Rfid Kartlı Geçiş Kullanıcı Gruplandırma

Başlatan karafetva, 13 Şubat 2018, 21:40:01

karafetva

Rfid 125khz ve 13.56Mhz kartı yaklaştırınca kapıyı açan sistemleri bilirsiniz. Her bir kartın şifresi var ve cihaza yaklaşınca şifre okunup kapı açılıyor.

Kullanıcıların gruplandırılarak her grubun geçiş sayısının yazdırılması ve hatta tüm bilgilerin bilgisayardan okunması isteniyor. Buna uygun sistemin olmadığı söylendi. Programsal olarak basit olacağını düşünüyorum.

Yoksa grup sayısı kadar cihazı aynı noktadan çalıştırıp her cihazdan sayaç çalıştırmak gibi ucubiyetleri düşünüyorum.

OG

Kart şifresi değil de ID si okunup o ID açmaya yetkili ise açılıyor diye biliyorum.

Anladığım kadarı ile işiniz kart okuyucu tarafı ile alakalı değil. Bir PC programına ihtiyacınız var.
Okuyucular merkezi bir PC ile haberleşip (çeşitli yöntemler ile, TCP, RS485 gibi) PC de yaptığı işlemleri LOG tutan bir yazılıma gönderecek.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

karafetva

Her grubun sayımını cihazın yapmasını istiyorum. Bilgiyi kendi hafızasında saklıyacak ve bilgisayara da ayrıca yollayacak. wi-fi ya da eternet. Hatta minik bi ekran ile düğmeye basıldığında her grubun sayımını göstermesi de aklımda var.


rasperry-pi de kullanılabilir, stm kit de. Aslında basit mikroçiplerle iş biterdi ama yine de sistemi hazır kitlere uyarlamak daha iyi.

ByTEK

Hocam donanımı kendiniz yapacaksanız bence hazır alıp kullanın. Ben zksoftware ürünlerini kullanıyorum. Sdk tarafıda mevcut. Dediklerinizi bu cihazlar ile çözebilirsiniz. İşinizi kolaylaştırır diye düşünüyorum.

karafetva

Teşekkürler @SercanTEK
sc403 cihazını 120 dolar fiyat bilgisi ile sundular. Yalnız gruplandırma ve grupların sayılmasını pc nin yappacağını cihazın sadece geçiş bilgilerini tuttuğunu söylediler. Bilgisayara bağlı olmasa bile kayıt altındaki geçişlerin her zaman bilgisayarda grup sayılarına dönüşebileceğini bildirdiler.


Aslında daha kompalt ve ucuz başka aletler de var ama bu sayma ve gruplandırmayı yapamadıklarını söylüyorlar. Halbu ki o cihazlarda da yapılabiliyordur kesin.


Diğer taraftan olayın elektronik derinliğine inebilir, ilgili programları çıkartabiliriz. Hazırını alsak bile...

ByTEK

@karafetva


Genelde yazılımlarda gruplaşma var ama sonradan ogrendim gruplar yazılımda oluşturuyor ve hangi cihaza gidecekse ilgili grup ilgili cihaza gönderiliyormuş. Dediğiniz gibi extra is çıkacaktır.


O zaman baska tavsiyem wiegand çıkış veren bir okuyucu ile araya hazirlayacaginiz bir devre (arduino vs) okuyup grupları içinde oluşturup istediğinizi yapmak.


Fikir vereceğine Eminim


http://www.sercanca.com/arduino-wiegand-kart-okuyucu-kullanimi/








karafetva

#6
@SercanTEK
ayrı devrelere ve cihazlara gerek yok. Hangi kullanıcı hangi şirkete kayıtlıysa, o şirketin sayacı olacak tamam. Perkotek yemekhane yazılımında bunu gördüm. Departman ekliyorsunuz ve rapor aldığınızda departmanların sayısı toplam olarak yazıyor.

