Geleceği olan, üzerinde çalışma yapmaya değecek akademik konu veya konular hk.

Başlatan zamzam23, 04 Nisan 2017, 10:10:22

DEno_12

@Allegro konu sahibi arkadaş akademisyen olduğunu söylememiş, bunu varsayarak fikir yürütelim demiş.

edX

Alıntı yapılan: zamzam23 - 04 Nisan 2017, 10:10:22
Selamlar,
Şimdi düşünüyorum da, akademik personel olsam ne üzerine çalışırdım, tezlerim makalelerim ne üzerine olurdu? Öyle bir konu seçmeli ki insan, geleceği olan, bu zamana kadar üzerinde fazla düşünülmemiş ama düşünülmeye kesinlikle değecek bir konu olmalı.

Yüksek lisansta, en iyi hocanız en iyi neyi anlatıyorsa o konuya yönelesiniz geliyor ancak bu o kadar da parlak bir konu olmayabiliyor. Örneğin otomatik kontrol, PID vs. konuları o kadar çok yazıldı çizildi ki, bence artık cazibesini yitirdi. Bu ve benzeri robotik konular da hakeza.

Şimdi ise son 5-10 yılın konusu olan fakat üzerinde düşünmeye değecek konu arayışlarım var. Öyle bir konu arıyorum ki, üzerinde çalıştıkça sürekli yeni şeyler üretebileceğim, içi dolu, henüz işlenmemiş maden gibi bir konu arıyorum.

Benim aklıma ilk gelen, brain computer interface. Beyin gücü ile bir şeyleri kontrol ediyor olmak. Dünya literatürünü bilmiyorum ancak Türkiye'de son 10 yılda gündeme gelen bir konu. Üzerinde çalışmaya değer görüyorum.

Sizlerin de bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum. Nereye doğru evrilecek bu dünya? Nereye doğru evrilecek bu teknoloji?

Yükse lisansta kafanıza göre bir konuyla çalışabilecek hoca bulduysanız öpün başınızın üstüne koyun. Ben de beyinden çıkan sinyallerin yorumlanması ve bununla ilgili bir databse oluşturulması konusunda çalışmak isterdim. Bir çok kişiden çeşitli veriler toplanıp analiz edilebilir.

skara1214

yani istediğin konuyu çalışacak bir hoca tamiri çok komik öyle birşey olmamalı mantık olarak. Bizim buraya özgün birşey bu. Normal prosedür şöyle yürür;
-bir konu vardır aklında araştırırsın kimler çalışıyor bu konuyu diye.
-çalışmalarını beğendiğin(aynısı olmasa bile yakın) hocalar bulup onla iletişime geçilir. Burada nokta hem hoca hem sen karşılıklı birşeyler kazanırsın.
öyle ben bir hoca seçeyim ama konuyu ben belirleyeyim kafama göre takılayım diyorsan zati  o hoca bir işe yaramıyordur.
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

muhittin_kaplan


malpaslan1979

1-üç boyutlu yazıcılar
2-arttırılmış gerçeklik
3-otonom özelliğe sahip araçlar (buna elektrikli araçları pil teknolojisini + hidrojen yakıt hücresini de eklemeliyiz diye düşünüyorum)
4-drone tipi araçlar büyüğü küçüğü paket taşıyanı (hatta insanları biryerden diğer bir yere taşıyanı) yayın yapanı gibi gibi
5-teslimat yapan tekerlekli robotlar
6-alternatif enerji (güneş, rüzgar)
7-iot nesnelerin interneti
8-endüstri 4.0 için çalışma yapılabilir

zamzam23

akademisyen değilim ancak gerçek araştırmacı bir akademisyen için, bir yerde öğrenilecek çok şey varsa o konu cazibelidir. fakat ihtiyaca yönelik midir tartışmaya açık. eğer biz ihjtiyacımızı belirleyebiliyor olsak zaten dünyadan önde olurduk.


Bizden kimsenin aklına gelmedi facebook twitter. fakat biri çıkıp yaptığında evet yaa nasıl da aklımıza gelmedi..


gelmez tabi. çünkü biz ihtiyacımız olanı dahi belirleyemiyoruz. Kimse yemek yapmak istemiyor, önümüze ne gelirse onu yiyoruz.

üniversitede de aynı. hocalarımıza bakıyoruz radikal bi konu seçip çalışma yürüten yok. hepsi birbirinin kopyası konular.

Bu başlıkta güzel konular çıkıyor. Mesela ben burun çalışmak fikrini beğendim. kokuları ayrıştırabilmek geleceğin robot teknolokisinde kullanılacaktır.


Bu başlıkta bu ve benzeri uçuk, enteresan basit ama etkili geleceğe dair henüz erişime açılmamış araştırma konuları arıyoruz.

FMY

Mekatronik

yyz

tıbbi alandaki 3D yazıcı çalışmaları(kayıp organın(parmak eksikliği, kaza sonrası yüz çöküklüğü vb.) 3 boyutlu yazıcıdan parçası basılarak yerine uygun parça yapımı, biyomekatronik sistemler, derin öğrenme,endüstriyel alanda pas,boya,katman vb. temizliğinde kullanılan kumlama ve kurubuz'un yerini alacak olan lazer ile temizlik, nanokompozit malzemeler, ev tipi hizmetçi robotlar şimdilik aklıma gelenler :)

Yuunus

yapay yercekimini her zaman merak etmisimdir, bunu olusturacak makine bircok alanda cigir acacaktir.

berat23

akademik olarak bakarsak geleceğin konusu kavramı bene yanlış. akademik olarak her konu gelişmeye açıktır, bu bitti diye birşey yok.

zaten genelde verilen konularda popülerlik, para etme anlamında olmuş.mesela geleceğin akademik konusu otonom araçlar olamaz, o inovasyon/mühendislik işi.

tunayk

"Bu başlıkta bu ve benzeri uçuk, enteresan basit ama etkili geleceğe dair henüz erişime açılmamış araştırma konuları arıyoruz."

Hocam geleceğe dair konular aslında zamanından çok öncelerde, çılgınca veya imkansız olarak değerlendirilmiş.  Şu durumda yukarıdaki konulara bizim ülkemiz için yeni de olsa dışarda epey mesafe katedilmiş konular bir çoğu.  Yıllar önce, bir kaç MB bellek için artık bundan öteye gitmez denildiği dönemden ne günlere geldik. Çok daha sıradışı konular olmalı
Üniversiteler araştırma kurumu değil eğitim kurumları kanaatindeyim. İşin içinde not ve sınav kaygısı varsa, amaç en az zorlukla takılmadan engeli aşmak oluyor. Yapılan çalışmadan ne sonuç çıkacağı kimsenin umrunda değil. Eh bu durumda çalışma, tez danışmanınızın tezinin ön çalışması olmuş oluyor:)
Kendi gözlemlerim batıda bu iş özellemiş laboratuvarlarda geliştiriliyor. Bilişim tarafında Bell labaratuvarları vb., ilaç, tıp, kimya alanlarında birçok laboratuvar yeni ürün geliştirmek için yarışıyor. IBM gibi bir firma PC alanından çıkıp kurumsal çözümler ve big data konusuna odaklandı yıllar önce. Bugünlerde bu konunun ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz.

Giderek Surrogate veya Avatar filmlerinde anlatılana doğru gidiyoruz gibi


Mr_YAMYAM

İspata ve ölçümlere dayanan konular için AR-GE şarttır. AR-GE ise pahalıdır.
Ancak bazı konularda işin teori kısmını bile ispatlayabilen kişi, gerçek anlamda amacına ulaşacaktır.
BİR ÖRNEK: (Günümüzde ne durumda araştırmadım)
Dünyadan fırlatılan bir uzay aracını, uzak bir gezegenin yörüngesine oturtma işlemini, teorik olarak ispat etmeye çalışınız.
Anında destek bulacaksınız.
1970 li yıllarda bir öğrenci tek bir keşif uçuşu ile tüm gezegenlere gidebilmenin yolunu teorik olarak hesaplamış, bu sayede güneş sisteminin uç gezegenlerine gidilebilinmiş idi.
Yanlış hatırlamıyorsam VOYAGER seriisi de bu olaydan sonra başlamıştı.