Osiloskop önerisi

Başlatan sytax333, 16 Ağustos 2017, 15:46:41

askuzucu

Ticari olmayan ve satışı yasak olmayan bir ürün ise (1500$ altı) Türkiyede de sorun olmuyor bildiğim kadarı ile. Başına gelen tanıdıklar olmuştu, PTT ye %20 gümrük vergisini ödeyip teslim alıyorsunuz.

polleme

Alıntı yapılan: smunzur - 06 Ağustos 2018, 12:42:03Merhaba Sn. polleme
Band genişliği 25 MHz olan bir osiloskop ile 100MHz'i nasıl ölçebiliriz?
Birde ben PC tabanlı osilokop almak istiyorum. Tabiki diğer osiloskoplar gibi olmaz ama fiyat açısından 100-200MHz lik PC tabanlı osiloskopları alabilirim.
100 mhz osiloskop

Nasıl ölçtüğünü ben detaylı incelemedim. Time skalası en uçta iken örneğin 90 MHz bir sinyal bağladığımda ekranda çok düzgün olmasa da sinyali görebiliyorum ve doğru frekansı bana rakam olarak da söylüyor. Söyleyebileceğim bu.

smunzur

Osiloskop kullanan arkadaşlar,
Osiloskop özellikleri sıralanırken "kaplin AC/DC/GND" nedir bilgisi olan varmı?
teknik Özellikler

kanal 2 Kanallar

bant genişliği 100 MHz

maks. Örnekleme hızı 250 MS/s

empedans 1MΩ 25pF

kaplin AC/DC/GND

dikey çözünürlük 8Bit

kazanç aralığı 10 mV-5 V, 9 Adımla
vs ...
devamı
Teşekkür ederim


Zoroaster

Band genisliginin ustune cikildiginda scopta gorulen sinyalin genligi olmasi gerekenden daha dusuk olur.

Eger genlik olcumleriyle isiniz yoksa band genisligini asmanin diger olcumler acisindan sakincasi yok.
Seytan deliginden kacti.

Yuunus

Zaten bant genişliginin yarisina varmadan, 40mhz gibi bir sinus daralmaya basliyor, probu cikarip function nin cikisindan direkt kablo takica daha duzgun sinyal okunuyor, sebebi proba bagli rc mi dir.

Zoroaster

40 MHz sinyalleri incelerken 60 MHz prob kullanman lazim.

Scopun da en azindan 60 MHz olmali.
Seytan deliginden kacti.

smunzur

Arkadaşlar bu linteki osiloskop un "specifications" tablosununun 2. satırında "band genişliği 200MHz" yine aynı tablonun 13. satırında da "band genişliği 20MHz" yazıyor. bu yazım hatası olamaz hangisi doğru? veya farkı nedir.
Bir sorum da bu osiloskop ile 200MHz AC sinyalini tam dalga olarak görebilirmiyiz ve bu dalganın genligini ölçebilirmiyiz.
Teşekkür ederim

polleme

Alıntı yapılan: Zoroaster - 08 Ağustos 2018, 12:22:51Band genisliginin ustune cikildiginda scopta gorulen sinyalin genligi olmasi gerekenden daha dusuk olur.

Eger genlik olcumleriyle isiniz yoksa band genisligini asmanin diger olcumler acisindan sakincasi yok.

Evet ben genlikle ilgilenmediğim için sorun çıkmıyor, ben üst frekanslara çıktıkça genlik küçülüyor, doğrudur. O seviyelerde benim baktığım, orada bir osilatör sinyali var mı ve varsa frekansı ne seviyelerde? Bu bilgiler bana yeterli. O nedenle 200 MHz'lik pahalı Textronix'i elden çıkarmıştım.


Zoroaster

#53
Alıntı yapılan: digiman - 08 Ağustos 2018, 16:37:55Zaten bant genişliginin yarisina varmadan, 40mhz gibi bir sinus daralmaya basliyor, probu cikarip function nin cikisindan direkt kablo takica daha duzgun sinyal okunuyor, sebebi proba bagli rc mi dir.

Her elektronik sistem (Basit bir pasif prob bile) belli bir band genisligine sahiptir.  Olcu aletleri ve problar low pass yapisindadir.

Low pass yapisindaki sistemlerde band genisliginin anlami su;

Sistemin girisine 1 birim sabit genlikte frekansi artan bir sinyal verdiginde alcak frekanslarda cikis genligi 1 birim iken frekans arttikca genlik duser duser ve 0.707 degerine ulastigindaki frekans degeri bu sistemin band genisligidir.

