Pic proje linux dağıtımı yapalım mı?

Başlatan furkanyx, 02 Ağustos 2017, 23:45:17

furkanyx

Merhaba,
Linux sistemlerin artık her alanda karşımıza şu günlerde Picproje olarak bizim de bir dağıtımımız olsun istiyorum. Geliştiriciler olarak gömülü linux sistemleri derlerken veya program geliştirirken sürekli yeni paket kur bağımlılık bul vs vs gibi işlerle zaman kaybı yaşıyoruz. Tüm ihtiyacımız olan paketleri ve programları liste haline getirelim ve güzel bir arayüz ile ortak bir linux dağıtımı çıkartalım istiyorum. Böyle bir çağrı yapsam kimler katılır? Teşekkürler.

boreas

Olay dağıtım yapmakda değil. Önemli olan kullanımı kolaylaştıracak yazılımları yazmak. Yoksa bir kurulum programıyla istediğiniz dağıtımı kendinizinkine çevirebilirsiniz ama ek olarak ne katacaksınız ?

StarfireTR

Alıntı yapılan: boreas - 03 Ağustos 2017, 11:10:54
Olay dağıtım yapmakda değil. Önemli olan kullanımı kolaylaştıracak yazılımları yazmak. Yoksa bir kurulum programıyla istediğiniz dağıtımı kendinizinkine çevirebilirsiniz ama ek olarak ne katacaksınız ?

Merhaba ben forumda yeniyim. Ancak 17 yıllık linux kullanıcısı olarak bu konuda boreas'a sonuna kadar katılıyorum.

furkanyx

Soylediklerinizde sonuna kadar haklisiniz. Fakat forumda developer linux adli bir konu var ve yazdigim ozelliklerdeki dagitimin varligi uzerine. Birçok yeni baslayan linux kullanicilari bu paketleri kurmakta zorluk cekiyor. Benim istedigim tum ihtiyacimiz olan paketleri birlestirelim ve bunu sunalim. Daha sonra üzerine gerek gordugumuz ve bulamadigimiz programlari yazariz. Kali linux gibi dusunun. Linux dagitimlarinin haddinden fazla olmasinin sebebi ihtiyaca gore yeniden duzenlenebilmesidir. Amacim picproje ekibi olarak ortak bir gelistirme catisi altinda bulusarak picproje deki gelistiricilerin linux a isinmasiydi. Cevaplar icin tesekkurler :)

muhendisbey

Distroya ne gerek var o halde script yap olsun bitsin.


Distro daha ayrı bir olay. Yağla, balla yolla değil. Bu kadar distronun bir felsefesi olmalı. Birşeye özelleşmeli. Redhat denince akla gelen farklıdır, fedora denince farklıdır, ubuntu denince farklı.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

muhittin_kaplan

Pek bilgim yok bu konularda ama stm,ti,pic gibi mcular icin derleyicilerin idelerin oldugu, pcb ve semalar icin uygulamalarin bulundugu, 3d cizim (printer ve cnc.icin) uygulamalarinin oldugu, hex editorlerinin, versiyon takip uygulamasinin bulundugu bir paket olsa guzel.olurdu.

bit01

Dağıtım değil de paket oluşturmak bu durumda daha mantıklı. Paketin bir kaç versiyonu olur lite, standart, full gibi içindeki uygulamaların sayısı değişir. Paket çekildiği zaman hangi dağıtımı kullandığının önemi kalmaz.

boreas

Boreas linux u indir dene istersen. 3.5 gb. Sema pcb programlama freecad librecad qucs arduino rpi yok yok :)

furkanyx

#8
Alıntı yapılan: bit01 - 14 Ağustos 2017, 02:17:55
Dağıtım değil de paket oluşturmak bu durumda daha mantıklı. Paketin bir kaç versiyonu olur lite, standart, full gibi içindeki uygulamaların sayısı değişir. Paket çekildiği zaman hangi dağıtımı kullandığının önemi kalmaz.
Mantıklı ama distro olmasını istememin sebebi Aynı çatı altında toplanmak. Sürekli güncel yazılımlar. Güncel bir dağıtım.
Alıntı yapılan: muhendisbey - 14 Ağustos 2017, 00:32:15
Distroya ne gerek var o halde script yap olsun bitsin.


Distro daha ayrı bir olay. Yağla, balla yolla değil. Bu kadar distronun bir felsefesi olmalı. Birşeye özelleşmeli. Redhat denince akla gelen farklıdır, fedora denince farklıdır, ubuntu denince farklı.
RedHat dışında zilyon tane daha distro var herkesin felsefesi vardır fakat ulaşabildiği kesim az ya da çoktur. Verdiğiniz örnekler uç örnekler, bu bana göre google ve apple dışındaki şirketlere ne gerek var demek gibi. Hepimizin yaptığı iş farklı olacağından RedHat ile Ubuntu ile Pardus ile ilgilenmiyorum önemli olan picproje felsefesini linux a taşımak.

Linux kullanıcıları tarafından en çok duyduğum şikayet görsel arayüz ve offline program yükleme zorluğu. Boreas dağıtımının içeriği güzel bir çalışma elinize sağlık fakat görsel arayüz önemli bir kriter. Belki bu projenin ilerleyen safhalarında paket yöneticisi yapabiliriz. Amerikayı yeniden keşfetmekten öte yeni paket yöneticisi ile tekerleğin inovasyonu gibi yeni ve daha kullanışlı bir sistem elde edebiliriz. Fakat şuan öncelikli hedefim herkes tarafından görsel ve içerik olarak güzel bir dağıtım çıkartmak ardından eğer ekip ruhunu yakalrsak bu projeyi daha da ilerletmek. Dağıtım yapmak paket yapmak bunların basit olduğunun bende farkındayım ama bir yerden başlamak lazım diye düşünüyorum :)

boreas

Aynı şeyleri düşünerek boreas'ı geliştirmiştim. Hatta olabildiğince çok makinede kullanılabilsin diye grafik arayüzü basit tuttum. Mate yerine KDE5 kullanmaktansa o alana freecad 3d koymak daha mantıklıydı benim için.
Maksadım hevesinizi kırmak değil.  Tecrübelerimi paylaşmak. Dağıtım hazırlamak dediğiniz gibi kolay bir iş. Hepsini kopyala paketle sana dağıtım olur. Ama sıkıntı kullanacak adamın neden kullanacağı ? Kicad çok başarılı bir baskı devre programı ki bence ares - isis 'i havada karada suda zorlanmadan geçer. Gelin kullanın dediğin zaman bu adamlara doküman lazım kaynak lazım. Birtek kicad için değil qucs var freecad var lazarus var yochto var. Bunların hepsi harika programlar bunların kullanımını arttırmak dağıtım yapmakdan daha önemli. Çünkü insanlar bir anda win.dan linux a da geçmek istemeyebilir / geçemeyebilir ama ares'i  bırakıp kicad kullanabilir. Burada kicad modulleri kitaplıkları hatta kodları paylaşılabilir. Ama bunu yapabilmek için belki dağıtımdan çok da  fazla emek sarfedersiniz ve baktığınızda ortada hiçbirşey gözükmez.

cetin1990

#10

Neymiş o felsefe? galiba ben anlayamadım.
Alıntı Yapönemli olan picproje felsefesini linux a taşımak.

muhendisbey

@furkanyx
Uç örnek değiller.
Fedora: daha çok akademik çalışma yapmak, matematiksel bir takım hesaplamalar için geliştirilmiş dağıtım.
Redhat: server tabanlı uygulamalar için biçilmiş kaftan.
Ubuntu: kullanıcısı daha çok ev kullanıcısı olan insanlar için geliştirilmiş dağıtım.
Kali: Hack yapma meraklılarının kullandığı dağıtım.
Pardus: Yerli olsun diye düşünülerek oluşturulmuş dağıtım.


Yani bir felsefeleri var.


Yani: Sizin dediğiniz windowsu yüklediğimizde içinde keil'de olsun, mplab olsun, arduino olsun, altium olsun, driverlar yüklü gelsin demekle aynı şey. Bu bir dağıtım oluşturma felsefesi değil.


Şunu derseniz anlarım: programcı için geliştirilmiş dağıtım. Ama bu da sakat fikir. Tüm programlama platformunu, tüm programlama dillerini kullananların olduğu bir ortam olduğunu sanmam. Kullanmadığın programı bilgisayara taşırttırmak da hamallıktır.


