Solar Şarj Kontrol Cihazı _ (Solar Sistem Kuruyorum)

Başlatan elekTRofizikci, 08 Temmuz 2018, 16:06:28

elekTRofizikci

Solar Şarj Kontrol Cihazı _ (Solar Sistem Kuruyorum)



Merhaba arkadaşlar.

Kendime 10 Wattlık panel ile bir solar sistem kurmak istedim.

Bunu yaparkende öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Solar bir sistem için, panel, kablolar, şarj cihazı, akü ve yük temel bileşenler. Bunun dışında büyük sistemler için Mppt cihazı, invertör ve çift yönlü sayaç da diğer elemanlar.



Bu bölümde güneş panellerinin oluşumu ve yapısı ile , akümün sağlıklı şarjı için aldığım solar şarj cihazını anlatmaya çalıştım.

İlgilenenlere iyi seyirler dilerim. Uzman arkadaşlarımında düzeltmelerini ve katkılarını her zaman beklerim.



Video: https://youtu.be/oRBg-fVTG_A

Resimler: https://www.facebook.com/pg/umityavuzarslan55/photos/?tab=album&album_id=893114497543466  Merhaba arkadaşlar.

  https://www.youtube.com/watch?v=oRBg-fVTG_A&t=5s
"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede www.elektrofizikci.com

deneme_1234

MPPT şarşör ile PWM şarşör arasındaki fark nedir acaba?

fide

Mppt  bir şarj etme yöntemi. Panel gücü yüksek olduğunda akü üzerinden daha fazla akım geçirerek anlık olarak yüksek akımla şarj ediyor. Sabah güneş yoğun değil -> şarj akımı düşük, öğleyin gün ışığı yoğun -> şarj akımı yüksek. Tabi burada kullanılan akü tipi, voltajı da buna uygun olacak.
Pwm de voltaj değişimi yok. Sadece akü üzerine uygulanan voltajın açık kalma süresi var.
Mppt arkadaşımın anlattığı kadarıyla karmaşık bir sistem.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

deneme_1234

PWM li ürünler 10-15$ iken MPPT'li ürünler 75-100$ fark bu kadar mı fazla sadece yazılımsa?

fide

Alıntı yapılan: deneme_1234 - 11 Temmuz 2018, 11:49:21PWM li ürünler 10-15$ iken MPPT'li ürünler 75-100$ fark bu kadar mı fazla sadece yazılımsa?
Yazılım değil sadece donanım daha doğrusu yöntem farklı.
Birinde sadece mcu mosfet varken diğerinde mcu, step up, bobin, akım takibi vs vs var.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

foseydon

#5
pwm tipi cihazlara "chopper" da denir. Bunun mantığı @fide  nin söylediği gibi voltaj sabit, akım sınırı açınca voltajı keser. aç/kapa mantığı ile çalışıyor. Buradaki sorun şu, o anahtarlamada ciddi miktarda enerji kaybı oluşuyor. Şöyle söyleyeyim, panelde alacağınız enerjinin ancak %60ını falan alabiliyorsunuz. bu tarz cihazı çalışırken görürseniz dış kabına bir dokunun ne kadar ısındığına bakın.

mppt karışık değil, aslında çok basit. aşağıda bir grafik ekliyorum.


burada I-V ve P grafiği var. Yeşil olan güç. dikkat ederseniz güç eğrisinin tepe yaptığı bir nokta var. bu dirsek şeklindeki I-V grafiğinde tam dirseğin olduğu yere denk gelir. Bu noktayada "maximum power point" denir. MPPT yapan cihazlar, panelleri sürekli bu noktada çalışacak şekilde kontrol yapar. Neden kontrole ihtiyaç var derseniz, hava durumu değişken olduğu için panellerden alabildiğiniz maksimum güçte değişkendir.

bu kadar fiyat farkı olması normal mi? normal. Malzeme çok pahalı değil, teknik basit, ama fiyat bunlarla alakalı değil ki sadece. Ticaret bu. Adam pwm ile çalışan sarjörü 10 dolara, diğerini 20 dolara satarsa pwm'li olanı kim alır?