Yükte Çalışan SMPS'in Sorunu

Başlatan neccarzade, 30 Aralık 2017, 12:41:14

neccarzade

Herkese merhaba,
PI expert programı üzerinden iki çıkışlı (12V 1A, 5V 2A) flyback devresi referans tasarımına göre bir devre tasarladım. Delikli kart üzerinde kurdum ve çalıştırdık. Kart kendi tasarımım olmadığı için ve konuya da çok hakim olmadığından dolayı çıkış gerilimini belirli seviyede(12.5 V, 4.7 V)  görünce çalışıyor diye düşündüm. Watt'lı dirençlerle belirli seviyede akım çekmesini sağlamaya çalıştım, ayrıca başka bir cihaz üzerinden akım çekmesini sağladım. fakat her defasında gerilim 0 V seviyelerine düşüyor ve haliyle devrem akım sağlayamıyor.
Aynı şeyleri sormamak adına forumda bulmaya çalıştım bulamadım. Sormak istedim.
Sebebi ne olabilir acaba?
Herkese iyi çalışmalar

Erol YILMAZ

Şema ve tasarımın fotosunu koyar mısın ?

neccarzade

#2
Çizdiğim şematik ve kurduğum devre aşağıdaki gibidir. Trafosunu elimde sardım referans tasarımına göre. Fena sayılmayacak düzeyde çalışıyor.





HexfeT

#3
Referans dokümanda sadece nüve modeli ve sarım sayıları mı var? Trafo sarılırken endüktans, air gap, sarım yönleri gibi bilgiler dikkate alındı mı?

Kullandığınız L2 ve L3 bobinleri gerekli akımları taşıyacak tipte değil. Ayrıca şemadaki C3 kartta görünmüyor. Malzeme yerleşimi gelişigüzel yapılmış gibi duruyor.

neccarzade

@HexfeT, öncelikle çok sağolun. bazı kısımlar dışında elemanları mümkün mertebe yakın dizmeye çalıştım. C3 kondansatörü sağ en üst kısımdaki kondansatör. Çıkıştaki bobinlerde akım değerleri düşük malzemeler kullandım. Biraz da malzeme satın aldığım yerin sözleriyle hareket ettim. Büyük ihtimal o kısımdan kaynaklanma ihtimali var. Elimdeki eski kartlardan yüksek akıma dayanıklı bobinleri bulup deneyip sonucunu paylaşırım inş.

Trafo kısmıyla alakalı olarak da; doğrudan ne yazıyorsa onu yaptım açıkçası :). AWG'leri mm'ye çevirip uygun malzemelerle sardım. Ayrıca test etme fırsatım olmadı.





HexfeT

#5
Kullanılan nüvenin farklı materyal ve "gapped" varyasyonları var. İşaretli bilgileri dikkate almadıysanız çalışmaz.
Verilen bilgilere göre 60 tur sarım ile yaklaşık 316 uH primer endüktası elde edecek kadar nüvede gap olması lazım.




neccarzade

LC metre bulamadığımdan dolayı da ölçüm yapamadım açıkçası. Ama sarım şekline ve araya koyduğum izolasyon bantlarına dikkat ettim. Belki sargı bitişlerini iyi yapamamış olabilirim. Çalışmazdan kastınız devre hiç çalışmaz ise ilk başta yazdığım gibi çıkış gerilimlerini alıyorum onda sorun gözükmüyor. Yük bağlandığında gerilim aşağı değerlere düşüyor.

devrecii

Flayback devrelerinde bobinlerin yönü çok önemlidir. Mesela trafoda 1 ve 2  yada 3 ve 4 yazan yerlerin bağlantısını değiştir bağlanyı yönü
değiştir. Yani 1 i 2 ye 2 yi bir e bağla bunun gibi.

10 ohm dan küçük dirençle denememelisin . 12/10=1.2A  Bu da bu trafodan alacağım max değer olur daha fazla  entegre kendini korumaya geçer.