Fan çalışmasını algılama

Başlatan tunayk, 01 Eylül 2017, 01:03:30

tunayk

Herkese Hayırlı Bayramlar öncelikle.

Konu başlığında belirttiğim gibi, aksiyel tipte yüksek debili (>4000m3/h) fanların çalışıp çalışmadığını dijital olarak algılamaya ihtiyacım var. Fan tipi;




Algılama PLC tarafından yapılacak ve mümkün mertebe basit yapıda olmasını tercih ediyorum.

Fan rezistansa hava üflediği için sıcaktan dolayı ön tarafına bişey koymak istemiyorum. Fanın arkasındaki (emiş tarafında) ızgara üstüne yerleştirebileceğim bir tasarım olması gerekli. Analog bilgi işlenmesi, PLC tarafında maliyetli bir iş. Adet çok olunca ekonmik çözüm için öneriniz ne olur?

Selamlar

stlg

Fanin cektigi akima dayanabilen dusuk omajli direnc ve bu opampa parelel optokuplor devre olarakta basit transistorlu bir yapi olabilir
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

Zoroaster

Fanin devir sayisini optik ya da magnetik sensorle olcebilirsin.

Devir sayisinin esik degerin altina ininip inmedigini kontrol edersin.

Seytan deliginden kacti.

mert3162

|^^^^^^^^^^^^\ ||\
|__PICPROJE.ORG __
||'""|""\___
| _____________ l | |__|__|___| )
(@!)!(@)"""""**|(@) (@)****|(@)---------

 Üstadlarım nonstradam & Logan

Melih1802




24 volt çalışmaya uygun, ince yapısı fan telleri arasın monte edilmeyi kalaylaştırır.
Ucuz.

satilla

Endüstriyel sistemlerde fan akışını algılamak için switch yerine basınç değişimine göre çıkış üreten elemanlar kullanılıyor. Basınç set ettiğiniz değerin altında veya üstünde olduğunda çıkış veren takribi 10 euro civarında olan DPS veya basınç değişimini 0-10 V 4-20 mA olarak verebilen DPT (70 euro) kullanabilirsiniz.

ipek

fanın arka kısmında işe yararmı bilemiyorum, normalde ön tarafta olur hep limit chery swirch diye tabir ettiğimiz mikro switch'in üzerinde şwitch'ten biraz uzun metel aksamat olur buna kibrit kutusu büyüklüğünde ince bir plastiği sağlamca yapıştırırsanız,işinizi en ucuz ve besleme gerektirmeyecek bir şekilde görür.

bir tıbbı cihazda Scimadzu idi sanırım fanların önünde iki adet 40KHz'lik ultrasonik sensor vardı ne amaçla kullanıldığını çözememiştim,yıllar sonra aynı tekniği bir başka cihazda daha görmüştüm..

ErsinErce

Devir bekçisi dedikleri sensörler mevcut indüktif sensörün bir saniye içinde belli bir sayıda pulse bekleyen cinsi yapraklar metal ise kullanabilirsiniz

sinus

Sistemde sıcaklık sensörü varsa, rezistans ısıtılır fan çalıştırılır. Sıcaklık alıp başını gitmiyorsa fan çalışıyor demektir.(?)

muhendisbey

TCRT5000 ile optik olarak algılanabilir. Schmitt trigger ile dijitalleştirilir.
Bobin yakınlarına konulabilecek hall effect sensör ile algılanabilir.
Lazer ile algılanabilir.
Anemometre probları ile ölçülebilir.
İvme ölçer ile fan titreşiminden ölçülebilir.
İki tarafta ısıl fark oluyorsa sıcaklık ve nem sensörüyle ölçülebilir.
Mikrofon ile fanın ürettiği sesten ölçülebilir.
Kapasitif sensör ile ölçülebilir.
Barometre sensörü kullanılabilir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

salamon

tunayk merhaba,


Fark Basınç Anahtarı yada DPS olarak aratabilirsin. 20-200Kpa 30-300Kpa 50-500Kpa çalışma aralığında seçeneklerin var. 12-15 Euro arası maliyetin olur.  NC ve No olarak kuru kontak verir sana. Bina otomasyonu uygulamalarında kullanılır.

tunayk

Yanıtlar için teşekkürler.  Dijital pulse veren seçenekler ilave devre gerektiriyor genel olarak.  Doğrudan kullansam pulse ortalaması plc tarafından lojik 1 olarak algılanır ancak olurda fan kanadı sensörün önünde durursa diye tereddütte kaldım.
Gördüğüm kadarıyla basınç fark switch daha çok kullanılıyor ancak bunlarda çift hava girişi ile kapalı devre hava akışına daha uygun.  Bende sadece fanın vakum gücü var.
Bi test yapmak en doğru sonucu verecek sanırım.

@salamon hangi basınç aralığı daha iyi iş görür?

salamon

20-200kpa uygın olur. Dpsdeki eksi uca bağlarsan vakum ile artı uca bağlarsan basınç olarak çalışır

ilyas KAYA

Kapasitif sensör kullanın direk olarak plc ye girersiniz. Sensör kanatları önünde durması önemli değil önemli olan değişim. Değişim var ise dönüyordur yok ise boş veya dolu da kalmış ise dönmuyordur. Belirli bir süre herhangi bir değişim olmaz ise ariza dusurebilirsiniz.
Yazilim yapamam diyorsanız fani diğer ucuna dinamo takın. 12volt luk dinamonun cikisini direk plc ye girin. Sonuçta fan belirli bir hıza ulaştığında 1 sinyali verecektir çünkü gerilim yukselecektir. Gerilimi analog okuyarak fan hızını da bulabilirsiniz hem.

elmaalma

#14
yanıltmamak için sildim.