diyor :D )

Kişinin zengin olması direkt kendi elinde değildir.Öyle olsa herkez zengin olurdu.

En az 300 kişi çalıştıran firma sahipleri biliyorum adamlar ortaokul mezunu idi.Hatta biri yıllar önce Türkiyede ilk 500 firma içindeydi

Bir konudan satılabilecek ürün çıkarabilmek bir yetenektir.Bir ürün satarak para kazanabilirsiniz.Artık elektronik veya yazılımdan para kazanmak imkansız değil ama oldukça zor.Zorluğu @taydın bahsettiği çok kişinin bilmediği konuları bilmekten  bunu nerelerde kullanabileceğini bilmekten geçiyor.

Dayı ile torpil ile işe girsen ne olacak.Bu konuda @taydin  ile aynı görüşteyim
 

RaMu

@taydin
@Epsilon
Bende dayıyla işe girme veya iş bulmada yeterlilik ve kendini pazarlama konusunda aynı fikirdeyim.
Anlatmak istediğim toplum için milli menfaatler ve kişisel kazanım
konularını ayırıp bunu belirterek yazmazsanız
hayal ile gerçekler birbirine karışır.

Bunun yanında şahsım dayısı olmadığı veya dayıya ayı dememişliğinden dolayı
8 senelik ağır bir eğitimi 8 dakikada çöp edilmiş hatta kendisinden 20k$ tazminat istenmiş biriyim.
Dayısız girmiş olduğu bir yerde dayısız kalamamakta var.

Gerçek hayatta iyi bir programcı olmak asm bilmek vs. artık karın doyurmayan işler
bende @Epsilon un bahsettiği kişilerden tanıyorum ama aynen 50-60 yaşın üzerindeler,
artık bu nasıl yapılır şunu bilen adam bulunmaz hint kumaşı diye bir şey yok ve
bilinenler aşırı derecede hızlı bir şekilde eskiyor vede kıymeti bitiyor.

Şu ana kadar öğrendiklerimi zaten hobi olarak öğrendim diyebilirim,
benim için asm yazmak, elektronik ürün tasarlamak,
hergün yeni bir şey öğrenmek büyük bir zevk,
şuana kadar öğrendiklerimle çocukluk hayallerimi gerçekleştirmiş olmamın sevincini yaşıyorum heran.
Çocukken ne cihaz görsem bunun içinde ne oluyorda bu mercimeğe şekere benzeyen şeyler
benim istediğim şeyleri yapıyor derdim
çok merak ederdim,
şimdi hem biliyor hemde yapabiliyorum.
İnsan birde sevdiği işi yaparken sevmediği herşeyi yaptırabilecek kadar bir maddiyatı elde edebilirse değme keyfine.

Bunun yanında her zaman daha iyisini yapabilmek için bir arayış vardır,
ben öğrenmeye, kimsenin yapamadığını yapmaya,
çözülemeyeni çözmeye doyamam,
bunu iş olarak yapabileceğimiz pek bir ortam yoktur,
bundan bahsettim.
Yoksa para kazanmaktan zevk alabilsem
bu kafayla neleri öğrenir ne paralar kazanırım,
ne asm ile uğraşacam.
Hatta ne diye öğrenmeyle uğraşayım
ver kendini pazarlama işene kim önünü alabilir.


Sorduğum ve anlattığım şu
bahsettiğiniz gibi bir yazılım işi yoktur,
varsa yazında herkes aydınlansın.
Asm ile uğraşacağınıza gidin c# öğrenin microsoftta 10k$ a işe girebilirsiniz:
https://youtu.be/eryauOpImHQ
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html