Trafo çıkışından Şebeke Gerilimini Ölçme

Başlatan Mucit23, 27 Eylül 2017, 16:06:24

Mucit23

Dünden beri buna kafa yoruyorum büyük bir çoğunlukla hallettim ama aklıma takılan bazı konular var.

Kapalı tip PCB trafoların sekonder tarafından alternatif akımı öteleyip ADC'ye girerek şebeke voltajını ölçmeye çalışıyorum. Böyle bir şema çizdim.


Bu devre çalışıyor ama birkaç kötü yanı var.
1. Trafo ile aynı zamanda devremi beslemek istiyorum. Devrenin çekeceği yüke göre trafo çıkış gerilimi düşebilir. Buda ölçümün hatalı olmasına neden olur.
2. Olarak Giriş gerilimi 165-265V Aralığında değişebilir. Bu durumlarda özellikle yüksek voltaj durumlarında trafo arızalanabilir.

Trafo kullanmadan İzole olarak başka nasıl giriş gerilimini ölçebilirim? İzolasyon önemli benim için. Trafo olacaksada Trafonun beslediği yükten bağımsız çalışması gerekiyor.  Fikri olan varmı?

foseydon

1 yuklenseniz bile çıkış voltajı sizi yaniltacak seviyede oynamaz, oynamaması gerekir. O durumda trafo seçiminiz hatalı demektir
2 bu durum için de trafo seçimi geçerli.

İzole.opamp'lar var. Gerilim bölücü ile voltajı bölüp opamp'tan gecirirseniz izole şekilde olcersiniz.

Ayrıca true RMS ölçen entegreler var, izole. Bunlar ile de olcebilirsiniz.

ferit06

Trafonuzda sekonder 2 ayrı sargı mı? Yoksa ortak uçlu mu?

Eğer 2 ayrı sargı ise  birinden besleme yapıp diğerinden okuma yapabilirsiniz ve en azından  sargı iç direncinden kaynaklanan gerilim düşmesini engelleyebilirsiniz.

foseydon

Alıntı yapılan: ferit06 - 27 Eylül 2017, 16:23:14
Trafonuzda sekonder 2 ayrı sargı mı? Yoksa ortak uçlu mu?

Eğer 2 ayrı sargı ise  birinden besleme yapıp diğerinden okuma yapabilirsiniz ve en azından  sargı iç direncinden kaynaklanan gerilim düşmesini engelleyebilirsiniz.

Yukarıda eklemeyi unuttum, fakat yapılacak en güzel iş trafoya hiç bulaşmadan direk girişten ölçüm almak. En sağlıklıdır bu olur.

Mucit23

Kapalı tip trafoların simetrik olanları genelde iki ayrı sekonder sargı ile geliyor ve iki sargıda birbirinden bağımsız. Simetrik beslemelerde orta uc birleştirilip GND ye bağlanıyor. Eğer trafo çıkışından ölçüm alacaksam aradaki opamplar için simetrik beslemeye ihtiyaç olacak dolayısıyla ikinci sargıyıda kullanmam gerekecek.

Trafo aslında benim için çok fazla yer kaplayan bir malzeme. Pek kullanmayı da istemiyorum. Ama Eğer doğrudan izole olarak ölçüm alabilirsem cihazımın beslemesi için çok çok ufak bir SMPS kullanabilirim.

Şu SMPS lerdeki geri besleme optoları aklıma geldi. Buradaki gibi bir mantık kullanarak AC sinyali izlole olarak mikroişlemcime taşıyabilirmiyim?


yas

Devrede güç katında ±12 VDC simetrik kaynağı göremedim, simülasyon ortamında çalışıyordur tabi devre tatbik edilecekse bu kısım unutulmamalı.

Mucit23

Simetrik beslemeyi çizmemiştim.

Simdi elime bir tane pano tipi voltmetre geçti. Onlarin kartlarını inceledim opto felan kullanmamışlar. Devre yine trafo ile besleniyor fakat şebeke gerilimi birkaç tane dirençten geçirilerek düşürülüp mcu ya girilmiş. Izolasyon yok dolayısıyla.

Benden birde true rms ölçüm isteniyor. Eger trafo kullanırsam true rms ninde bir anlamı olmayacak sanırım.

Bu işin en optimal yolu nedir?


foseydon

Hocam optimal yol, senin amacının ne olduğuna bağlı. Benim izole opamp'tan önermenin sebebi senin izolasyon istemen. Siz olsanız nasıl yaparsınız diyorsan, ben direnç ile bölüp op amp'tan geçirip adc'ye girerim. Gerilim örneğini şebekeden alırım, yani trafonun önünden.

Bu işin çeşit çeşit yolu var. Sana ne lazım ?

Mucit23

Kısaca 3.3v mcu ile true rms gerilim ölçümü alabileceğim en optimal yöntemi öğrenmeye çalışıyorum.

@MC_Skywalker hocam baktım baya fikir verdi. Bu tip devrelerde faz nötr yer değiştirdiğinde sistem nasıl davranır?


MC_Skywalker

FAz ile nötürün yer değişmeyeceği düşünülerke tasarlanır çünkü onların memleketin de  mavi ve kahverengi kablolar nereye bağlanması gerekiyorsa oraya bağlanır.

Mucit23

Bende birde öyle bir olasılık var. Bu cihaz prizden enerji alacak

devrecii

Bir ferrit yada çivi üzerine 100/100 yada 1000/100  vs sarım yapıp hiç opamp kullanmadan
adc'ye verebilirsiniz .

Bu şekilde hem de kondansatör filitre görevi de görür.




F493

Selam Mucit,

   Minik 0.5VA trafolar var onu kullan. Faz notr değişse bile sorun olmaz. Trafonun çıkışından gerilim bölücü ile basit bir şekilde ölçebilirsin. Simetrik kaynağa gerek yok. Ben nötr de 3.3v a gerilim bölücü ile bağladım. Yani nötr e ofset ekledim. Faz gerilimininde nötr u olarak bunu bağladım. Adc ile hem nötr u hemde diğer fazları okudum. True rms ölçümü yaptım ve gayet basarili. Hatta hesaplamalarla faz sırasını bile tespit edebildim.