dc motor sürücü

Başlatan ahmet serdar, 10 Kasım 2018, 20:53:16

ahmet serdar

merhaba arkadaşlar tübitak elektrikli otonom araç yarışması için bir çalışma içerisindeyiz. amaç sadece parkuru hatasız bitirmek olduğu için basit ama bir şeyleri öğretmesini istediğim dc motor sürücü devresi tasarlamak istiyorum.İç ve dış çevrim kontrol birimleri olmalı.aracın 300kg civarı olması muhtemel,kaç kw motor ve bu motoru en iyi bir şekilde nasıl kontrol ederiz, motor sürücü konusunda yardımcı olurmusunuz?

Zoroaster

12v 10w motora reduktor baglayip degil 300kg, 3 Ton agirligindaki arabayi bile yurutebilirsiniz.

Fakat bu is boyle yapilmaz tabiki. Once fiziksel esaslardan yola cikip daha sonra elektrik motorunun kac kw olacagini hesaplamalisiniz. En son olarak da surucuye karar verirsiniz.

1) 300Kg agirligindaki kutleyi kac km/h hiza cikartacaksiniz?
2) Bu hiza kac saniye icinde cikacaksiniz?

Bu iki sorunun cevabi ihtiyaciniz olan motor gucunu soyleyecektir.

BMW ve Tofas farkli motor guclerindedir ve ikisi de 100km/H hiz yapabilir.
Seytan deliginden kacti.

ahmet serdar

dedimya hız ve ivme önemli değil sadece aracı yürütmek virajlarda yavaşlatmak parkur sonunda da durdurmak,amaç otonom hareket edebilmesi. tabi ki süre sınırı var fakat geçen yıl yapılan yarışlarda parkuru bitiren araç kazanmış oldu.

apsis

Kafadan motor gücü söylenemez. Bunu size mekanik aksamları tasarlayan arkadaşınızın söylemesi lazım. Aktarma organları, sürtünmeler ve üretimdeki işçilik kalitenize kadar etkileri olur. Biz 2 tane 2kW hub motor kullanmıştık. İlk araç tek motor ile diferansiyel aksama sahipti. Her şey mekanik tasarıma bağlı.

Ayrıca bu araçlardaki motorlar fıçasız dc motordur.

İlle de sürücü tasarlamayı öğrenmek istiyorsan bir tane cd-rom motorunu döndür.

Eğer bunları önümüzdeki yarışmalara yetiştirmeye çalışacaksan fazla yıpratma kendini. Başlangıçta hazırını kullanmak daha iyi olur.
Ben özellikle bldc driverlar üzerinde bir buçuk senedir çalışıyorum ancak hala bir dolu problem var.

En güzel başlangıç farklı yarışmacı guruplarından tavsiye almak olacaktır.
"Makineye Beyin" MEKATRONİK

ahmet serdar

@Emektar kardeşim yarışmaya katılma amacımız zaten bir şeyleri öğrenmek sonuçta yarışma sayesinde bir şeyler araştırıyoruz, tavsiyenize kesinlikle katılıyorum fakat okulda da vardır ya dersi geçersin ama hiçbir fikrin yoktur konu hakkında, bu yarışmada da başarıya ulaşamasam bile şunun şu parçasını ben tasarladım bana bir şey kattı demek bence en büyük başarı. amacım da tabiki birşeyler öğrenmek fakat akademisyenler kadar detayına girmenin gereksiz olacağını düşünüyorum. sadece ne ne işe yarar ve piyasada bu yarışmalra katılanlar nasıl bir tecrübe edinmiş fikir sahibi olmak istiyorum

apsis

Alıntı Yapamacım da tabiki birşeyler öğrenmek fakat akademisyenler kadar detayına girmenin gereksiz olacağını düşünüyorum
Bence yanlış düşünüyorsun. Az para harcanmayacak bu yüzden detaylı düşünmelisiniz. Tornet yapmıyorsunuz sonuçta on binlerce lira paranız gidecektir.
Başka grupların tavsiyeleri işinizi kolaylaştıracaktır. Sıfırdan amerikayı keşfetmeye gerek yok. İsraf olur.
Ayrıca mühendislik öğrencisi olduğunu düşünerek; Bu işe bodozlama girilmez işi en basit haliyle iş-güç-enerji şeklinde ele almalısınız.

Alıntı Yapdedimya hız ve ivme önemli değil sadece aracı yürütmek virajlarda yavaşlatmak parkur sonunda da durdurmak,amaç otonom hareket edebilmesi. tabi ki süre sınırı var fakat geçen yıl yapılan yarışlarda parkuru bitiren araç kazanmış oldu.

Burada hız ivme önemli değil demişsin. Bence ivmenin ne olduğunu bir öğren derim. Sonra ivmenin ataletle beraber kuvvete olan etkisini, oradan da kuvvetin momente ve motora olan etkisini oradan akılara vs. derken en sonunda bunu sürücü üzerindeki etkisini görürsün.
Madem yarışmaya katılacaksınız TÜBİTAK'ın yarışmayla ilgili yayınladığı dökümanları vs. bir araştır. Sana bir şeyler anlatacaktır. Verebileceğim kopyayı sana verdim.
https://www.youtube.com/watch?v=AJxhtM_799U
"Makineye Beyin" MEKATRONİK