Haliyle 40Mhz sinyalin genligini dogru sekilde olcebilmek icin 40 Mhz sinyalin cihazin band genisligi yaninda kucuk kalmasi gerekir.

Ote yandan gunumuz scoplari icin gecerli olmasa da eskiden scoplar icin soyle denirdi. Scop sinyalin genligini dogru sekilde olcmek icin tasarlanmamistir. Eger sinyalin genligini dogru olarak olcmek istiyorsaniz voltmetre kullanmaniz gerekir.

Scop sinyalin dalga seklini gosterir zamanlama bilgisine guvenebilirisiniz. Fakat ekrandaki sinyalin genligine bakarak sinyalin genligi kesinlikle budur diyemezsiniz.

Gunumuz scoplarinda bu yaklasim artik gecerliligini yitirdi. Fakat Analog scoplar icin bu aciklama mantikliydi.
Seytan deliginden kacti.

devrecii

Saniyede ADC 25-50milyon sample alan osiloskop nasıl 90mhz ölçsün anlayamadım bir türlü.

ADC nin yanında dijital bir kapı vardır adc frekansı yetmediği zaman bu kapıdan sinyali 1 ve 0 olarak alıyordur daha hızlı olarak.

adc den oratalama bir genlik değeri alıp dijital sinyali kullanarak sahte bir sinus çizdiriyordur diye tahmin ediyorum.

Zoroaster

#55
http://www.cncdesigner.com/wordpress/?p=4917

Sayfadaki resmi yanlislikla ezip farkli bir resim koymusum ama metinden anlasilacaktir.

Temel mantik, peryodik bir sinyal tam kati/boleni  olmayan bir frekansla orneklenirse sinyalin kendisi cok temiz sekilde elde edilebilir.

Uc kagit su,  mesela 100 peryodun farkli noktalarindan olcum yapip sonuclari tek peryodda gostermek.
Seytan deliginden kacti.

devrecii

Alıntı yapılan: Zoroaster - 09 Ağustos 2018, 15:29:37http://www.cncdesigner.com/wordpress/?p=4917

Sayfadaki resmi yanlislikla ezip farkli bir resim koymusum ama metinden anlasilacaktir.

Temel mantik, peryodik bir sinyal tam kati/boleni  olmayan bir frekansla orneklenirse sinyalin kendisi cok temiz sekilde elde edilebilir.

Uc kagit su,  mesela 100 peryodun farkli noktalarindan olcum yapip sonuclari tek peryodda gostermek.


Aslında kötü bir yöntem değil fakat ADC baya hatalı ölçecektir çünkü ADC ölçüm yapıtığı sırada sinyal değişime uğruyor
bu da hataya neden olur frekans arttıkça hata artar.Yine de iyi fikir.




Zoroaster

Hatali olcmez. Cunku onemli sistemlerde ADC onune sample and hold devreleri eklenir.
Seytan deliginden kacti.

Yuunus

#58
@Zoroaster 1gs/s ornekleme hizina sahip bir osiloskop 100mhz sinus bir sinyali olcerken 1 peryodu 10 ornekle ekrana cizmesi gerekmez mi, o halde ekranda sinus sinyali koseli gormemiz gerekmez mi. Eger durum boyleyse alicengiz tamda burada donuyor, sinusu bize koseli gostermek yerine kenarlari yumusatarak mi gosteriyor.eger durum boyleyse bir sorun yok mu, nereden biliyor sinyalin surekli tekrarladigini haksizmiyim.

Zoroaster

#59
1Gsample ile 100Mhz orneklersen 10 sample ile grafik cizersin. Grafigi degisik interpolasyon yontemleri ile yumusak egrilerle cizebilirsin. Elde edecegin grafik gercegi yansitmaz ama hic olcememek/gorememekten iyidir.

Surekli tekrarlanmayan sinyallerde bahsettigim teknigi kullanamazsin.

Bahsettigim teknik eski tuplu analog scoplarda kullanilmak zorundaydi. Mesela eskinin malzemelerini kullanarak 1Ghz sinyali yukseltip de saptirma plakalarina uygulayamazsin. Zaten CRT tupun band genisligi buna musade etmez. Iste bu durumda 100Mhz tup kullanip buna karsilik 1Gz sinyali gosterebilirsin.

Nreden biliyor sinyalin surekli tekrarladigini?

Bunu sen biliyorsun. Peryodik olmayan sinyali bu teknikle incelemeye kalktiginda ekranda bulut gorursen haa sinyal peryodik degilmis dersin. Scop senkron olmaz zaten.
Seytan deliginden kacti.