ısı müşirini okuyabileceğim entegre tavsiyesi

Başlatan görkem, 23 Mart 2017, 11:59:04

görkem

Merhaba arkadaşlar 120 derecelik oto müşirinden bilgi alabileceğim yöntem,entegre tavsiyesi önerebileceğiniz her şeye açığım.

polleme

Sıcaklıkla değeri değişen bir direnç gibi davranır. En kolay yöntemlerden biri bir seri direnç ile bir gerilim bölücü yapıp sonra bu gerilimi bir MCU'dan ADC ile ölçmektir. Gerilim seviyesi ile müşür değeri arasındaki ilişki hesaplanarak değer belirlenebilir.

kimlenbu

LM35 + ADC si olan herhangi bir işlemci ile ölçebilirsin. 150 dereceye kadar ölçüyor, analog çıkış veriyor.

görkem

@kimlenbu ısı müşirinden bilgi almam gerek lm35 malesef kullanamıyorum.
@polleme lineer mi çalışıyor müşirler.dediğiniz yöntem kararlı çalışırmı hata payı maksimum 3-4 derece olabilir. bu işleri yapan hazır entegreler varmıdır ?

elimde müşirin hangi sıcaklıkta hangi omaj seviyesinde olduğuna dair bilgi haricinde bir bilgi yok.

polleme

Yanlış anlamadıysam müşürün hangi sıcaklıkta hangi omaj değerinde olduğu elinizde var. Doğru mu? Eğer varsa bunu işlemciye yazarsınız. Gerilim bölücü üzerinden ADC ile ölçüm sayesinde müşür omaj değerini tespit edip buna ilişkin sıcaklık değerini işlemciye yazdığınız elinizdeki bilgilerden tespit etmiş olursunuz.

Maalesef bu sıcaklık-omaj ilişkisi lineer değil diye biliyorum.

Eğer elinizde sıcaklık-omaj değerleri yoksa ölçüm ile ara değerler tespit edip bununla interpolasyon yaparak ilerleyebilirsiniz. Hata payı olsa da yakın bir değer ölçülebilir. Bu durumda belli sıcaklıklarda müşür omaj değeri ölçülerek bir yere kaydedilir ve bu bilgilerle yukarıda bahsettiğim şekilde işlemci ile ölçüm gerçekleşebilir.

erdogan_82

Hocam ısı müşürünün yanına ds18b20 ısı sensörü bağlasan ve bu ısı değerini kullansan işini görmezmi. Lcd li şekilde birçok uygulama projesi var internet ortamında. Ds18b sensörü kalibrasyon gerektirmez doğru değer verir. lm35 pek stabil olmuyor kalibrasyon gerektirir devreye göre.

görkem

@polleme 9 farklı sıcaklıkta omaj bilgisi mevcut 40 dan 120 C ye kadar 10 ar 10 ar sıcaklık artışındaki omaj verileri mevcut. 40 derecede 287.4 ohm,
80 derecede 69.1 ohm,120 derecede 22.74 ohm. interpolasyon nedir nasıl uygulanır. müşirin çıkışına direk seri bir direnç bağladığımda nasıl gerilim elde edebilirim oturtamadım tam.

@erdogan_82 sadece müşiri kullanabilirim başka bir sensör kullanamıyorum malesef 

erdogan_82

Görkem kardeşim verdiğin değerlere göre linear bir artış yok. Derece arttıkça direnç doğrusal oranda azalmıyor. 40 ile 80 derece arasında her derecede 5,45 azalırken, 80 ile 120 arasında 1,16 azalıyor. Genelde de 40 ile 120 arasında 3,31 gibi bir değerle azalıyor. Bu verilerden bağlantı kurmak çok zor. Tahminimce birşeyin karesiyle doğru orantılı olarak değişiyor direnç değeri.
    Her 10 derecelik değişimdeki direnç değerlerini yazarsan belki bi formül kurarız. Formülü bulduktan sonra gerisi kolay. Picde bir fonksiyona bakar işlem.

kantirici

Elinizdeki değerleri interpolasyon ile bir denkleme çevirip aradaki değerleri bulabilirsiniz. Müşürün direnç değerini ise sabit akım kaynağı kullanarak ölçebilirsiniz.

polleme

http://i44.tinypic.com/2hyuhe9.jpg

Linkte bir gerilim bölücü örneği var. Girişin sabit 5V olduğunu düşünelim. R1 ve R2 dirençlerinden biri sabit değerli bir sirenç, diğeri ise ısı müşürü olsun. Çıkış voltaj formülü belli, çıkış voltajı ADC ile ölçülür, bilinmeyen tek değer olan ısı müşür direnç değeri hesaplanır ve buradan ısı değerine ulaşılır.

erdogan_82'nin dediği gibi 10 derece aralıklı direnç değerlerini yazarsanız yaklaşık bir hesaplama ortaya konulabilir. Bu değerler, işlemci içinde kullanılacaktır.

papsukkal

Elindeki değerleri grafiğe dök bakalım. Mutlaka bir katsayı elde edersin. Yada doğru değeri okuman için tablon olur.


eeburakdemir

@polleme müşir ler herzaman direnç gibi davranmayabilir yada başka şekilde. Ben de ısı ve yağ müşiri kontrol ettim on/off switch gibi davranıyorlar.
Mesela yağ müşiri kapalı devredir, motor çalıştığında açılır veya hararet müşiri kapalı devredir hararet değerine ulaşınca açar kendini. İyice bakmak lazım yapılarına müşirlerin.
Asla pes etme...

polleme

Alıntı yapılan: eeburakdemir - 24 Mart 2017, 14:36:41
@polleme müşir ler herzaman direnç gibi davranmayabilir yada başka şekilde. Ben de ısı ve yağ müşiri kontrol ettim on/off switch gibi davranıyorlar.
Mesela yağ müşiri kapalı devredir, motor çalıştığında açılır veya hararet müşiri kapalı devredir hararet değerine ulaşınca açar kendini. İyice bakmak lazım yapılarına müşirlerin.

Haklısınız, benim incelediklerim direnç gibi davranıyorlardı, diğerlerini bilmiyorum. Ama arkadaşımızın sıcaklık değerine bağlı olarak değişen direnç değerleri vermesi benim düşüncemi doğruluyor gibi. Eğer farklı bir durum varsa ona göre iletilirse başka çözüm önerisi yaparız.

mg1980

Göstergeye bağlı hararet müşirinin direnç etkisi göstermesi gerekir başka türlü olamaz.Fanı termostat derecesinde(80C) açan müşirler(ki radyatör üzerindedir) söylendiği gibidir.

drozk

#14
https://www.picproje.org/index.php/topic,24675.msg196996.html#msg196996
Elinizdeki müşir ntc karekteristiği gösterdiği için yukarıdaki başlığın işinizeyarayacağını umuyorum. Kolay gelsin.

edit: konunun ilk mesajı bu. Burada da faydalı bilgiler var:
https://www.picproje.org/index.php/topic,24675.msg165528.html#msg165528