SG3525 Inverter Tasarımı

Başlatan Mucit23, 27 Kasım 2018, 14:11:09

tunayk

Alıntı yapılan: elektronik - 27 Aralık 2018, 23:47:59sizin 0.70mm sarıma göre hesapladım. 0.70mm X 23 = 16.1mm  yani toplam tel çapımız 16mm

16mm / 0.60 = 26.6 tur.  27'e yuvarladım.

Öyle olmaz. Tur sayısı ile tel sayısı aynı şey değil.  Tur sayısı Volt değeri ile bağıntılı, tel sayısı ise akım değeri ile. Çekilecek akıma göre gerekli kesit alanını kullanacağınız telin kesit alanına bölersiniz. 0.7 çaplı tel 0.384mm2 0.3 tel 0.07mm2 kesite sahip. 10mm2 kesite 10spir saracaksanız, 0.7 telden 26 tel kullanılırken 0.3 telden 140 telden bükümlü tel yapıp saracaksanız. Spir sayınız değişmez.

Mucit23

Alıntı yapılan: zipzip - 25 Aralık 2018, 22:05:23

Trafonun primerini bu şekilde sararsan hem kaçak endüktansı azaltır hem de simetriyi sağlarsın.

Sarımı bu şekilde yapacağım ama 20-25 tane paralel sargıyı kelep haline getirip sarmak çok zor oluyor. Nasıl bir sarım şekli tavsiye edersiniz? Sekonderi alta onun üstünede primeri saracağım.

z

Yok kesinlikle primer alta sar. Ya da sanduvic teknigini uygula ama primer altta kalsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

0.50mm tel ile saracağım. Primer ve sekonder aynı çapta olacak. Primer için 40 küsür paralel tel olacak. Sekonderi bunun üzerine düzgün saramam diye düşündüm

elektronik

Alıntı yapılan: tunayk - 28 Aralık 2018, 00:26:43Öyle olmaz. Tur sayısı ile tel sayısı aynı şey değil.  Tur sayısı Volt değeri ile bağıntılı, tel sayısı ise akım değeri ile. Çekilecek akıma göre gerekli kesit alanını kullanacağınız telin kesit alanına bölersiniz. 0.7 çaplı tel 0.384mm2 0.3 tel 0.07mm2 kesite sahip. 10mm2 kesite 10spir saracaksanız, 0.7 telden 26 tel kullanılırken 0.3 telden 140 telden bükümlü tel yapıp saracaksanız. Spir sayınız değişmez.

yazıyı yazarken tel sayısı yerine yanlışlıkla tur yazmışım.


Mucit23

Selamlar.

Transformatörümü Sarıp yerine monte ettim. Baya uğraştırdı açıkçası. Primeri 2+2 tur 0.50mm telden 40 adet paralel olacak şekilde sardım. 40 tane paralel tel beni baya yordu. Çünkü 4 adet sargı ucu ve sargı ucunda 40 adet emaye tel bunların hepsinin ucunun soyulması gerekiyor vs vs. Herneyse hepsini olabildiğince düzgün bir şekilde yapıp trafoyu sardım.

@z sarımı dediğin gibi yani primer altta, sekonder üstte olacak şekilde yaptım.

Sekonder ise 0.50mm telden 6 adet paralel olacak şekilde 25 tur sardım. Şuanda yaptığım testlerde duru şöyle.

Sistemin boştayken çıkış voltajı 225V'a kadar çıkıyor. biraz yüklenince çıkış voltajı düşüyor. Şuanda 180V'lara felan sabitledim. Daha fazla yükleyemiyorum güç kaynağım yeterli gelmiyor.

Yükü arttırdığım zaman SG3525'in duty değeri artmasına rağmen çıkış voltajı korunamıyor.
Son olarak test videosu aşağıdaki gibi


Videonun sonlarına doğru giriş voltajı ile oynuyorum. Voltajı düşürdüğüm zaman Duty değeri artmasına rağmen çıkış voltajı düşüyor. Bu SG3525'in hata kazancıyla ilgili olabilirmi? Çıkış voltajını belirli aralıkta sabit tutabilsem harika olacak ama yüklü hali ile yüksüz hali arasında 40V oynuyor. Bu biraz fazla gibi.

Sanırım sadece ince ayarlar kaldı.

Mucit23

Yok yok daha baya işimiz var anlaşılan :o 137W(182V, 0.758A) civarı çıkış yükü ile yarım saat civarı çalıştırdım. ETD59 trafo biraz ısınıyor. Sanırım kaçak endüktanslarım hala çok fazla. Ayrıca çıkışa bağlamış olduğum şok bobinide ısınıyor. Oda sanırım akımı karşılamıyor. Çıkışta stabil olarak 5-6A yük akımını süzebilmek için şok bobini baya büyük olması gerekiyor. Tahmini 100uH gibi bir değerde olsa iş görecek. Trafo niye ısınıyor anlayabilmiş değilim. Aklıma gelen tek şey kaçak endüktanslar. Primerin ısınması 40 adet paralel tel ile mümkün değil. Sekonder de baya kalın. 6 Adet 0.50mm paralel tel var.