Onun yerine: Script kaydedicisini açacaksın
programlarını kuracaksın, tüm hali ile hazır olduğunda script oluşturmadan çıkacaksın.
Bir dahaki sefere kurman gerektiğinde sadece scripti çalıştır, kurulum tamamlansın işlemin tamam. Üstelik güncel halini kurmuş olman da artısı olur.


Görsel arayüz için tercih edebileceğin şeyler az çok belli: Gnome, KDE, LXDE, XFCE... Kurmak da öyle aman aman zor birşey değil.


Mesele paket oluşturmak da değil. Bu paketleri olabildiğince güncel tutmak oluşturmaktan daha meşakkatli. Bunun respiratory'si olacak, buradan indiren yüzlerce insan olacak daha... Kolay olmayan tarafı bu taraflar.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

StarfireTR

Furkan bey, özellikle Türkiye'de böyle bir işin yapılması gerçekten çok zor. Ne siz ne de diğer insanlar gönüllü projelere tüm vakitlerini ayıramayacak. Hal böyle olunca da ortaya bir sürüm çıkacak ama ne güncellemesi gelecek ne desteği. Tübitak tarafından desteklenen ve bir yere kadar harika bir şekilde gelen PARDUS'un hikayesini biliyorsunuzdur sanırım?

Yok ben illa birşeyler yapmak istiyorum diyorsanız kendi adıma destek vermeye çalışırım. Ancak günde şu kadar vaktimi bu işe ayırırım, haftada şu kadar bu işle ilgilenirim, gün içinde şu saatlerde boşum diyemem. Bunlar benim için tamamen muallak.. Malum evli ve çocuklu olunca her zaman her şeye vakit ayıramıyorsunuz. Ayırmaya çalıştığınızda da kafınızı yaptığınız işe vermenize müsade edilmiyor. :)

furkanyx

@muhendisbey  Kullanilmayan programi tasittirmak benim icin de hamalliktir. Yukleme aninda seçenekler gelir ve istediginiz kategoride istediğiniz programi secersiniz. Bu bir varsayim.

Felsefe den kastim picprojede takilan hemen herkes bir gelistirici ve ortak cok guzel bilgi birikimi olusturuldu. Burada insanlar islerini daha cok windows ortaminda yapiyorlar ve linux ortamina gecmemelerinin sebebi bana gore program yukleme zorlugu ve kotu arayuzler. Bircok sekilde ozellestirebilirdir linux dagitimlari bunu bilmeyen yoktur. Ama ozellestirme yorucu oldugundan girmez kimse bu topa. Ubuntu varken elementary os neden bu kadar seviliyor? Sonucta ubuntu alt yapisina sahip.

Haklisiniz ben dahil cogu kisi tum zamanini ayirmaz boyle bir işe. Ticari bir kurulus olmayacagindan ortak todo listlerden insanlar yapabilecegini alir boylece doner bu sistem. Surekli güncelleme gelmesinden pek hoslanan biri degilimdir. Onemli surum guncellemelerine destek verilse ki bunlar 3 4 ayda bir veya yilda bir olan guncellemelerdir. Repolari guncel tutmakda gayet basit.


Nacizane fikrim sudur. Kalkip windows un tekelinden kurtulalim diye böyle birsey yapalim demiyorum. Suan piyasada gomulu windows yok denecek kadar az. Heryerde ister istemez linux sistemler mevcut. Windows a alisan birisinin linux a girmesi denize gobek ustu atlamak gibi acili oluyor. Biz bu aciyi en aza indirelim cogu ozellik hazir gelsin. Kisi istedikce yenisini kursun boylece linux dan ilk goruste kacislarda azalir hemde destegi picproje ekibi olarak verirsek turkiye de bilgi birikimi oluşturmuş oluruz.

Cevap veren herkese tesekkurler.

MrDarK

Takipteyim. Banada sık sık şu dediğin örnek uygun geliyor :)
Alıntı YapWindows a alisan birisinin linux a girmesi denize gobek ustu atlamak gibi acili

Seve seve yaptığınız dağıtımı gönüllü olarak deneyebilirim. Ayrıca Türkiyeye ve foruma yararlı olacak her fikri kurallar çerçevesinde yönetim olarak maddi manevi destekleyeceğimizi de hiçbir üyemiz unutmasın.
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK