0-30v 2ma-3a lineer güç kaynağı

Başlatan yesilu, 24 Ekim 2018, 11:03:55

yesilu



resimdeki güç kaynağı demonte kitini çinden sipariş ettim. girişine 24v ac 90w istiyor, elimde yok 24v 5a smps var, ayar potuyla 30v a çıkabiliyor. devrenin girişinde köprü doğrultmayı görünce kullanabilirim sandım ama (sanırım) opampların beslemesi için negatif gerilim alınıyor köprüden önce. bu devreyi elimdeki smps ile nasıl çalıştırırım, -5v u smps telefon şarj aletinden elde edip versem olur mu?

timpati

#1
Önce bir kavram kargaşasından kurtulalım. Piyasadaki satıcılar dahil özellikle son kullanıcılar, bu LED beslemeleri için trafo, hatta "motor" diyorlar. Bu tip yanlış ifadeleri, meslekten uzak olmalarına veya "altını olan kuralı belirler" lafına dayanarak, doğrusunu bildikleri halde bazı satıcıların, müşterileriyle aynı dili konuşmaya razı olmalarına yorabiliriz ama burada buna en azından ben izin vermem, çünkü daha yeni yeni öğrenmek isteyenlere de yanlış bilgi aktarılması söz konusu. Neyse, konumuz hazır Güç Kaynakları (Power Supply, kısaca PS).

@yesilu kardeşim demiş ki: "...24v ac 90w istiyor, elimde yok 24v 5a led trafom var...". Orada istenen, 90W gücünde ve 24Vac çıkışlı bir trafo, sendeki ise trafo değil, 24Vdc çıkışlı, 5A verebilen yani 120W gücünde bir bir DC besleme kaynağı. Trafolar, zaten yapıları yapıları gereği AC de çalışırlar, ac girer ac çıkar, sadece dc verirseniz (ac sinyalle tetiklemez ve indükleme yaptırmazsanız) çok geçmeden yanarlar.

Sonra, "...devrenin girişinde köprü doğrultmayı görünce kullanabilirim sandım" demiş, haklı, gayet mantıklı düşünmüş. Çünkü girişe AC kaynak da bağlanmış olsa, köprü çıkışında nasılsa yine bir DC gerilim olacaktı.

Neyse ki şemamız var, oraya baktığımız zaman gördüğümüz ise şu: ana doğrultma dışında ek elemanlarla, şasesi ortak başka bir gerilim, negatif bir gerilim daha elde edilmiş. Bu da hattın sonundaki zener gerilimi kadar olmalı. biz göremiyoruz, @yesilu -5V olduğunu söylüyor ve asıl merak ettiği de zaten bu gerilimi, eldeki imkanlarla nasıl edebileceği...

Ve hala aynı hataya düşüyor: "...bu devreyi elimdeki smps trafo ile nasıl çalıştırırım, -5v u telefon şarj smps den elde edip versem olur mu?"

cevap "olur", olmasına da hala smps "trafosu" diyorsun. SMPS nin açık ve detaylı halini bir zahmet netten araştırıp öğrenin arkadaşlar, şimdi burada uzun uzadıya onu anlatmadan kısaca şöyle diyeyim,
tamam, senin telefon şarjında bir SMPS tarfosu var ama o onun içındeki bir parça sadece, ama senin kastettiğin ise şarj aletinin tamamı, kendisi. o bir trafo değil artık, DC gerilim (veya güç) kaynağı. Sıradan şarj aletlerinin en zayıfı bile senin uygulaman için yeterli olur. İlk dikkat etmen gereken nokta ise asıl besleme katındaki şase ile senin 5V'unun şaseleri birleşecek ama negatif olabilmesi için voltmetreyle ölçtüğün 5V'un artısını bu devrenin şasesine (0V kısmına) ve 5V'un 0V ucunu ise zenerin anodu ve opampın negatif girişlerinin birleştiği noktaya bağlaman olacak. Son olarak, telefon şarj aletinin girişi sanırım 220V, onu da uygun bir yere bağlamayı unutma. 24Vdc kaynağını ve 5V şarj devreni beslemeler için kullanacağına göre devrenin girişindeki köprü ve yan elemanlarının tamamını söküp başka yerde kullanabilirsin.

Girişte istendiği gibi bir trafo kullanmadın diye başına gelecek bir sürprize de hazırlıklı ol. Merak etme çok kötü değil, sadece şemada yazdığı şekilde 0-36V arası bir dc çıkış alamayacaksın. Köprü girişine 24Vac verseydin bu mümkün olabilirdi ama sen dc besleme girişini (köprü çıkışını) en çok 24Vdc'de tuttuğun için, belki 23V'a kadar çıkabilir, daha fazla olmayacak.

