Serigrafi yönteminde negatif yazıcı çıktısı

Başlatan ÜC, 23 Ekim 2017, 23:34:58

ÜC

  İlk defa serigrafi yöntemiyle asitleme yapacağım.Işık gören yerler sertleşiyor geri kalanı suyla temizleniyor olarak anladım videolardan (türkce serigrafik anlatan video yok). O zaman çıktıda kart üzerinde kalacak bakır bölümlerin değil kalan bölümlerin tonerli olması lazım belki yanılıyorda olabilirim. Bunu areste nasıl yapacağımı bulamadım yardımcı olabilirmisiniz arkadaşlar.

Sozuak

İpek-mürekkep kullanarak yapılacak baskıdan bahsediyorsanız pozitif  film kullanacaksınız. Emülsiyonda  ışık gören yerler yani bakırın eriyeceği yerler ışık görecek. Böylelikle negatif  kalıbınız olacak. Onunla da pcb ye baskı yapınca plakete yolların  şekli geçecek.


Tonerli baskıdan bahsediyorsanız ona serigrafi denmez. Yine pozitif baskı alıp pcb ye o kısımları aktaracaksınız. Klasik yöntemle baskı için diyorsanız eskiden çok baskı yapardım uzun zamandır baskı yapmıyorum ama anlatabilirim serigrafiyi.

ÜC

#2
  İpek kullanılarak yapılacak Sozuak hocam.Yapacak olan arkadaş tecrubeli birisi , bana aydıngere çıktısını almamı söylemişti giderken ama şu an ulaşamıyorum. Aydıngere alacağım çıktı sizin anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla ütü yönteminde aldığımız gibi olacak.Yolar töner kaplı , bakırın eriyeceği bölümler açıkta.
   Özetle şöyle sorayım , pozitif film çıktısı ve negatif film çıktısı nasıl alınıyor ?

Zoroaster

#3
Genelde pcb programlarının print menusunde pozitif/negatif seçeneği vardır.

Direk aydıngere çıktı alınca çıktı üzerinde retüş işlemleri gerekebiliyor. (Gerçi biz dotmatrix printerle normal A4 kağıda basardık belki laserde gerek kalmaz)

A4 kağıda çıktı aldıktan sonra film işi yapan adamlara bunu pozitif yada negatif yap diye talimatta bulunurduk. Hatta kağıda x2 modunda basar film alımı esnasında bunu 1/2 boyuta indir derdik. Nihayetinde elimizde kusursuz film olurdu. Bunu da serigrafik baskı yapan adamlara verirdik.

Günümüzde bu kadar uğraşa gerek yok. Film yapan adamalara doğrudan dosya gönderip film isteyebilirsin.
Seytan deliginden kacti.

ÜC

  Bülent hocam Ares kullanıyorum ve print menüsünde denemediğim seçenek kalmadı. İnternette ise bu konuyla ilgili bir bilgiyede ulaşamadım.Bizim print ile aldığımız çıktı pozitif çıktımı oluyor bunuda bilemiyorum.Bana hem pozitif hem negatif olanıda lazım olacak çünki hem pozlama yapacağım hemde soldermask.

एक होना




Sağ taraf da Normal ve Mirror bölümü var.
Negatif için Mirror seçmen yeterli.

Sozuak

Standart çıktı pozitif olandır. Mümkün olduğunca koyu renk çıktı almaya çalışın. Lazer için asetat filmler var yazıcınız koyu basıyorsa o aydıngerden daha iyi olur ışık geçirgenliği açısından. Ben eskiden gramajı yüksek aydınger kullanıp mürekkep püskürtmeli ile basardım. Çok ince işlerde de film çektirip fotoğrafçıda onu kullanırdım. Negatif baskı ise maske baskısı için kullanılır.

ÜC

#7
  Mirror yaptığımda sanki çizimi ters çevirmiş gibi yapıyor yani değişen birşey olmuyor Birol hocam.
 
  Sozuak hocam birde negatif çıktıyı nasıl aldığınızı ekleseniz tam olacak rica etsem.

Eklediğim resimde soldaki normal aldığım ares çıktısı. Sağdakini corelde ben yaptım , sağdaki gibi çıktı almak için bir yol varmı areste ?
   Belki yanlış yoldan gidiyor olabilirim , maskeleme yapmak için sağdaki gibi bir çıktı alıp padleri ışıklandırarak malzemenin erimesini sağlayacağız diğer kısımlar fırında sertleşecek.



एक होना

Pardon yanlis anlama olmus.
negatif icin renk skalasinda degisiklik yapmak gerek.
pc actigimda yazarim tekrar

ÜC

Dört gözle bekliyor olacağım Birol hocam (gözlükleri sayarsak altı)

ÜC

#10
  Corel de Effects/Transform/Invert seçeneği çizimi negatif veya pozitif yapabiliyor.Maskeleme yapan arkadaşların negatif çıktının nasıl alındığını bilmemesi tuhaf.Demekki pek maskeleme yapan yok.
   
    Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

DaRt

Aresin print menüsünde renkleri invert etme seçeneği yok. Ben export graphics / bitmap menüsünden invert ederek yüksek çözünürlüklü bitmap çıktısı alıyorum. Bunu word programına tam ölçülerde olacak şekilde ekleyip çıktısını alıyorum. Sorun olmuyor.

ilyas KAYA

Ben bunun için corel kullanıyorum. Corel e almak için ise ares den normal yazdir deyip yazici olarak pdf yazıcıyı seçiyorum ve pdf  olarak 1/1 yazdırıyorum. corel e pdf dosyasını inport edip çizim e sağ tıklayıp ungroup edince grafiğe dönüyor. Artık istediğiniz gibi çizim ile oynayabilirsin. Bmp olarak da oluyor ancak kalite çok düşüyor.

serkan

#13
Areste  pdf olarak çıktı aldığınızda mirror ve invert seçeneği var.
Pdf olarak çıktıyı al.
Yazdırırken gerçek boyut ve dpi ayarla.problem olmuyor.





एक होना

#14
Video da negatif için işlem gösteriliyor.

https://youtu.be/uZjSfrkpKlk