Bulunabilir konnektör önerisi istiyorum.

Başlatan fide, 29 Temmuz 2018, 17:10:43

fide

Arkadaşlar Merhaba.
Okul içinde kullanılacak aydınlatma kontrol projem var. Bilişim öğretmeniyim bu arada belirteyim.
Daha önce okulda TUBITAK projesi olarak yaptığım ve ilgi gören projemi reele taşımak istiyorum. Proje kısaca şöyle: Okulda öğrenciler derse girdikten kısa bir süre sonra koridor, merdiven,lavabo gibi yerlerde gereksiz yana lambaları kapatmak. Daha önce maket olarak prototipi 3 kez yaptım. Çalışan versiyonu için de PCB çizimine başladım. Ancak tıkandığım bir nokta var.

H harfi tipinde bir okulda kısa koridorda 24, uzun ana kolda 36 çiftli floresan var. Kısa koridor için 48 tane 40 watt floresan, uzun için 72 tane 40 watt floresan var demektir. Başlangıç, ateşleme, kayıplar vesaire 3,5 - 4 kwattlık bir yükü anahtarlamam lazım. PCB çizerken lambaların enerjisini sağlayacak kablolar ve PCB arasında bağlantı için bir konnektör arıyorum. Arabalarda kullanılan pirinç pabuçlar aklıma geldi. Takıp çıkarması zor. ATX güç kablo konnektörü var her zaman bulmak sıkıntı. Röle kullanmayıp kontaktör mü kullansam diye düşündüm. Ama cihaz ayrı kontaktör ayrı daha garip duracak.

Amacım koridordaki anahtarı zil anahtarı ile değiştirmek ve ya elektrik panosu içinde yada tavana yakın buatın üzerine oturacak bir kutu yerleştirip lambaları açıp kapatmak. Lamba açıldıktan sonra merkeze açık olduğunu bildirecek. Zil çalıp öğrenciler sınıfa girince yarım dakika yada 1 dakika sonra bu kutu merkezden sorgu yaparak gereksiz yanıyorsa lambaları kapatacak.

Ortalama 8000TL fatura gelen bir okulda aylık 1500-2000TL arasında tasarruf sağlamayı hedefliyorum.

Diğer bir taraftan eğer proje ilk prototipten uygulamaya geçerse bu kutu elektrikçiler monte edecek. Kaliteli elektrikçilerimiz(!) tarafından monte edilebilecek sağlam bir yapı olması gerekiyor.

Lambaların açılıp kapanması sürecinde anahtarlama ve bağlantı yapılacak konnektörler için öneri istiyorum.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

tekosis

Eğer güç o kadar var ise ben kontaktör kullanmanızı tavsiye ederim.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

quarko

Hocam mantığı şöyle değiştirebilirsen, büyük güç anahtarlama derdinden kurtulursun. Her bir floresan için RS485 haberleşmeli bir kontrol modülü koy. Ana kontrol kısmından her biri ile haberleşip istediğin zaman açıp kapatabilirsin. Ayrıca arıza vs durumunda da işçilik çok kolay olur. Ayrıca her bir anahtarlama elemanın düşük bir gücü anahtarladığı için kontaktör vs gerek kalmaz. Klasik 5.08 lik geçme klemensler işini görecektir.
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

fide

Alıntı yapılan: quarko - 29 Temmuz 2018, 18:56:09Hocam mantığı şöyle değiştirebilirsen, büyük güç anahtarlama derdinden kurtulursun. Her bir floresan için RS485 haberleşmeli bir kontrol modülü koy. Ana kontrol kısmından her biri ile haberleşip istediğin zaman açıp kapatabilirsin. Ayrıca arıza vs durumunda da işçilik çok kolay olur. Ayrıca her bir anahtarlama elemanın düşük bir gücü anahtarladığı için kontaktör vs gerek kalmaz. Klasik 5.08 lik geçme klemensler işini görecektir.
İlginiz için teşekkür ederim.
Maliyet ciddi bir sıkıntı hem de sadece anahtarı değiştirerek kurulum ve maliyetten kaçmak istiyorum. Malum; iş seri kurulum boyutuna gelirse bu daha önem arz edecek.
Bu arada bu ticari amaçlı bir proje değil.
Bir prototipten sonra bakın böyle çalışıyor, bu kadar tasarruf var, ister kullanın ister kullanmayın denecek bir proje.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

