Selenoid Valf Arızası

Başlatan kimlenbu, 11 Ağustos 2018, 11:42:16

kimlenbu

Selamlar,

Kontrol cihazını tasarladığım makinada 24V pnomatik selenoid valflerin bobinleri patır patır yanıyor, 1 ay dayanmıyor. Piyasada satılan standart çin malı ürünler.

Bobinlerin üzerinde 21.6 - 26.4V %100 ED yazıyor. Tam periyotta çalışmaya uygun. Cihazlar ford kamyonların üzerinde, aküden besleme alıyor. Cihaz N-Mosfet ile on/off şeklinde selenoidleri sürüyor.

Selenoidlerin bir ucu akü (+) ucuna bağlı (sigorta-acil durdurma butonu- açma kapama butonu var arada), diğer ucunu ise mosfet çıkışlarına bağladım. Freewheeling diyotlar var, cihazda herhangi bir resetlenme, problem vs yok.

Ama önceden de aynı çıkış katını kullanmama rağmen yıl bazında sıkıntı çıkarmayan dandik selenoid valfler patır patır yanıyor.

İleri düzey kontrol sistemlerinde akım kontrolü, ilk çekmeden sonra gerilimi pwm ile düşürmek, kapatmak için kısa süreli ters gerilim uygulayıp hızlı kapanma sağlamak gibi yöntemler uygulansa da çok kritik görevleri olan şeyler olmadığı için ve kompleks bir yapı olmaması adına böyle bir tasarım yapmadım, bugüne kadar ihtiyacım da olmadı.

yaptığım testte klimayı kapattım, bobin sıcaklığı 35 C derece,20dk sonra 55 C derece, 1.5 saat sonra 65 C'ye ulaştı. Hala testte ve şu an 2 saate yakın bir süre sonunda 70 C olmuş.

bazen saat bazında açık kalıyor, bazen dakikada 20-30 kere anahtarlama yapıyor.

aklıma gelen bütün bilgileri verdim, ama bu bobinler neden yanıyor hala bulamadım. Kamyon çalışırken akü voltajı 24V'un daha üzerinde oluyor ama 26-27 bandını aşmıyor.

İşlemci çıkışları ne yazık ki timer ile pwm üretebileceğim çıkışlara denk gelmediğinden ve 10+ çıkış için  soft pwm ile uğraşacak işlemci kapasiesi kalmadığı için mümkün değil.

Selenoid valf değiştirsem şu an kullandığımın tanesi 20-30tl iken tek bir tanesi 130TL olan da var, tanesi 70-80 euro olan da var. O yüzden en ekonomik şekilde çözmem lazım.


Melih1802

-Valfleri kart dışındaki bir ortamda test et aynı sonuca ulaşacakmısın?
-Valfler etiket değerinde ki özelliklere sahip olmayabilir. 12V valf e 24 kodu yazmış olabilir bu çinliler.
-Aklıma geldi ama bilmiyorum ve test etmedim DC altında AC valf nasıl bir tepki verir?

F493

Selam,

    Bir adet timer kur 10kHz civarında olabilir(100us period) ve selenoid pinlerini toogle yap, bu şekilde bir dene istersen.

Esen kal.

MC_Skywalker

Benim tavsiyem ekenomik mi değilmi o sana kalmış;

Bakımını yaptığım makinalarda İtalyan sirai marka selenoid valfler vardı. ve bunlardan biri makina çalışır vaziyette olduğu (7/24) müddetçe çekili vaziyette kalıyordu.

elle tutlmayacak sıcaklarda çalışıyor olmasına rağmen makina 10 yıllık işletim ömrünü tamamladığında da hiçbiri bozulmadı.

https://www.sirai.com/elettrovalvole

mg1980

Hocam 20-30 TL,lik valflerden daha fazla bir şey beklememek lazım diye düşünüyorum...

kimlenbu

Sirai için fiyat aldım 32 Euro (235 TL)

60 adet valf lazım 14 bin tl yapıyor. İlerisi için olabilir ama şu an için pek de olası bir seçenek değil.

