Ardunio ile grafik arayüzü yapabilirmiyiz?

Başlatan clonex, 22 Mayıs 2018, 11:41:19

clonex

Aurdino ile aşağıdaki gibi grafikler yapmak istiyorum ekranda ama bununla ilgili bir kaynak bulamadım.






ByTEK

Böyle Görselleri arduino gibi bir platformda yapmak sıkıntılı. çok alan işgal eder. onun yerine "Nextion HMI Dokunmatik TFT Lcd Ekran" ailesinden bir ürün kullanın ve arduino ile seri port arayüzünden ekrana kumanda edin.

https://www.youtube.com/results?search_query=Nextion+HMI+Dokunmatik+TFT+Lcd+Ekran

muhendisbey

Bu ekranlara para verene kadar tablet bilgisayar alın bluetooth ile arduinoya bağlayın.
7" ekran 400 küsür lira, aynı ebatta kapasitif digitizerli tablet alsan 200TL.

Standart arduino ile bu tip grafikler oluşturamazsın. Çalışma frekansı, hafızası ekranı sürmek için yeterli hıza sahip değil. Bu tip grafikleri ARM serisi mikrodenetleyiciler ile sürebilirsin.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

a.zorba

klasik arduino ile biraz zor .arduino temelin varsa şurayı bir incele stm32f103 u arduino ile programlayabilirsin.
http://www.stm32duino.com/
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

foseydon

paylaştığın görselleri ben hatırlıyorum bir yerden. bir firma vardı, adını hatırlamıyorum ama almanya veya hollanda menşeili, onun yaptığı bir yazılım kütüphanesi ile bu tarz şeyler yapabiliyorsun hızlı şekilde. elbette kendinde geliştirebilirsin, ama zaman alır. ne kadar zamanın var? Birde bu tarz bir görselliğie sahip bir gömülü sistem yapmak için sağlam bir işlemci lazım. Arduino hiç kullanmadım, ama sanırım gücü yetmez bu tarz işlere(başka şeyler yapacağını da düşünürsek). sadece ekrana dedike bir işlemci kullansan bile en azından bir dsp gücünden birşeyler kullanman lazım.

OptimusPrime

Daha hizli, daha cok ram ve hafiza alani gerek bu isi icin bu yuzden Arduino nun arm serisine (var mi bilmiyorum) gecmen lazim. Sonra kendine acik kaynak kodlu bi grafik kutuphanesi bulup kullandigin mikroya uyarlaman gerekecek. TI ve ST nin grafik kutuphaneleri acik kaynak kodlu, idi diye hatirliyorum.
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

a.zorba

görseller HMI da olacagı düşünulurse çok güçlü işlemci şart olmayabilir.
@OptimusPrime  arm serisi (32f103) için arduino linki üst mesajlarda var.
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.

fide

Arduino Arm serisi olarak Arduino Due var. programlaması bazen sıkıntı çıkarabiliyor ama hem hız hem hafıza olarak Arduino mega dan daha hızlı. Ama dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Due 3.3v IOlara sahip. 5v IO kullanan kartlar takılırsa zarar verebilir.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

muhendisbey

Arayüzler embedded wizard'a ait.
STM32f746 discovery alıp biraz deneme yapmıştım oradan hatırlıyorum. Açıkcası görsellerdeki gibi grafikler yapamadım.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

foseydon

bir not daha düşeyim. embedded linux koşturabilecek güçte bir işlemci kullanırsan QT ile de geliştirebilirsin bu tarz arayüzleri.

kimlenbu

Daha kolay ve verimli yolları olsa da ben eski kafalı bir şekilde yapıyorum.

Grafikleri harici bir programla - misal photoshop- hazırlayıp sd karta atıyorum, ekran koordinatlarını ise struct şeklinde tanımlayıp dokunmatik işlerini halledecek bir fonksiyon hazırlıyorum. verileri ise x,y,en,boy şeklinde tutuyorum.

Verdiğin ekran görüntülerindeki gibi bir arayüzü arduino ile de hazırlayabilirsin ama çok uğraştırır.

1) Çizeceğin daireler böyle görünmez, anti-aliasing için ekstra uğraşman gerekir.
2) Mesela arka planı dinamik olarak çizmek istersen dikkat ettiysen "gradient" var, renk açıktan koyuya doğru gidiyor, bu ekstra bir programlama yükü.
3) Diyelim ki arka planı hallettin, üstünde dinamik olarak bir şeyler göstereceksin, diyelim "abc" yazdın. peki bunu silmek istersen ne olacak ? silemeyeceksin, arka plan gradient olduğu için sabit renk basmak işe yaramaz. ya gidip arka plan resminden ilgili pikselleri alıp yazan bir fonksiyon yazacaksın, ya da sadece ilgili bölgeyi dinamik olarak oluşturabilen bir fonksiyon yazacaksın. STM32F42X serisinde bu işler için chrom-art var, layer'lar şeklinde çalışabiliyorsun.

Özetle arduino ile yapılır ama kendi kütüphaneni oluşturmak bile oldukça vaktini alır.

muhendisbey

Arduino mega ile 3.2 inç bir ekranın yüklenme süresi 3-4sn buluyor. Üstelik burada animasyon yada efekt de yok.

3-4sn ekran için uyuz eden bir süre.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

makdeniz

#12
FT8xx ile gösterdiğiniz kadar profesyonel olmasada benzer işlevsellikte görsel uygulamalar yapabilirsiniz. 
örnek  :
Karanlık olmadan aydınlık, Ölüm olmadan yaşam mantıksız.