True RMS'de periyot konusu

Başlatan Mucit23, 30 Kasım 2017, 21:33:43

Mucit23

Selamlar

Bu konu daha önce birçok defa konuşulmuştur belki ama eski konulara bakmama rağmen istediğim cevabı bulamadım. RMS hesabı yapılırken bize okulda aşağıdaki formülü öğrettiler.


internette bu işi nasıl koda döküyorlar diye araştırırken aşağıdaki bağıntılara denk geldim.

Buradaki denklemde zaman bağıntısı yok. Sadece sabit aralıklarla 1 periyot boyunca örnekleyin diyor.

İki bağıntı arasındaki fark nedir? Örneğin Ben 100ms  boyunca 1ms aralıklarla 50Hzlik şebeke sinyalini örnekleyeceğim. Dolayısıyla 5 periyot boyunca 100 adet örnek almış olurum. Elde ettiğim verilerle Zamandan bağımsız olarak ikinci formüle göre hesaplama yaparsam doğru bir işlem yapmış olurmuyum?

RMS hesabında Zaman Konusunu anlayamadım.

Sozuak

Mantığım sinyal periyodik olduğu için 1 sn içinde neresinden başlarsanız başlayın elinizde sıfırdan başlamasa bile tam periyod olacağını söylüyor. !

tunayk

İlk bağıntıda T olarak verilen değişken period zaten. 
Öte yandan @Zoroaster hocanın farklı bir yaklaşımı vardı. Period bilinmese bile hesaplanan değerin RMS e yaklaşacağını söylemişti.

Mucit23

O halde sinyalin periyodu biliniyorsa bütün örnekleme işlemini bu süre içerisinde yapmak temel şartlardan biri. Gerçi formül üzerinde biraz düşününce, İkinci Formül ilk formülün sadeleşmiş hali olduğunu şimdi gördüm.

O halde periyot süremiz T ise ölçümlerimizi 2T veya 3T gibi sürelerde de alsak problem olmaz.

tunayk

Doğru düşünüyorsunuz. 2T, 3T daha doğru sonuç verecektir. Ancak şunu unutmayın, örnek sayınız normal frekansın en az iki katı sayıda olmalı.

Mucit23

Son bir Soru

200 Adet örnek alacağız. Periyodumuz T olsun.

200 Adet örneği T süre içerisinde mi almak doğru sonuç verir yoksa 4T sürede almak mı daha doğru sonucu verir?

tunayk

Hocam aslında bu içinde bulunduğun şartlara bağlı. T Peryodunda 200 örnekle ölçüm almak daha iyi doğal olarak. Çok değişken olmayan görece simetrik bir sinyali birkaç peryot ile ölçmek uygun olabilir. Ancak regüle ve kontrol işleminde kullanılacak bir sonuç gerkli ise, her peryotta çok örnekle ölçüm daha iyi olur

kralsam

Peki örnek sayısı T nin tam katı olmazsa ne olur ?

OptimusPrime

@tunayk
Denklemdeki T isaretin periodu değil senin ornekledigin zaman aralığı veya periodu. Lakin belli bir period u olan isaretin rms ine bakıyorsan doğru sonuclar için mutlaka isaretin periodu veya katları olarak orneklemelisin. Başlangıç noktasının ise hiçbir önemi yok istediğin yerden başlayabilirsin.


https://electronicsfreelancer.wordpress.com/?s=Rms&submit=Ara


Bu linkde matlab kodları var. İstediğin şekilde oynayıp sonuçlara bakabilirsin
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

tunayk

@OptimusPrime evet ifade eksik olmuş. T illaki sinyalin peryodu olmak zorunda değil. Örnekte verilen çizim periyodik bir sinyal olduğundan bu şekilde belirttim.  Neticede RMS belirli bir aralıkta DC'ye eşdeğer iş yapacak büyüklüğü hesaplıyor. Tüm ölçümler gibi bu da sadece ölçülen aralığı ifade edecektir. Ancak periyodik bir sinyalde gerçek sinyal periyodundan farklı olarak T'nin keyfi  seçilmesi hatalı sonuç verecektir.


foseydon

#10
İkinci formül ile ilk formül aslında aynı. Aslında sinyal eğrisinin altında kalan alanı periyoda boluyorsun. İkincide, aldığın ölçümü ∆t ile çarpıp(Vn *∆t) T boyunca topluyorsunuz. Çıkan sonucu T ye boluyorsun((V1*∆t + V2*∆t + ...)/T). ∆t lerin T boyunca toplamı T ye eşit olduğu için sadelesiyor.

Tunayk nin dedigine ufak bir düzeltme yapayım. Örnekleme frekansın sinyal frekansinim iki katı olmak zorunda değil "en az" iki katı olmak zorunda. Daha altında yapacağın ölçüm tutarlı olmaz, Nyquist teoremi. Yani 2katindan daha yüksek frekans ile olcebilirsiniz. Ölçüm frekansın ne kadar yüksekse aldığın sonuç o kadar sağlıklı olur. Şahsi düşüncem imkan varsa minimum 4-5kat hızlı ölçüm almak iyidir.

Seçeceğiniz örnekleme aralığı T nin katı olmalı. Yapabiliyorsan örnekleme sıfır geçişinde başlamalıdır.

Cemre.

#11
https://www.picproje.org/index.php/topic,66113.0.html

Derdinizin dermanı bu konu. Sona doğru benim paylaştığım bir formül var. Onu kullanabilirsiniz. Ufak bir parantez hatasi yapmışım ama musait bir zamanda düzelteyim...

Düzelttim:)

Mucit23

Hocam konuyu hatırladım.  Biraz inceledim. Aslında benim hızdan yana bir sıkıntım yok gibi. Klasik yöntemle Şuanda 200 adet örnek alarak efektif değer hesaplıyorum. 100uS aralıklarla 200 adet örnek alıyorum. Sonuç genel olarak iyi fakat virgülden sonraki hane baya değişiyor.

Bunun için önerebileceğiniz bir filtre türü varmıdır?   Benim için repsonse time 1 sn bile olsa gayet yeterli.

magnetron

konuyu dağıtmadan bir soru sorabilir miyim ?


RLC devrelerinde anlık voltaj ve akımı hesaplarken
formüllerde türev ve integral oluyor


aynen Mucit' in ilk mesajdaki formül gibi


bunları hesaplatmayı excele yaptırabilir miyiz ? ( grafik halinde çıktı almak için )
( matlab yüksek bir lisans ücreti istiyor )


teşekkür

Cemre.

#14
Alıntı yapılan: Mucit23 - 01 Aralık 2017, 21:40:50
Hocam konuyu hatırladım.  Biraz inceledim. Aslında benim hızdan yana bir sıkıntım yok gibi. Klasik yöntemle Şuanda 200 adet örnek alarak efektif değer hesaplıyorum. 100uS aralıklarla 200 adet örnek alıyorum. Sonuç genel olarak iyi fakat virgülden sonraki hane baya değişiyor.

Bunun için önerebileceğiniz bir filtre türü varmıdır?   Benim için repsonse time 1 sn bile olsa gayet yeterli.

Y(n)=(Y(n-1)*k + x)/(k+1)

X ham değer, Y yumuşatılmış değer. K katsayı.