F.T

Selenoidlerde kalite sorunu varsa değiştirmekten başka ne çözüm olabilir.
Aklıma gelen olabilecegini düşündüklerim aracın konjektör sorunu veya zayıf akü sorunu yada sistem çalışırken akü sökük çalıştırma vb. Sorunlardan dolayı problem yaşıyor olabilirsin.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Zoroaster

Iki onerim var.

1) Besleme voltajini solenoidlerin minumum guvenli calisma voltajina dusurdugunde isinmayi bir daha gozle. Eger hissedilir bir sicaklik dususu oluyorsa solenoid voltajini anahtarlamali bir regulator uzerinden ver.

2) solenoid cektikten sonra voltaji dusurerek solenoidin guvenli tutus yaptigi minimum voltaji deneysel olarak bul.
Solenoidlerden bir yada bir kacini enerjilemen gerektiginde 24v ile besle. Bir kac saniye sonra tum solenoidlerin beslemesini min degere dusur.
Seytan deliginden kacti.

kimlenbu

@Zoroaster, şu an 24V regüleli kaynakla teste aldım, sıkıntı çıkarmazsa selenoid beslemelerini regüle bir devre üzerinden vereceğim ama gördüğüm kadarıyla pek bir fark yok 75 C derece oldu sıcaklık. Hem de odamda, güneşin altında ortam sıcaklığı da binince neler oluyor kim bilir.

2. önerin çok güzel ama yeni tasarım yapmadan mevcut sistemle nasıl yaparım onu düşünüyorum. ayarlanabilir voltaj regülatörüne dijital pot bağlayıp feedback direncini aktif olarak değiştirerek yapma yoluna giderdim muhtemelen.

ErsinErce

Kalıcı tip çift bobinli selenoid kullanman gerekli o tarz bir uygulama için,
Ayrıca bobinin AC değil DC olmasına dikkat edin

mozkan87

Kullandığınız selonoidlerin direnç ve endüktans değerlerini ölçün ve katalog ile bir karşılaştırın, böylece yanlış etiketleme olup olmadığına emin olun. Küçük direnç değerleri daha çok ısı anlamına gelir. Arabada besleme voltajını direk aküden alıyorsanız 28-29 volta yakın bir voltajı akü şarj olurken görebilirsiniz. Bu yüzden sınırı aşıyor olabilirsiniz voltajı bir gözlemleyin. Benim kullandığım bazı selonoidler 100 dereceye kadar ısınıyor ve sorun çıkarmıyor yıllarca.

mg1980

Hocam, bir de bu valflerin açılabilmesi için hava basıncının belirli bir seviyede olması hususunu hatırladım.Hava basıncınız yeterli mi, yeterli değilse bunun bobine akım-voltaj bakımından olumsuz etkisi olabilir mi ?

asma

Alıntı yapılan: mg1980 - 11 Ağustos 2018, 20:43:46Hocam, bir de bu valflerin açılabilmesi için hava basıncının belirli bir seviyede olması hususunu hatırladım.Hava basıncınız yeterli mi, yeterli değilse bunun bobine akım-voltaj bakımından olumsuz etkisi olabilir mi ?
Bu tip bobinler kendi içindeki küçük nüveyi çekerler.
Nüve hareketi onu besleyen havanın akışını sağlar. Bu hava valfin konumunu değiştirecek olan pimi (mili) iter.
Dış uyarı , pilot havası olmayan valflerde bobine ulaşan hava, iş yapacak olan havadır. Karşılaştığım örneklerde 2kg/f altında sağlıklı çalışmıyorlar.
Nüve hava olmadan da hareket eder , nüve harekete başlarken akım yüksek , diğer durumlarda etiket değeri kadar akım çeker.
Bobine zararı yoktur.