"Fuel Injector Driver" Sürücü Yapımı?

Başlatan Mucit23, 26 Haziran 2018, 11:00:14

Mucit23

Yakıt enjektörleri motorda yanma odasına kontrollü bir şekilde yakıt gönderilmesi amacıyla kullanılıyor.

LM1949'u kandırmayı biraz başardım sanırım. Ferit abi söylemişti Entegrenin çıkış akımı yeterli gelmiyor diye. Sorunun temel sebeplerinden birisi bu. LM1949 Peak anında 22ma hold anında ise 5ma çıkış akımları üretebiliyor. Bu değerler BDX53 transistöründen daha yüksek akımlar akıtabilmek için yeterli değil. Bende ekstra bir darlington bağlantı daha kullandım. Birkaç deneme ile BDX53'e giden base akımlarını yaklaşık 5 kat arttırdım. Ayrıca RS direncini 0.025 ohm yaptım. Şuanda Peak anında 14.5A, Hold anında ise 4A civarı bir akım akıyor. Selenoid'den önceden ufaktan tık tık diye ses gelirken şimdi tak tak diye ses geliyor. Yani akım darbesi epeyce bir hoplatıyor selenoidi.

Yarın tekrar basınçlı yakıt altında deneme yapacağım. Selenoidin açıp açmayacağından emin değilim ama yine açmazsa şönt direnci komple iptal edip entegrenin timer fonksiyonunu devreye sokmayı düşünüyorum. O şekilde peak süresini timer ile ayarlayabilir daha uzun peak akımları geçmesini sağlayabilirim. Umarım istediğim gibi çalışır.4

Bir yandan B planı olarak Peak and hold işlemini MCU ile optimize bir şekilde nasıl yaparım onu araştırıyorum.

Mucit23

İşlerim dolayısıyla 2 gündür test yapamadım. Bugün son hali bir deneme daha yaptım ama yine başarısız oldum. Daha önce demiştim 10 a ayarlı güç kaynağında 600bar basınç altın selenoide elle çok kısa süreli akım uyguluyorum. Kablo uclarını değdirmemle buhar halindeki mazot enjektör den çıkıyor. Burda sorun yok.

Benim yaptığım sürücü de 14A Peak akımı hala yeterli gelmiyor. Son birkaç birşey deneyip olmazsa LM1949u bu iş için rafa kaldıracağım.

Mecburen pwm ile kendim yapacağım. Hedefim lowside bir sürücü ile bir mos üzerinden selenoide 50khz civarı pwm uygulamak. Aynı zamanda akım geri beslemesi yapacağım. İlk başta %100pwm açıp Akım hedeflediğim Peak değerine ulaşınca pwm değini kısıp enjektörü hold konumuna alacağım.

Aslında bu iş için kalıcı birşey yapsam güzel olacak. Adc ye bile gerek yok aslında. Dışarıdan komparatör ler kullanılarak mcuya Peak akımı bildirilebilir. Bakalım nasıl olacak.

Okan AKÇA

Low side sürücü ile pwm oranınla akim ayarlayarak çok rahat yapilir.

Mucit23

Selamlar herkese iyi bayramlar.

Low side sürücü yaparak enjektörü açmayı başarabildim. Artık mcu ile kontrol edebiliyorum. Yaptığım işlem ise basitçe dışarıdan tetik gelince mosfeti %100 oranda açıyorum. Akım hedeflediğim eşik değere ulaşınca pwm'i kısıyorum. Çalışıyor gibi ya basınçlı yakıt altında enjektör açıyor. Ama anlamadığım bazı şeyler var.

Şöyle bir bağlantı kullandım.


Tlp 250 lazım aslında ama elimde olmadığı için IR2101 kullandım.

Bu sefer zener diyot yerine enjektöre 8A ultra hızlı ters diyot bağladım. Mosfet kesime gittiğinde enjektör de biriken enerji bu diyot üzerinden akması lazım.  Osiloskopla mosfetten akan akımı ve Mosfet üzerindeki gerilimler inceledim. Anlamadığım bazı işaretler var.

Burada 1. Kanalda şönt üzerindeki gerilim, 2. Kanalda ise gate voltajı görünmekte. Mosfet iletim geçtiği anda akım Bi anda fırlamış. Bu işaretin sebebini anlayamadım. Yorumlayabilecek olan varmı?