Sozuak

Lambaların hepsini kapatmak yerine arada 1 er tane yanacak şekilde konfigüre edin. İşi kablosuz modülle  her lamba yada birkaç lamba grubu için hallederseniz daha başarılı olur. Flüoresanlar endüktif yük olduklarından  röle ile yapışma problemi yaşarsınız. İlle de tek noktadan anahtarlayacaksanız seri bağlı kontaklardan geçirip kontaktör kullanın. Kontaktörler genelde 3 yollu olurlar. Anahtarlama kapasitesini arttırayım diye 3ünü de paralel bağlama hatasını yapmayın.
Starterleri elektronik tip starterlerle değiştirebilir yada tek seferde yanabilecek şekilde  flamanları yakmadan çalıştırabilirseniz ( o iş için kondansatörlü bir devre var-flaman bozulsa bile lambayı yakar) daha da şık olur.

run

Her bir florasana 1 pır dedektör takın. Çalışma zamanını maksimuma getirin. Sadece ihtiyaç olduğunda çalışsın. Ben o şekle çevirdiğim Led florasanları 3 yıldır kullanıyorum.
özgürlük için teknoloji

fide

@run öneri için teşekkür ederim. Okul için 4 kat, her katta 3 koridor ve toplamda 500 civarında floresan var. Pır kullanma şansım yok.

@Sozuak kontaktor önerisi için teşekkür ederim. Sanırım kontaktor olacak.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

RaMu

Ray klemens, ray tipi klemens, ray tipi vidalı klemens:


İki tarafınada kablo giriliyor,
PCB tarafı bir uç klemenste bir uç PCB'ye lehimli kablo ile yapılacak.

Veya PCB de role(ler) ve role uçları 5.08 veya 7.62 klemens(ler) ile PCB den dışarı çıkacak,
role(ler) ile yine raya dizilmiş kontaktör(ler) çektirilecek.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

Sozuak

Role ile kontaktor cektirecekseniz asiri akim olusmaz. O nedenle asiri tedbirli olup masrafi ve isciligi arttirmayin. Role kontaklarina bir snubber devresi mutlaka ekleyin. Hatta kontaktorlerin cekme birakma durumunuz kademeli yapabilirseniz iyi olur yani ayni anda hepsi cekmesin. Kontaktorleri ac tip ve yuksek voltajli bobin olarak secerseniz  kontrol akimi dusuk olur. Yuksek voltaj kastim 220vac. Moc3021 gibi sifir gecis opto ile triyak tetikleyip onunla da direkt kontaktor de surebilirsiniz daha basarili oluyor. Parazit uretmiyor fazla.

tekosis

Alıntı yapılan: Sozuak - 29 Temmuz 2018, 20:08:58Kontaktörler genelde 3 yollu olurlar. Anahtarlama kapasitesini arttırayım diye 3ünü de paralel bağlama hatasını yapmayın.
Sebebi nedir hocam?
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

Sozuak

Kontaktörler yüksek güç için üretilir. Onlarda da yük genelde 3 fazla beslendiğinden 3 ayrı kontakları olur. 3 yollu derken 1 den 2 ye, 2 den 1 e, açık devre gibi düşünmeyin. Aynı anda 3 bağımsız kontak kullanırlar. Bunları paralel bağlarsanız da mutlaka 3 ü de aynı anda açılıp kapanmayacağından biri erken temas edince yapışabilir. seri olursa birinden biri mutlaka devreyi ayırır.