Transistörler Hakkında Yardım !!!

Başlatan buraktek, 22 Kasım 2017, 08:29:01

buraktek

Herkese merhabalar arkadaşlar size transistorlerle ilgili bir sorum vardı. Bu transistorler baze tetiklenince kollektörden emitere geçiş yapıyor. Peki normalde baze tetik voltajından daha az bir voltaj verildiğinde de geçiş yapmaması lazım. Şimdi ben board da bir devre yaptım. Baze'e tam tetik verecek voltaj ayarladım. Transistor bir kere tetik verip ledi yaktı onda sıkıntı yok. Ama tetik voltajını azaltmama rağmen ledin ışığını kesmedi. Yani bu transistorler 1 kere tetiklenince bir daha tetik bırakmazlar mı ? Yardımlarınız için şmdiden teşekkürler  ;D

Kabil ATICI

Transistör çeşitlerine bir araştır.
Öncelikle transistörler gerilim esasına göre değil akım esasına göre çalışır. Tek şartı base- ementor arasındaki 0.8V eşik gerimilidir. Bu eşik aşıldığında baz akımı transistör kazanç değeri (Hfe) çarpanına uygun olarak kollektör üzerinden kollektör akımını oluşturur.
Ib=0 Ic=0 olur.  Diğer durumlarda Ic=Ib*hfe olur.


Bu durumda değişik transistör türleri vardır. Bazılarında UJT gibi tetiklendiğinde  devre gerilimi kesinelene kadar iletimde kalır.
Buna benzer tristör denilen elemanlarda mevcuttur.
Sonuçta elemanın yapısını kontrol et.


Başka bir sorunda transistörlerin base üzerine sinyal uygulanmadan da bazen parazitlerden iletime geçebilmesidir. Bunu önlemek için NPN tipi transistör olsun PNP tipi transistör olsun base- emetör uçları arasına 10k gibi bir direnç eklenir.
ambar7