Burda ise akım ile birlikte drain voltajını görüntüledim. 1.kanal yine akım.

Mosfet kesime gittiği anda gerilim baya Bi fırlamış. Gerilimin bu kadar yükselmesi normal mi. Sanki mosfet kesime gittiği anda enjektör üzerinde oluşan geçici rejimler çok uzun sürüyor. Bu arada resimdeki sinyaller hold anında alınan sinyallerdir.

Pwm frekansı 48khz civarı. Enjektörün endüktansı 266.69uH
iç direnci ise 592.42mohm

Enjektörün bu yapıda sürülmesinde sakınca varmıdır? Sinyalleri yorumlayabilecek olan varmı?

z

R1 direncin yada bu direnc yolu uzerinde fazlaca kacak enduktans var.

Mosun gate voltaji 0 dan 12v a sicrarken gate kapasitesinden dolayi source bacaginda igne bir pals gormen normal.


Mos kesime giderken drain voltajinda ignecik olusur. D1 yavas kaldiginda bu ignecik de normal bir durum.

R1 direncin tel sarimli bir direnc ise onun yerine sarimsiz tel seklindeki sont direnc tak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Evet iki adet 5w taş direnci paralel bağladım. Bunlar sanırım tel sarımlı. Devre yapısından dolayıda kaçak endüktanslar fazla.
Uygun bir şönt bulmaya çalışacağım. Peki ters diyot yerine mosfetin drain bacağı ile gnd arasına zener bağlasam nasıl olur?

Abi Mosfet ilk iletime girdiği anda akım neden o kadar yüksek oluyor bunu hala anlayamadım.

z

Mos iletime gectiginde akim yuksek olmuyor. O source direncinin kacak enduktansindan dolayi gorunen voltaj.

Aslinda akim yuksek degil tam tersine 0. Kacak enduktans uclarindaki gerilimi goruyorsun. Kisa bir sure icinde akim tirmaniyor  ve sont uclarinda asil akimla orantili gerilim dusumunu goruyorsun.

Drain ile Gnd arasina Zener bence hos cozum olmaz. Bayagi bir yuksek guclu olmasi lazim. Tranzorp olabilir.  Drain source arasina snubber koyabilirsin onun da faydasi olur.

Eger drain voltajindaki igne mosu tehlikeye sokacak kadar yuksek degilse EMI derdin de yoksa  birak oyle kalsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Anladım abi. Devreyi delikli plaket üzerine kurdum ondan dolayı pek temiz olmadı. Bir pcb yapıp daha düzgün bir yapıya sokacağım. Mosfet 100v o yüzden gerilim mosfeti tehlikeye sokacak kadar yükselmiyor. Şönt direncini 10mohm yapsam çok daha iyi olacak.

Ben pwm frekansını 48khz seçtim. Min 100us civarı açık kalması gerekiyor. Bu süreyi modüle edebilmek için yüksek 48khz civarı seçtim. Bu frekanstan dolayıda kaçak endüktanslar biraz fazla olabilir.

Bu l ve R değeri için uygun frekans ne olmalı? 48khz uygunmu ?

z

Frekansin cok fazla onemi yok.

Sectigin frekansda en uzun H suresi akimi ne kadar tirmandirir ve bu tirmanista tepe deger sorun olurmu, onlar onemli.

Sonucta akimda olusacak ripil da uygulamanda cok dert degil.

Ben olsam enjectorun nuvesinin ust frekans degeri nedir ona bakarim. Sonucta enjectoru isitacak etkenlerden birisi de o.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Anladım. Fakat enjektör ile ilgili hiçbir parametre İnternette yok. Üreticiler bu parametreleri paylaşmıyor. Birkaç üreticiden döküman istedim dönüş bile yapmadılar.

L ve R değerlerini ben kendim okulda lcrmetre ile ölçtüm.

Okan AKÇA

Enjektörü test yapan firmaların birisinden rica ederseniz. Her devir icin olcumler dahi alabilirsiniz.

