Simetrik güç kaynağında gnd ve eksinin farkı nedir?

Başlatan bit01, 22 Temmuz 2017, 01:00:26

bit01

Normal bir motoru ya da ledi çalıştırırken gnd mi kullanılıyor yoksa eksi mi?

Gnd ve eksinin farkı nedir?

Neden böyle bir ayrıma ihtiyaç var?

baran123

#1
Bende karıştırıyorum bu terimleri bazen.
Bir çok devre elemanı pozitif potansiyellerde çalışır fakat sen negatif bir sinyali işlemek istediğinde kullandığın opampın negatif sinyali işleyebilmesi için ona negatif bir de potansiyel vermelisin.
Ona numune vermessen gelecek olan sinyalleri tanımaz :)
Toprak yani ground 0 kabul edilir. 0 ile negatif arasında 0-12= -12 voltluk bir potansiyel elde edersin.


Earth ise asıl bildiğimiz adıyla "TOPRAKLAMA" dır.

"Normal bir motoru ya da ledi çalıştırırken gnd mi kullanılıyor yoksa eksi mi?" Katot ucundan bahsediyorsun sanırım.
Buna toprak demesek 0 desek daha güzel olur bence.

Motor ve LED için pozitif gerilimler kullanılır. (Belki negatif gerilimle çalışan motor vardır. :) onuda sevgili @Zoroaster hocamız bilir.)
Unutma burada önemli olan konu potansiyel farktır. Bir direnç üzerinden akım gerçirebilmen için uygun gerilimi sağlamalısın.
V=I*R den bir gerilim ile akım sağlarsın. Burada + ve - akım yönünü belirtir.

bit01



Hocam + ve sıfır olacak dedik ama bu resimde + ve - kullanılıyor sıfır yok. Normal bir motor ve normal bir sürücü devresi.

Az önce de sormak istediğim buydu. Motoru + ve - uçlar ile mi yoksa + ve gnd ile sürmemiz gerekiyor. + ve - ise gnd ne amaçla kullanılıyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: bit01 - 22 Temmuz 2017, 01:00:26
Normal bir motoru ya da ledi çalıştırırken gnd mi kullanılıyor yoksa eksi mi?

Gnd ve eksinin farkı nedir?

Neden böyle bir ayrıma ihtiyaç var?
Teknikte böyle bir ayrım yoktur.
Bir potansiyel fark, devre tasarımında, toprağa göre belirlenebildiği gibi, artı ya da eksi uçlara göre de belirlenebilir.
Buna TASARIM PROSEDÜRLERİ denilmektedir.
Ground, (GND) kavramı esasen toprak hattı anlamına gelse de bir devredeki GND hattının topraklanması diye birşey mevzuu bahis olamaz. Tasarımda belirlenmiş olan sistem sıfır noktası (GND hattı) topraklanabilir de topraklanmayabilir de.
Bir AKÜ'yü ele aldığımızda ne artı ucunu ne de eksi ucunu referans noktası olarak belirleyemeyiz. Kullanılan sistemde hangi uç referans ucu ise AKÜ'nün o ucu GND hattıdır yani sistem sıfır noktasıdır.
İşte devre tasarımında bu referans bağlantıları sistem sıfır noktası olarak adlandırılır ve tüm akımların toplandığı ortak bir hattı belirtir.



Zoroaster

#4
Alıntı yapılan: bit01 - 22 Temmuz 2017, 01:00:26
Gnd ve eksinin farkı nedir?
Neden böyle bir ayrıma ihtiyaç var?

Bir ucu GNDye bagli yuke pozitif voltaj vermek icin yukun bostaki ucunu + ya baglarsin. Gene ayni sekilde yuke negatif voltaj vermek istersen bu kez bostaki ucu - ye baglarsin.

Yok boyle yapmayacagim dersen yukun iki ucunu da sokersin beslemeye ya duz ya da capraz baglarsin. (H bridge ciplerin motoru ters cevirmek icin yaptigi tam olarak budur.)

Verdigin semaya gore yuku + ve - uclarina dogrudan baglarsan yuke 2V kadar voltaj uygularsin.

Opamplarda oldugu gibi cikis noktasini Gnd ve Opamp cikisi alirsan ve opamp cikisinda hem pozitif gerilimler hem de negatif gerilimler olusturmak istersen bu durumda opampin + beslemesini Gnd noktasina gore pozitif bir gerilimle, - beslemesini ise GND noktasina gore negatif bir gerilimle beslemek zorunda kalirsin.

Verdigin devre bu tip devreleri beslemek uzere tasarlanmis.

Genellikle verdigin devre semasindaki guc kaynaginda yukun bir ucunu GND ye baglayp kullaniriz + ve - arasina baglamayiz.

Cunku;

Yuklerin bazilarinin govdesi sasedir. Yani GND dir. Guc kaynaginin GND ucu da sasesidir. Yani yukun ve guc kaynaginin metal govdesi genellikle GND dir.

Eger yuku ve guc kaynagini metal bir kutuya monte edersen bu durumda GND uclari sen istemeden bir birine baglanmis olur. Bu durumda zaten yuku + ve - uclarina baglayamazsin. Bagladigin anda - cikis kisa devre olur ve arizaya neden olur.


Seytan deliginden kacti.