ACS712 akım sensörü ve SCT013 akım sensörünü birikte kullanıp ac akım ölçme

Başlatan DigitalMan, 14 Ağustos 2017, 21:38:20

DigitalMan

Arkadaşlar Hayırlı günler. Üzerinde çalıştığım bir proje için şebeke gerilim ve akım değerini ölçmem gerekiyor. gerilimi ölçmek için hazır true rms ölçüm yapan entegrelerin olduğunu gördüm basit gerilim bölücü bir dirençle şebeke gerilimini belli oranda düşürüp bu entegreye girdiğimizde kolaylıkla entegrenin çıkışından true rms gerilim değerini görebiliyoruz. Fakat akım ölçümü için bu kadar kolay bir ölçüm söz konusu değil. İnternette ACS712 adında bir akım sensörünün olduğunu gördüm değişik modelleri var, 5 ile 30 A arasında ölçüm yapan farklı modeller. girişine akım uygulanmadığında sabit 2.5v gerilim veriyor. akım pozitif yönde olduğunda çıkış gerilimi 2.5v üzerine çıkıp yükseliyor. ters yönde akım geçtiğinde ise çıkış gerilimi düşüyor. girişe uygulanan akım başına çıkış geriliminin ne kadar değiştiği entegrenin bilgi sayfalarında da mevcut. Anladığım kadarıyla girişe uygulanan alternatif akım değişken olduğu için entegrenin çıkışından da negatif alternansa hiç bir zaman düşmeyen yani sürekli pozitif aralıkta değişen bir gerilim üretiliyor. yani true rms gerilim ölçümü yapan entegreler gibi sabit bir çıkış gerilimimiz yok. Bu nedenle işin içine ADC ile örnekler alma true rms için karekök ortalaması hesaplaması gibi işler girecek. Eğer girişine uygulanan alternatif akım değerine göre sabit bir gerilim çıkışı veren bir akım sensörü yoksa mecburen bu hesaplamalar da yapılacak buraya kadar problem yok. (yukarıdaki açıklamaları konuyu doğru anlayıp anlamadığımı teyyid etmeniz için yazdım  :D )
Aslında benim sıkıntım ölçeceğim akım değerlerinin 200A civarlarında olması . Bunun gibi yüksek akımları ölçmek için SCT013 gibi akım sensörlerinin olduğunu gördüm. Bu sensörü de arduino yada benzer şekilde farklı mikro denetleyicilere bağlamak için gerilim bölücülü yada OPAMP lı devreler var. Ben şunu sormak istiyorum. SCT013 akım sensörünün çıkışlarının direk ACS712 akım sensörünün girişlerine bağlasak. OPAMP lı yada gerilim bölücü dirençli devre yapma zahmetinden kurtulabilir miyiz. bu iki sensörü birlikte kullanıp çalışma yapan oldu mu. bunu merak ediyorum. Eğer kullanılabiliyorsa benim için büyük kolaylık olacak. Bu konuda çalışma yapan arkadaşlardan düşüncelerini paylaşmalarını temenni ediyorum. Herkese çalışmalarında başarılar.

mehmet

"Bence";
Madem TrueRMS entegre ile gerilim okuyorsunuz.
İsmini vermediğiniz için giriş gerilimi hassasiyetini
bilemiyorum.
200A de 75mV veya 100mV gerilim veren şöntler
var. Şönt uçlarını bu TrueRMS entegresine girip değer
okumanız mümkün olabilir...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

DigitalMan

Cevabınız için teşekkür ederim. Bahsettiğim entegre AD736. Bu entegrenin girişine AC 5v uygularsak çıkışından DC 5v gerilim çıkıyor. proteusta devresini çizip test ettim. dediğim gibi çalışıyor. şebeke gerilimini gerilim bölücü dirençler ile düşürüp entegreye giriyoruz çıkıştan ac gerilim değeri oranına göre dc gerilim çıkarıyor. Benim için faz ve nötr arasındaki gerilimi ölçmek yeterli. iki faz arası gerilim değerine ihtiyacım yok. Sizin bahsettiğiniz akım sensörü nasıldır bilmiyorum. eğer girişe uygulanan akım değerine göre değişen gerilim çıktısı veren bir alet varsa sanırım dediğiniz gibi işimi hallederim. bahsettiğiniz sensör ile ilgili bir link paylaşabilir misiniz.

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr