Elektronik devre güç girişinde hangi tür korumalar yapılmalıdır?

Başlatan pinyin, 19 Ekim 2017, 17:51:52

pinyin

Herkese iyi günler,
Elektronik tasarımlarımızda devreyi besleyen hattımız üzerinde ne gibi korumalar olmalıdır? Benim bildiğim kadarıyla filtre,ters gerilime karşı koruma, yüksek gerilimler için TVS kullanılabiliyor. Ancak bunlar dışında ne gibi korumalar yapılabilir?
Aynı zamanda benim tasarlamakta olduğum devrede birden fazla güç girişi bulunuyor. Bu güç girişlerinin voltaj seviyeleri birbirinden farklı. Bu farklılıktan dolayı gerilimleri birbirinden ayırmak istiyorum. Bunun için bir diyot koymak yeterli olur mu yoksa fazladan başka elemanlarla koruma da yapmam gerekir mi?

Melih1802


Teğmen

Merhaba,

Her devrenin topolojisi farklıdır.Yani her devrenin kendine öz frekansları,güçleri,akım ve gerilim değerleri gibi gibi birçok parametresi vardır.
Bu parametrelere göre devrenin tasarımı gerçekleştirilir.Örneğin yüksek frekansların parazit oluşturacağı bir devrede alçak geçiren filte , belirli aralıkların dışına çıkılmaması gereken devrede
band geçiren filtre kullanmalısın v.s.

*Gelelim güç kısmına ; bu kısımda da arkadaşların belirttiği gibi yıldırım koruma EMI gibi filtreler koyulabilir.Ama dediğim gibi devrenin ne iş yaptığı çok önemli mesela devrenin yükleri omik mi,endüktif mi,kapasitif mi?
Eğer yük örneğin endüktif ise güç faktörü devreye girer.PFC(Power Factor Correction) koruması yapman gerekebilir.

*İşin PCB boyutu var bir de PCB çiziyorsan güç kısımlarının yol kalınlıkları,data kısımlarından ayrılarak çizim yapılması gibi faktörler devreye girer.Gerekirse optokuplörler aracılığıyla izolasyon v.s gibi birçok etken
ortaya çıkar.

*Devre tasarlarken birçok sorun birlikte göz önünde bulundurulmalıdır.Tasarlanacak devreleri detaylı anlatırsanız daha çok yardımcı olacaklardır.


İyi Çalışmalar
"Girdim ilim meclisine kıldım eyledim talep,   Dediler ilim geride kaldı illa Edep illa Edep" Hz.Yunus Emre K.S.

pinyin

Öncelikle cevaplar için çok teşeşkkür ederim.
Devre hakkında daha detaylı bilgiler veriyim:
Devre DC bir kaynak ile direkt olarak beslenilecek yani AC-DC dönüşü gibi bir durum olmayacak. Sabit bir kaynaktan (pil veya akü) beslenecek.
Devrenin görevi bir IOT cihazı gibi çalışması birkaç noktadan belirli ölçümler yaparak merkeze GSM üzerinden gönderecek. Ancak bu durum herhangi bir endüktif yada başka türde nasıl bir yük oluşturur tam bilmiyorum. Eğer endüktifden kastınız bir motor sürücü vs gibi sistemi sürmesi ise böyle bir durum olmayacak. Devrenin inputları için optokuplörler kullanacağım.

comme_il_faut

Sırasıyla resettable fuse, tvs diyod, ters akım diyotu, Ferrite kullanabilirsin.
Ardından sırasıyla düşük frekasları ve yüksek frekansları filtrelemek üzere L type Low Pass filter kullanabilirsin.
Daha sonra farklı gerilim seviyeleri üretmek için; kullandığın regulatörlerin datasheet'ine bakarak devre oluşturabilir, power'i ayırmak için yine ferrite kullanabilirsin.
Bu açıklama tabiki çok genel.

Devreyi neye yönelik tasarlıyorsun, ne tür testlerden geçmesi gerekiyor, pil dışında bir kaynağın devreye bağlanma ihtimali var mı, ne tür ortamda çalışıyor, maliyet sınırı ne olmalı?
Bu soruların cevabına göre tasarım değişecektir.