Herkese kolay gelsin.

why mr. anderson, why ?

yesilu

Kavramlar konusunda hassasiyet kişilere göre değişiyor, onun trafo olmadığını switch mode power supply olduğunu biliyorum, ama smps desen milletin onda biri anlar, led trafosu her ne kadar doğru bir tabir olmasa da çoğu anlar.ben bir amatör olarak avamca konuşmayı daha uygun buluyorum. cevap için çok teşekkür ederim...

asma

#3
Merhaba
Eğer 24Vac kaynağım yoksa , 24Vdc 5A güçlü bir kaynağı kullanmaya niyetlendiysem şu yöntemi denerdim:
Karttaki 12V fan besleme çıkışıyla küçük bir devre çalıştırırdım.
Küçük devre:

Karttaki C3 kondansatörünü sökerim , küçük devredeki C6 kondansatörünün polaritesine uygun olarak montajımı yaparım. (-12V Out C3 ün - kutbuna , GND ise C3 ün + kutbuna olacak şekilde)
+12V in yazan yere kartın fan çıkışından +12V u kabloyla bağlarım. Zaten delikli pertinaks ile 2cm x 3cm lik kart C6 nın  kendi ayaklarıyla bile durur. Yine de çalıştırdıktan sonra sıcak silikonla bir dokunuş iyi olur.
Elbette timpati nin önerilerini dikkate alırım. Mesela karttaki büyük kondansatör C1 i sökerim , + ve - uçlarından  24Vdc uygularım.

Kolay gelsin.

ipek

zaten bir ac transformatör mevcut ise alt yada üst sargısından bir seri 470uF 50 voltluk kapasiteyi seri bağlayın buna uygun bir direnç ve zener diyot ,sorun kalmadı..çizmeye gerek varmı ?

asma

Alıntı yapılan: ipek - 24 Ekim 2018, 21:35:53zaten bir ac transformatör mevcut ise alt yada üst sargısından bir seri 470uF 50 voltluk kapasiteyi seri bağlayın buna uygun bir direnç ve zener diyot ,sorun kalmadı..çizmeye gerek varmı ?
Merhaba
Zaten uygulama o şekilde yapılmış. Şema açıldığında görülüyor:
https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=33858
Cihaz kapanırken negatif voltaj çabuk çökeceği öngörülmüş. Bu özellik ile Q1 çıkışı bastırır.
Negatif gerilim yoksa çıkışta yok.  ;)

ipek

bu tür güç kaynaklarının çalışma sistemi kafamı karıştırıyor,benim güç kaynağım HP 6034A üzerindeki enkoderden ne kadar akıma ihtiyacım var voltaj ne olsun gibi bilgileri girip,gerçek zamanlı takip edebiliyorum,limit değerlere yaklaşıldımı ,aşıldımı uyarıları mevcut böylece kafa karışmıyor..

bu anılan devre ise Elektor dergisinin 80'li yıllara ait bir prototip,Inteligent power supplay diye geçiyordu,şimdi sorum şu,bana 5 Volt lazım idi panelden bakıp 5 Volt'u set ettim,e eee 500mA'da akım lazım bunu nasıl set edeceğim,ilkel bir şekilde uçları birbirine değdirip Ampermetreyemi bakacağım,doğrusu bumudur ?..

asma

Alıntı yapılan: ipek - 25 Ekim 2018, 00:01:52bu anılan devre ise Elektor dergisinin 80'li yıllara ait bir prototip,Inteligent power supplay diye geçiyordu,şimdi sorum şu,bana 5 Volt lazım idi panelden bakıp 5 Volt'u set ettim,e eee 500mA'da akım lazım bunu nasıl set edeceğim,ilkel bir şekilde uçları birbirine değdirip Ampermetreyemi bakacağım,doğrusu bumudur ?..
Evet ilkel  :D
Ancak bu işi potun etrafına skala oluşturup , ölçtüğümüz değere çentik atarak , değer yazarak kullanıyoruz.
Pratik , ucuz , el emeği göz nuru ...
Daha ne olsun.

yesilu

#8
herkese iyi akşamlar, devreyi dizerken r12 ve r18 56k  olması gerekirken biri 47k çıktı paketten. bunu hangisine kullanmalıyım, bu dirençlerden hangisinin değeri daha kritik, yoksa ikisi de kritikse 56k mı bulayım.
ek:aliekspreste ürün sorularına "wrong  value resistor(47k) where placed? two 56k which is less critical, serial to current potentiometer or other one" yazdım. anlayıp cevap verene madalya takıcam :)

asma

Merhaba

R12 küçülürse max. voltaj değerin düşer.
R18 küçülürse max. akım değerin artar.

Kolay gelsin.