Ama biz bunun  programını çıkarıp yapmamız lazım. Yani kendimizi geliştirmemiz için.

karafetva

@SercanTEK
ayrı devrelere ve cihazlara gerek yok. Hangi kullanıcı hangi şirkete kayıtlıysa, o şirketin sayacı olacak tamam. Perkotek yemekhane yazılımında bunu gördüm. Departman ekliyorsunuz ve rapor aldığınızda departmanların sayısı toplam olarak yazıyor.Ama biz bunun  programını çıkarıp yapmamız lazım. Yani kendimizi geliştirmemiz için.

elektronart

Arduino +MFRC522 ile bile bu işi kolaylıkla yaparsınız. Eğer kart sayısı 20den az sa arduino hafızasında bir array ve grup tipi tutup her okutulan kart için grup tipini tespit edip sayacını arttırısınız. Sayacı EEPROMda tutmam mantıklı olacaktır.
Eğer kart sayısı 20nin üzerinde olackasa bu durumda kartları personalize etmek ve içlerine grup ID lerini yazmak daha mantıklı olacaktır. Kart okutulduğunda içinden grup ID okunur ve buna göre sayaç arttırılır.
Eğer sistemin güvenli olması önemli ise classic kart kullanmanızı çok önermem. Eğer mutlaka kullanmanız gerekiyorsa 7 byte ID li olanları tercih edin. Personlizasyon aşamasında tüm sektörleri anahtarlayın. Anahtarlama için UID + UID maskeleme + Sektor no içeren algoritma ile çeşitlendirme yapın. Bu sayede 30dk sürecek bir sistem kırma sürecini her kart için 30 saate çıkarmış olursunuz.
Açık Elektronik

karafetva

@elektronart; hazır satılan ürünlerde yeterli özelliği gördüm. Ama şööle sıfırdan başlayarak tam anlatımıyla tasarlayamaz mıyız bunu?

elektronart

@karafetva Tabi ki tasarlanır, mesajı bu yüzden yazdım zaten. Arduinonun geniş bir kütüphanesi var. RFID konusunda tecrübeli biri veya biraz doküman taraması ve örnek incelemesiyle rahatlıkla yapılabilir. Özel bir kutu gereksiniminiz yoksa donanım maliyeti de 10USD geçmez.
Açık Elektronik

karafetva


@elektronart  ee ne duruyoruz? Yapalım bu projeyi?Bi de kartı tek sefer kullanan bişi lazım. Kart bi kere geçecek ama silinecek ve bi daha geçemeyecek. Jeton gibi kullanılcak yani. Online cihazlar bunu yapıyor ama offline yani bizzat cihazın kendisi yapamıyor. Sadece tek kullanımlık değil, bakiye yükleme de lazım. Para yüklenecek ve her geçiş bakiyeden para silecek.

elektronart

 :) @karafetva Benim profesyonel işim o zaten, hergün o dediklerinle uğraşıyorum. Tek kullanımlıklar, limitli kullanımlıklar, süreli kullanımlıklar vs vs. Hobi amaçlı birşey yapacaksam ya bilgim artmalı ya da konforum. Eğer sen yapacak olursan elimden geldiğince yardımcı olurum. Özelden de yazabilirsin hiç sorun değil. Direk projeye dahil olma konusunda çok sıcak değilim.
Açık Elektronik

karafetva

@elektronart  tek kullanımlık ve ya bakiyeli olanlar hakkında bilgi verir misin? Fiyat nedir, nereden temin ederiz, sen bu tip bi programı kaça yaparsın?


Yalnız sistem bilgisayar üzerinden değil, bilgisayarsız çalışabilmeli. Minibilgisayar felan olmadan

elektronart

Kartların içinde belli hafıza bölgeleri vardır ve bunlara bir anahtarla ulaşırsın. Okuma ve yazma için farklı anahtarlar gerekecek şekilde programlayabilirsin. Bir de tek işlemli alanlar olur genelde 32 bit olur bunlar. 1 kez yazarsın ve geri döndürülemez. Bunun dışında bu özellikleri nasıl kullanacağın uygulamaya kalmıştır. İster tekrar tekrar dolabilen bir şekilde kur sistemi, istersen tek kullanımlık kur. Mifare classic ve mifare ul olarak aratırsan envayi çeşit türevlerini görürsün.

Sistem örneğini verirken arduino diye yazmıştım. Bu işler artık o kadar zor değil. Arduino ile bile yapılabiliyor. Önemli olan sistem gereksinimleri nedir. Ekran, Keypad, düğme, LED sistemde kullanılacak çekirdeği bunlar belirler. Fiyat mevzusu biraz derin. Kaça yaparsın diye sorabilmek için işi tanımlayan bir dokümanın olması lazım. Proje ticari mi dönem ödemi mi, kararlılık ve çalışma garantisi ne kadar önemli gibi kriterler var. Eğer bu işten çok ciddi paralar kazanamıyacaksan kendin yapabilmek için uğraşsan hem maddi hem bilgi anlamında sana daha faydalı olur.
Açık Elektronik