CNC makinasında parça sıfırlama için diğer tercihler

Başlatan Epsilon, 12 Kasım 2017, 10:59:57

Epsilon

CNC Milling makinaları konusunda hemen hiç tecrübe ve bilgiye  sahip değilim.CNC makinasında, prob denen bir parça takılarak mengenede sıkıştırılmış plastik kutunun X ve Y eksenlerinde başlangıç ve bitiş noktaları işaretleniyor.Bu prob denen "salınım yapan" malzeme yanlışlıkla parçaya daha fazla yaklaşırsa fırlayıp operatöre zarar verebilir.

Cross lu kamera sistemi yapılsa aynı hassasiyetle çalışabilirmi sizce? Aşağıdaki linkteki 8 yöntemden denediğiniz, tavsiye edeceğiniz yöntem varmıdır?
(4.Yöntemde çakıdan uzak bir noktaya kamera sabitlenmiş ben mandrenin komple  içine ekleyebilirim ancak orada hava ile tutucu sistemde var  sanırım)
Özetle hızlı ve kaza ihtimali olmadan sıfırlama ayarı için tavsiye edeceğiniz yöntemler hangileridir?

https://www.cnccookbook.com/8-ways-locate-part-zero-cnc-machine/

malpaslan1979

Çok külfetli bir yöntem olmaz mı? Kamera veya diğerleri... Sigara kağıdı yada sigara paketinin jelatini ile yapanı da gördüm ;)


Basit düşününce sanki daha pratik oluyor!


Gerçek olmadığını birçok kişinin tahmin ettiği tükenmez kalem kurşun kalem hikayesi vardır ya: Dolma kalem uçakta akıtıyormuş Amerikalılar milyonlarca dolar harcayıp tükenmez kalemi icat etmişler hikaye bu ya!!! Ruslar da aynı dönemde hiç masrafsız kurşun kalem kullanmışlar ;)


Zoroaster

Bu sifirlama isinden tiksindim.

Ham malzemeyi baglayip islemek tamam sorunsuz isliyorsun. Fakat isledigin bir parcayi mengeneden sokup cikartip daha sonra tekrar bagladigimda 0.1 mm gibi sacma sapan hatalar yapiyorum.

Dansozu denedim. Dudugu denedim. Sigara jelatini denedim. Donen takimin parcaya dokunsunda cikan sesi dinledim.

Beceremedim.


Seytan deliginden kacti.

Klein

Takım değiştirme özelliği olmayan spindle kullanınca o tip sorunlar kaçınılmaz oluyor.  Prob takıp sıfırlıyoruz , fakat probu söküp takımı bağladığımızda, pens farkından bile bazı hatalar ortaya çıkıyor.
Bütün takımları tutucuya bağlayıp, aynı referansla sıfırlanınca o tip hatalar en aza iniyor. Çok derin tecrübelerim yok. fakat takımı değiştirmeden sıfırlama yaptığımda daha iyi sonuçlar alıyorum.

Kendi routerimi yapmaya başladım. Bitince daha detaylı çalışmalara gireceğim inşallah.

engerex

Her takım için ayrı tutucu mu kullanılacak yoksa her defasında sökülüp takılacak mı?

Klein

Her takım için ayrı tutucu kullanılınca, sıfırlama daha iyi oluyor. söküp takınca işin şekli değişiyor. Ama çok pahalı tutuculu sistem.
Ben sabit er 20 kullanmayı düşünüyorum.

Epsilon

@Klein ve @Zoroaster  üstadlar açıklamalarınız  için  teşekkürler.Bazı yöntemler firmadada uygulanmış

@malpaslan1979 sözkonusu olan pratiklikten ziyade insan sağlığı ve makinaları farklı tecrübede kişiler kullanıyor
@engerex  hocam işe göre çakılar değişebiliyor 2 lik çıkıp 5 lik takılıyor (eğer sorduğunuz buysa)

Eugene

İş parçasını nasıl ve ne kadar sıktığınızdan, ortamın sıcaklık farkına kadar değişir. Işıklı sıfırlama probunu takım tutucuya taktıktan sonra adım knobunu en düşüğe alıp, dial ile parçaya adım adım yaklaşırsınız. Buradaki adım yüzde 5 ila yüzde 1 arasındadır. O nedenle topu parçaya bindirip yayından çıkarmak için, adım kademesini çok yüksekte bırakmanız gerekir. Bunun yanında bazı işlerde iş parçasını kompratörle paralele aldıktan sonra takımı yine probu değdirir gibi kenardan yaklaştırırlar. Talaş kaldırmaya başladığı anda sıfırlarlar. Z eksen sıfırlama daha kolay. Kompratör saatine takımı bastır, sıfırla, kaydet.