Op-Amp Çıkış Gerilimi

Başlatan ugurer, 29 Mart 2017, 11:29:28

ugurer

Merhabalar arkadaşlar, bir proje için 0-10 v kartı yapmaya çalışıyorum. Entegre olarak op177 kullanıyorum yükteyken sıkıntı yok direnç değerlerini değiştirerek istediğim gibi çıkış alabiliyorum fakat yük yokken çıkıştan bir türlü 0 V alamıyorum. Devre şeması aşağıda ki gibidir yardımlarınızı bekliyorum. Load cell ile kullanıyorum kırmızı siyah beyaz ve yeşil loadcell'den gelen kablolar oluyor. Çıkış gerilimini direnç ya da zener ile düşürebilir miyim.


Erol YILMAZ

OP177   (-) beslemeye kadar çıkış vermiyordur.  Genelde de veremezler zaten.
(Bkn: Rail to Rail opamp)


[/size]Çıkış ile şase arasına 4k7 gibi bir yük direnci bağlayıp, çıkışını şaseye yaklaştırabilirsin.

[/size](İmkan varsa) Daha iyisi ise, (-) besleme tarafını (-5V) gibi bir değerde sağlamaktır.

ugurer

Pozitif tarafını +24 ile besliyorum negatif kısma -5 versem sorun olmaz mı bu ?
Yük direnci pek etkilemedi sonucu maalesef, ama kondansatörle birlikte kullanınca istediğim sonuçları alabildim bu seferde hiç stabil olmadı

Erol YILMAZ

Besleme şartları datasheette yazar. Alt-üst sınırı nedir...

ugurer

Tamamdır teşekkürler @Allegro. Elimde şuan negatif regülatör yok yarın ilk iş onu deneyim şimdlik kondansatör ve dirençle denemeye devam ediyim

ugurer

@Allegro Hocam negatif regülatörde işe yaramadı maalesef devrede bir şeyler yanlış diyeceğim ama direk datasheet'ten aldım devreyi. Başka bir öneriniz var mı ya da tavsiye edebileceğiniz entegre ??

Erol YILMAZ

En son neler yaptığını şemayı güncelleyerek gösterir misin ?

ugurer

Sizin söylediğiniz yöntemleri denedim direnç değerlerini baya bir değiştirdim. Ayrıca saçma yerlere dahi kondansatör attım ama şu gönderdiğim şema en son yaptığım hali çıkış voltajı yük yokken ve ofset trimpotu sıfırken +4,6 V civarı.


Erol YILMAZ

+24V
-24V verdiysen o opamp ölmüştür.

ugurer

Tamam hocam ama çalışmaya devam ediyor hala ayrıca datasheet'te 40 V'a kadar besleyebileceğim yazıyor. Bir de elimde yedek var eğer aklınıza gelen bir yöntem varsa deneyebilirim.

asma


Merhaba
[+24 -24 ] > 40
Siz 40volttan fazla verdiğiniz için düzgün çalışmasını beklemek doğru olmaz.


Kolay gelsin.

ugurer

Haklısınız girişe uyguladığım gerilim 40 V'dan fazla ama ilk denemelerimi yaparken +15 -15 V ile yaptım bu da datasheet'de yazan optimum değer fakat istediğim çıkışı alamıyorum hala yani sorun besleme değil gibi görünüyor.

edX

#12


Ekstra elemanlar bağlamadan yukarıdaki testi uygulayıp datasheet'te kare içine aldığım değerleri gözlemlediniz mi ?



Bir de loadcell'den gerilim mi geliyor yoksa sadece bir dirençten mi ibaret ? Direnç ise bridge circuits konusunu araştırmalısınız. Wheatstone bridge gibi.Ya da akım kaynağı yapıp loadcell'in üzerinden akıtıp oluşan gerilim okunabilir.




comme_il_faut

Problemin negatif beslemeden kaynaklı değil.Şu iki sebepten kaynaklı:
1. edX'in bahsettiği input offset voltage konusu.
2. Loadcell'in (Wheatstone bridge içerir) boşta halde bile bir miktar gerilmiş vaziyette olması ve çıkışında 0V vermiyor olması.
Not : Bu iki sorunun önüne geçemezsin, bu hatalar kaçınılmazdır. Önemli olan loadcell'e uygulanan kuvvete göre çıkış gerilim değişimin (yük varkenki çıkış - yük yokkenki çıkış) lineer'e ne kadar yakın olduğudur.

comme_il_faut

Önceki iletimi problemin basit bir zero drift problemi olduğunu varsayarak yazdım. Devreni bir daha incelediğimde, bu devre ile kararlı bir çalışma sağlayamazsın.
Öncelikle Loadcell'in çıkış pinlerindeki gerim Vexc/2'dir. Wheatstone bridge'i incelersen anlayacaksın, yani çıkışın yaklaşık 2.5V-12.5V arası değişir.
Diğer problem; Vexc beslemendeki en ufak oynama (opamp ve loadcell beslemesi bağımsız oluğu için) çıkışta çok büyük oynamalara sebep olur.
Loadcell okuma konusunu biraz daha araştırmanı tavsiye ederim.