Opamplar üzerine

Başlatan z, 15 Eylül 2016, 13:13:27

ByTEK

@z sanıırm sizin derdinizi povie gibi bir aparat derman olacak gibi.

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

z

#16
Alıntı yapılan: mg1980 - 18 Eylül 2016, 22:16:33
... Bu Opamp konusunu öğrenmek istiyorum ama temelden teorik elektronik bilgisi olmayınca açıklamalarınız bana biraz ağır geliyor.Daha çok belirli seviyelerdeki hocalarımıza hitap ediyor gibi. Mesela şöyle bir açıklama olabilir miydi : Tasnif ettiğiniz bu opamp devrelerini
biz nasıl bir ihtiyaç karşısında kullanabiliriz. Sanırım şarj devrelerinde akım ve voltaj sınırlayan bölümlerde de kullanılıyorlar. Bir şema üzerinde bu opamp,
devrenin neresine nasıl müdahale ederek ayarlanan akım aşıldığında fonksiyon icra ediyor gibi.Zahmet olacak ama mümkünse bir şema üzerinde örnekleyerek. Saygılar sunarım.

Tamam bazı opamp devreleri sözel anlatılabilir belki ama malesef hepsi değil. Kirşof kanunları ile devre çözümlemeyi yapacak kadar hesap bilmek şart.
İşin kötüsü opamp devrelerinde işin içine kuplaj/dekuplaj/feedback kapasiteleri girmeye başlayınca tek başına kirşof kanunları da yetmiyor ve diferansiyel hesap, Laplace dönüşümü gibi daha ağır matematik gerektiren işlemler yapmak gerekiyor.

Bir de şöyle bir durum var;

Mesela @ipek'in verdiği devre şemasında olduğu gibi opamplarla yapılan devrede en baştaki opamp, en sonraki opampdan geri besleme alabiliyor. Bu durumda şurada toplayıcı var, şurda integratör var demek fazla işe yaramıyor ve sistemin komple  çözümünü yapmak (transfer fonksiyonunu ya da matematiksel modelini çıkartmak) gerekiyor.

Elektronikte işler karmaşıklaştıkça matematikten fazlaca yararlanmamız gerekiyor. Çok çok tecrübe edinip sistemlerin çalışmasını sezgisel yolla açıklayabilirsiniz fakat bu doğru açıklama yapacağınızın garantisini vermez üstelik çok seneler tecrübe kazanmanız gerekir.  Sezgiler ancak tecrübelerle kuvvetlenir.

Bahsettiğiniz tarzda akım sınırlama voltaj regüle etme gibi işler yapan opamp devrelerini hesap yapmadan çalışmasını izah etmeyi de bir videoda ele alayım.

Fakat mesela opampla yapılmış 2. dereceden bir filitreyi sözel açıklamak çok zordur.  Açıklamada çok eksik noktalar kalır anlatım çok yüzeysel olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

MT

Emeğinize sağlık hocam, genel olarak OPAMP çeşitleri ve devre tasarımları TI dökümanında mevcut. http://www.ti.com/ww/en/bobpease/assets/AN-31.pdf

swearer

Teşekkürler zoro çok faydalı. Umarım bir çok konuda peyder pey böyle videolar gelir.