LM317T li kısa devre korumlı güç kaynağı ile ilgili sorun!

Başlatan harti212, 01 Şubat 2017, 00:04:36

harti212

Arkadaşlar ben LM317T entegreli bir güç kaynağı kullanıyordum Liseden beri nerden baksak ya 2008 de yada 2009 da imal etmişimdir , şimdiye kadar benim devrelerimi az çok idare etti , ara sıra arızaları olsada bu zamanki gibisine hiç rastlamadım.
Devrenin ana özelliği 1.5V ile 30V arasında DC elektrik vermesi.
İşin ilgiç yanı son 2 haftadır ard arda arızalar yapıp sonunda finale ermesiydi.
Devreden bahsedeyim LM317 ye gelmeden önce 10 K lık bir yük ve 1000uF ile 1nF lık filtrelerden geçiyor.(3 üncü bacak a)
2 bacak çıkış ve 220 nF lık bir parazit filtresi ve Led gösterge için Kırmızı led e seri bağlı 220 ohm var aynı zamanda çıkışa ayar ucundan(1) gelen 270 ohm ve ona bağlı 5K pot var pot - hattı ile ayar ucu arasında yani ayardan gelen hat direk pot a gidiyor.

Son zamanlarda söyle sıkıntılar olmaya başlamıştı çıkıştaki voltaj sabit olması gerektiği halde yukarı aşağı git geller yapmaya başlamıştı derken 2-3 gün sonra LM317T gitti çıkış 30V oldu.
Yenisini taktım ve git gelin devam ettiğini gördüm sonra fark ettim ki 270ohm un lehimler gitmiş tekrar lehimledim.  Sorun komple düzeldi  2 gün geçti aynı ağrıza yine baş gösterdi ayar oldum kutuyu yine açtım bu sefer herşey düzgündü işin ilginci metal kutuya 1 kere patlatınca eski tv ler gibi kendine geliyordu sadece 1 hafta idare etti ve LM317T ve POT gitti , yenisini taktım devreyi aradım taradım olağan üstü bir durum da göremedim ölçtüm biçtim herşey normal ama devreyi çalıştırdım yine gitti üst üst 3 adet LM317T ve 2 tane pot kaybettim , son denememde bi pot daha gitti etti 3.
Devrede herşey normal hepsi sırasına göre ve verilen değerde ama arıza var! herşey normal olduğu halde bu arızanın sebebi ne olabilir! Sinirden İlk göz arım olan kartı komple söktüm yenisi yapıcam .
Beni sinir eden asıl şey bu zamana kadar bir sürü tecrübe edinip şimdi bu noktada çakılıp kalmak, kahır oldum depresyona girdim giricem . arızayı bulamamak canıma tak ettiyor köprü diyotuna kadar ölçtüm ya düşünün! küçücük devre beni mahfetti.
Profesyönel bir yardıma ihtiyacım var ...

Mr_YAMYAM

Bu kadar yazacağına devrenin montaj şekli ve genel durumlarını gösteren birkaç foto koysaydın daha fazla öneriler gelebilirdi.
Yine de;
Kullanmış olduğun yeni LM317 ler patates baskı denilen ürünlerden olabilir.
Önceleri önemsiz olan bir osilasyon son düzeltmelerle daha da yükselmiş olabilir.
LM317 ye bağlı olması gereken 2 adet kutupsuz kondansatörlerin durumu bilinmemekle beraber bu kondansatörler çok önemlidir.
En önemlisi de devrenin nontaj planıdır. Montajda ihmal edilen bazı önemli kurallar son değişikliklerle artık çok etken olmaya başlamıştır. Bir kablonun bağlantısı, pozisyonu veya sistem şaselemesi ile ilgili küçük değişiklikler.
Hatta baskı devre planı bile önem arzetmektedir.

ahmetbudak


harti212



Arkadaşlar devrenin ayna görüntüsü bu şekilde , 1000uF tı değiştirmiştim kutupsuz kondansatörlerden de şüpheliydim ama plakette epey yıprandı yenisini imal edicem.
Patates baskı dediğiniz olayda bende biraz şüphe uyandırmaya başladı fakat ST nin malı olarak güzüküyor kalıfında.

*Bu arada güç kaynağını o yıllarda Lise hocamız olan sayın Mustafa Kelsaka hesaplayıp planlamıştı, bize de tasarımını bırakmıştı.(Hocamızdı diye söylemiyorum adam mucitti bi nevi çeşitli projeler geliştirdiler zamanla, belki şimdi bazı şeylerde patenti bile vardır bilemicem de Sakarya da arkadaşı vardı adam çelebi markasıy araba tasarlayıp 5000 saat dayanan akü geliştirdi. Araba 5000 saat gidiyodu ... neyse konuyu uzatmayayım)

-Bahsetmiş olduğun osilasyon olayı da beni şüphelendirmiyor değil, Bizim mahallenin trafosu eskiden normal trafoydu bu ekim ayının başında değiştirip akıllı sistemler taktılar , elektrikler o zamandan bu zamana sıksık kesiliyor en son da 3 gün önce kesilmişti. ama öyle bişey olsa Tüm elektrikli cıhazların değişimine gidilmesi gerekmezmiydi ki
   

