Lityum pil için şarj devresi

Başlatan hamzacanalt, 20 Ağustos 2017, 21:40:01

hamzacanalt

Merhabalar kendi yapmış olduğum lityum aküler için bir şarj cihazı tasarlamayı düşünüyorum.
Yaptığım araştırmalarda lityum piller için şarj prosedürü en kaba haliyle iki aşmalı
1-CC - Sabit Akım
2-CV - Sabit Voltaj
Bu doğrultuda basit bir devre yaptım LM317T kullanarak devre üzerindeki potansiyometreyi çevirerek voltajı 4.2 volta ayarlayıp daha sonra diğer potansiyometre ile de pilin eksi ucunda opamp ve 0.15ohm direnç kullanarak akım ayarınıda yapabiliyorum fakat devrenin sorunu şu örneğin 1a akım çekerken ayarladığım voltaj 4.05 e iniyor direnç üzerinde 0.15volt kalıyor ve pil bu voltaja gelince şarj akımı düşmeye başlıyor bundan dolayıda uzun bir sürede anca şarj oluyor pil yeni yapacağım akıllı devrede düşündüğüm şey ise mikro işlemcinin pwm çıkışına bir r-c filtre koyup bununla voltaj ve akım ayarı yapmak fakat aklıma takılan soru şu cc modunda voltaj ayarı yapmayıp sadece akımı 1a limitlesek ve pilin voltajı 4.2 volt olduğu zaman şarj cihazı cv moda geçip voltajı 4.2 volt seviyesinde sabit tutsa ardından akım 0.1c ye inince şarjı kapatsa bu şekilde olur mu?
Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim

ete

İşin prensibi üzerinde biraz kafa yormak gerek. İki aşamalı şarj işleminde birinci aşamada akım sabit voltaj serbest dir. Neden acaba? çünki o pile ne kadar voltaj verirseniz verin, voltaj kesinlikle 4,2V tu aşamaz. Ancak belirli bir süre geçerli olan bu kural nedeni ile ilk aşamada pile şarj voltajı uyguladığınızda görünen voltaj çekilen akıma bağlı olarak belirli seviyenin altına düşer ve pil doldukça voltaj da yükselir bu esnada akımda yavaş yavaş düşer. Genelde pile akım kapasitesinin %70 bu safhada yüklenir. Voltaj seviyesi 3,9-4,0 seviyelerine gelince bu sefer ikinci safhaya yani voltaj sabit akım serbest moduna geçilir. Bu safhada da ne kadar akım verirseniz verin pil o anda ihtiyacı olanı çeker. Genellikle çekilen akım 500 ma in altında seyrede ve sonunda 100-200 ma seviyelerinde şarj kesilir .
En baştan şarj voltajını 4,2V ta ayarlayıp akımıda 1A seviyelerinde tutup şarj işlemine başlayabilirsiniz. Bu sabit voltaj ve sabit akımla yapılan şarj işleminde kusur yoktur süre biraz uzun olur. İşin bütün püf noktası şarj voltajının 4,2V tu aşmamasıdır. Aştığı taktirde pil hemen bozulur bunu unutmayın. Bu özelliği nedeni ile Lityum pillere uzun ömürlü olmaları için 4,2 yerine 4,1V şarj voltajı bile verilmektedir. Akım kapasitesi biraz düşer ama pil gerçekten uzun yıllar hizmet eder.
Diğer bir önemli nokta da şudur. Hiç bir pil 1A akımla son noktasına kadar şarj edilemez. Çekilen Akım pil doldukça düşer. Bu nedenle pek çok pil üreticisi yada şarj aleti üreticisi akım seviyesi belirli bir noktaya ulaştığında (genellikle 300 ma dolaylarında) şarjı kesmektedirler. Kısaca pil 300 ma akım çekmeye başladığı zaman zaten pil voltajı da 4V un üzerine çıkmış olacaktır. Bu aşamada pil voltajı ile şarj akımı arasında uygun bir konum yakalanarak şarj kesilebilir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Yuunus

#2
Ete guzel aciklamis eline saglik, bu bilgileri forumun bir tarafina atsak da tekrar tekrar ayni seyler yazilmasa, mesela lithium battery nasil sarj edilir gibi bir baslik. Onceden de bu konuda bir alay yazi yazildigi hatirliyorum.Birde sirasi gelmisken, forumda bir konuda arama yapildiginda arama isi hem cok uzun suruyor hemde site baska kullaniciya resmen cevap vermiyor.gecenlerde bilgisayardan birseyler aradim aradigimi bulana kadar; farkli bir hat kullanan telofonumdan siteye erisemedim. Mesaj yerine ulastiysa konu altindan silebilirsiniz kirlilik yapmasin.

RaMu

Toplu kaynak olarak daha öncede forumda paylaşmıştım,
hatta dopbox linki olarak eklemiştim,
@gevv sağolsun kalıcı siteye yedeklemiş.


https://320volt.com/li-ion-li-poly-bataryalarin-hizli-sarj-edilmesi/
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html