Mucit23

Forumda Sağolsun Ferit abi baya yardımcı oldu. @F.T

Henüz tam kavrayamadığım parametreler var. Motordaki gaz oranı enjektörün ne kadar açık kaldığına bağlı. Bu olağan birşey. Buradaki min. Açık kalma süresi muhtemelen motora hacime göre değişken. Bunu muhtemelen deneme yanılma ile tespit edeceğim.

Bir diğer faktör ise enjektör 1ms altında açmıyor. Ya mekaniksel olarak tepki veremiyor yada yada açması için yeterli Peak ve hold akımlarını uygulamıyorum. Bunuda henüz çözebilmiş değilim.

Çözmem gereken diğer bir faktör ise rail deki dizel basıncı. Enjektör açtığı zaman raildeki basınç düşüyor. Dolayısıyla raildeki basıncı sabit tutmak için basınç sürekli okunup ecu tarafından pompa üzerindeki oransal valf kontrol edilerek yükseltilmesi gerekiyor yani burada kapalı çevrim bir kontrol mekanizması çalışıyor arabalarda.

Dizel enjektör testi yapan sanayi esnaflarının çoğu ne test ettiğinden haberi yok. Tek yaptıkları makineye enjektörün kodunu girip makineyi çalıştırmaları ve test sonucunu beklemeleri. Mesela enjektörün açık kalma süresi ile basınç arasındaki ilişki ile geçen yakıt miktarı yada yakıt tüketimi hesaplanabilir. Bu bağını muhtemelen enjektörün dökümanında vardır. Fakat bu bilgilere ulaşamıyorum.

Ne yalan söyleyeyim dizel araçlardaki common rail diesel injection sistemlerinin bu kadar karmaşık olacağını düşünmemiştim

Benzinli araçlardaki sistem dahada basit. Çünkü yakıt basıncı hep sabit. Enjektörler daha basit yapıda. Sadece AFR yi ayarlamak lazım.


F.T

Benim yaptığım incelemelerde ölçümlerde  gördüğüm ve uyguladigim pwm frekansı 15khz enjektör peak akımı sonrası hold akımı için  5 te 1 oranında akım geçecek şekilde tutma akimi yanı duty yaklaşık %20-25 oranında.her enjektörün mekanik ve elektriksel yapısı tamamen birbirinden farklı değerlere sahip.
Nette bu tip bilgileri bulmak çok zor.bu sebeple tamamen deneme yanılma yada eş sistem üzerinden ölçümlerle sonuca gittim.şu an itibarı ile 500 us peak akımı ile enjektörü açıp yaklaşık 500us hold akımı ile tutmadan sonra enjektörü kapatıyorum tum islem toplam suresi 1 ms ve işimi görüyor.benim makina 4000 hp  devir arttıkça makina boşta iken 600 d/d ile 900 d/d arasi commen rail basinci 800 bar sonrasında 2000 d/d arası 900 bar civarı oluşuyor.Fakat yüke bindiği anda commen rail basıncı yuke ve devire gore 1600 bar civarlarina yukseliyor.En doğru sonuç deneme yanılma ile olacaktır.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Okan AKÇA

Devire göre basinc değiştiği için devirler için analiz yapmak gerekli yüksek basincla ile düşük basincta enjektörden gecen yakıt farklı olacaktır. Motora ciddi zarar verebilir. Dizellerde artik daha sarsintisiz calisma için ön puskurtme  yapilarak atesleme saglandiktan sonra diğer ana püskürtmeler yapilmaktadir.

Mucit23

Enjektör sürme işlemini hallettiğimi düşünüyorum. Fakat rail basıncını ölçmekte sorun yaşıyorum. Sensörü çalıştıramadım. Sensörün kodu enjektörün üzerinde 6PH1001.1 yazıyor. Sanırım Peugeot gurubunda bu sensör kullanılıyor.

Sensörün pinlerini internette buldum. İnternette bir kaynakta pinlerini buldum. 5v ile çalışıyor. Sensöre enerji verdiğimde çıkışından 0.48v civarı bir veriyor.

Normalde zaten tam skalada 0.5v ile 4.5v arası bir gerilim vermesi gerekiyor.

Sensöre basınç uyguladığımda çıkış voltajı artmıyor.

Dolayısıyla basıncı ölçemedim. Bu sorunu çözmem gerekiyor