İşin zor tarafı şimdi başlıyor sanırım  ::)

elektronik

Akü ile test zamanı geldi.

Mucit23

Akü ayarladım hocam 24V Tekerlekli Sandalye aküsü var. Sanırım jel akü Herhalde 45Ah vardır. Onla deneyeceğim.

Bir yandan inverter tasarımına başlayacağım. 115V AC için Gerekli DC gerilimi elde ettim sayılır. Tabi yük testi yine olacak. Öncelikle köprü diyotları doğutucuya bağlamam lazım. Onlarda ısınıyorlar. Çıkış bobini için TN23 kodlu ring lerden birkaç tane daha aldım. Farklı indüktans ve Akım değerlerine sahip birkaç bobin yapmaya çalışacağım.

İnverter'a geçmeden önce gerilim düşümü konusunu tekrar sormak istiyorum. Çıkışta yüke bağlı olarak bu kadar gerilim düşümü normal midir? Giriş gerilimi düştüğü veya arttığı zaman sabit yükte çıkış gerilimini koruyabilmek için duty değerinin değiştiğini görüyorum. Aynı şekilde yük arttığı zamanda duty artıyor fakat duty artmasına rağmen çıkış voltajı korunamıyor.

Bununla ilgili ne yapılabilir?
@z
@asma
@JOKERAS

ve diğer saygıdeğer üstadlarımın yorumlarını bekliyorum.

zipzip

Kaçak endüktans nedeniyle trafo ısınmaz. Kaçak endüktans trafodaki kaçak akıya karşılık gelen endüktanstır. Trafo iki nedenden ısınır: Birisi kullanılan ferritte olan kayıplar. İkincisi bakır kayıpları, yani toplam tel direnci nedeniyle oluşan kayıplar. Kullandığın ferit karakteristiğine göre hesaplamalar yapmalısın. Bmax ve Frekans değerleri ferit malzemesine uygun olmalı.

Mucit23

Frekansı kesinlikle düşürmeyi düşünüyorum. Aynı sistem için frekansı 25khz yapsam sistemin çalışması nasıl değişir

zipzip

Başlıca farklar, trafoyu yeniden sarman gerekecek. Aynı teli kullanacaksan sarım sayısı artacağından bakır kayıpların artacak, ferit kayıpları azalacak, güç elemanlarındaki switching kayıpları azalacak.

serkan

@mucit Pirimerdeki telin toplam kalınlığı fazla değilmi ?

Mucit23

Ben 1000W için hesaplamıştım. Tam yükte teorik olarak primerden 35-40A akım geçer. J=5A/mm2 alındığında totalde min 8mm2 lik bir kesit alanı olması gerekiyor sargıların ısınmaması için. Bunun biraz üzerinde sardım. Geçen gün bi tane Daha ETD59 aldım ama onu kullanmak yerine eski trafoyu söküp yeniden sardım. Bu haliyle testlerimi bitirdikten sonra 25Khz için yeniden sarım yapacağım o nüveye.

Şu gerilim düşümü işini çözemedim.

elektronik

Alıntı yapılan: Mucit23 - 02 Ocak 2019, 18:16:12İnverter'a geçmeden önce gerilim düşümü konusunu tekrar sormak istiyorum. Çıkışta yüke bağlı olarak bu kadar gerilim düşümü normal midir? Giriş gerilimi düştüğü veya arttığı zaman sabit yükte çıkış gerilimini koruyabilmek için duty değerinin değiştiğini görüyorum. Aynı şekilde yük arttığı zamanda duty artıyor fakat duty artmasına rağmen çıkış voltajı korunamıyor.


Akü ile denediğinizde gerilim düşümünde büyük iyleşme olacaktır girişteki 1 voltun bile düşmesinin çıkışa yansıması en az 5-8 v olacaktır tabi bu düşüş liner olmayacaktır. giriş voltajının değişiminin çıkışı nekadar etkilediğini görebilmek için şöyle bir test yapabilirsiniz. pwm duty oranını bir pot ile sabitleyip güç kaynağı voltajını  değiştirerek nekadar etkilediğini görebilirsiniz.

Çıkış voltajı yükten dolayı veya giriş voltajından dolayı düştükçe duty oranı yükselecektir bu sebeplerden bitanesini yani giriş voltajını sabitlerseniz (Akü) geriye sadece yüke bağlı düşüş kalacaktır. 

Özetle akü ile denediğinizde büyük iyleşme olacak.