Mr_YAMYAM

Tahmin ettiğim üzere baskı devre oldukça yanlış yapılmış.
Ground hattı çok gereksiz dolaştırılmış. Osilasyonlara tamamen açık bir tasarım.
Temel olarak ana kondansatörün (-) ucu sistem sıfır noktasını belirtir. Tüm şase bağlantıları bu noktaya tek bir noktadan bağlanmalıdır. Tek noktadan bağlantının mümkün olmadığı durumlarda sistem sıfır noktası kalın hat ile belirlenerek mümkünse şase metaline (Metal kutu veya aksam) monte edilmelidir.
Küçük kondansatörler ise entegrenin en yakın uçlarından en kısa bağlantı ile şaseye verilmelidir.
Diğer forumdaki örnek tasarımım ışık tutabilir.
http://elektronikprojeler.com/index.php/topic,4468.0.html
Sayfa 9 da yeni bir PCB tasarlanarak baskı devre proteus çizimi yayınlanmıştır.
Bu çalışma yüksek akımlı ve tristör korumalıdır. Yüksek akım ihtiyacın yoksa güç transistörlerini ve girişteki 1 ohmluk direnci iptal ederek kullanabilirsin.

tekosis

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 01 Şubat 2017, 01:45:16
Temel olarak ana kondansatörün (-) ucu sistem sıfır noktasını belirtir. Tüm şase bağlantıları bu noktaya tek bir noktadan bağlanmalıdır.

@Mr_YAMYAM hocam burada kastınız aşağıdaki ground yapısı değil mi?


İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

malaga

LM317 kesin patates çünkü benimde başıma geldi karaköyden alıp denedik sürekli yandı sonra digikeyden aldım hiç bir problem yok.sorunu başka yerde arama.
Hiç bir kimsenin gönlünü yapmak için Allahın hükmünü çiğneme

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: tekosis - 01 Şubat 2017, 09:12:23
@Mr_YAMYAM hocam burada kastınız aşağıdaki ground yapısı değil mi?



Çok doğru.
Şematik çizimler belli düzen içerisinde yapıldığı için akım geçiş yolları dikkate alınmaz.
Gerçekte ise akım geçiş yolları bir diğer bağlantıyı etkiliyorsa o bağlantıya etki edebilmektedir.
Verdiğin örnek şemayı değiştirerek etkilerini kabaca gösterdim.



Ana akımın yolları kırmızı ile gösterilmiştir. Ana akım yolu üzerindeki bir referans bağlantısı varsa (IC referans noktası veya Zener diyot gibi) yol üzerinde düşebilecek milivoltlar seviyesindeki gerilim değişimleri referans gerilimine etki edecektir.
Örnekte 5A akım olduğunu varsayarak;
Baskı devre yol direncini kabaca 0.01 ohm olarak düşünürsek.
V=IXR V=5000X0.01=50mV
50mV luk bir gerilim dalgalanması çoğu regülatörleri parazitik olarak tetikleyebilecek yükseklikte bir değerdir.
Üstelik bu değer sadece omik direnç olarak hesaplanmıştır. Baskı devrenin çiziminde o bölüm köşeli ve bobin etkisi de gösteriyorsa daha hesaplanamayan birçok unsur ortaya çıkacaktır.

skara1214

 Git mervesan ve türevi 30v 5 a güç kaynağı al mis gibi çalışıyor. Şimdi yok kendi yapsın falan diyenler çıkar hiç ciddiye alma. Güç kaynağına zaman harcama. 200 lira birşey için sinirlendiğine değmez
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

mehmet

Regülatör çıkışına neden çok büyük kondansatör
konulur ki?
Gerilim verilince devreye regülatör, kondansatör
dolana kadar kısa devreyle işe başlar.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

kamilsorhan

          Sadece  merak ettiğim için soruyorum.Çıkış ta bulunan , 220 ohm ile seri bağlı kırmızı led 30 volt ta nasıl sağlam kalıyor?.

tekosis

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

harti212

Sayın Mehmet bey Regülatör girişindeki 1000uF Regülatör e diyot un kırptığı tam düzelmemiş DC akımı iyice düzlemek için kullanılır aslında diyot düzlemiyor üstünü kırpıp gönderiyor esas düzlemeyi kondansatör yapıyor 1nF lık kondansatör de geriye kalan pik i kesip iyice dümdüz ediyor, kondansatörler belli şeylere göre değişkenlik gösterebiliyor yapı olarak ana belirleyici de o baştaki 10K  kısaca 50 Hz in gürültüsü belli bir seviyeye kadar bastırılıyor.

Sayın KamilSorhan, 220 ohm üstünden sadece belli miktarda akım geçirdiği için Led i koruyor (Akım ve gerilim bölme kurallarına bakınız). Sağlam bir direnç ile Led i 220V ile de yakarsın yıllar önce atölye de bize denetmişlerdi hatta.(Nasıl olduğunu başka bir zaman anlatırım)

-Sayın Malaga arkadaşın dediği doğru olabilir
-Sayın Mr_Yamyam sizin dediklerinizi ciddi ciddi düşünüyorum fakat son yaptığım ölçümde AC kaçak yok gözüküyordu ayrıca plaket 5X5 cm boyutlu küçücük bişey avucumun içinde kayboluyor zaten güç kaynağı da zaten en fazla 1A   güç çeken bir cıhaz ki 0.50 yi geçtiğine de pek şahit olmadım kendini korumaya alıyordu çünkü böyle bir durumda osilasyonun fazla etki ettiğini düşünmüyorum kutupsuz kondansatörleri de hiç değiştirmemiştim sorun onlarda çıkarsa da hiç şaşırmam. Yinede dediğin şeyleri çok ciddiye ve dikkate alıyorum
Herkeze yardımlarından dolayı çok teşekür ediyorum inşallah sorunumu çözerim.

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

pwm.c

baskıdevreyi lehimledikten sonra selülozik tiner yada izopropil alkol iletemizlemen gerekiyor.
https://320volt.com/basit-ama-onemli-bilgiler-tecrubeler/
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-