röle yerine IGBT kullanmak

Başlatan Mnemonic, 07 Aralık 2018, 12:01:32

Mnemonic

Arkadaşlar merhaba;
Aşağıda görmüş olduğunuz devrede DC bara gerilimi oluşturmak için kullanılıyor. Burada 2 adet röle basit bir geciktirme devresi ile sırası ile aktif edilerek akım önce inrush NTC üzerinden, daha sonra direk olarak kondansatörlere gönderiliyor ve şarj etmesi sağlanıyor. gerektiği zamanda acil durumda röleler bırakılarak bara gerilimi kesiliyor.

Gelelim sorumuza yeni hazırladığımız devrede bara gerilimi akımı 100A üzerinde olacak dolayısı ile röle ile PCB üzerinde yapmak imkansız olacak. bunun yerine IGBT ile anahtarlamak istiyoruz. Tabi birde bu işlemin izole olması gerekiyor. IGBT gate ucuna bir opto ile izole ederek kendi drain bacağındaki gerilim ile tetikletmek mümkün olur mu ? sıkıntı yaşarmıyım. mesela gate drain arası takılı inrush ntc bize sıkıntı çıkartır mı ?


Mnemonic

Arkadaşlar kimsenin bu konuda bir fikri yok mu ?

hwdesigner

İzalasyon için farklı yöntemler yapabilirsiniz. DC DC izole bir trafo ve igbt için sürücü, opto v.s olacak şekilde. Dediğiniz gibi akım ciddi bir problem olacaktır role için

sezgin05

220 voltta 100 Amper çok fazla değil mi? Öyle bile olsa inrush direnci ne kullanacaksınız? Her şey tamam diyelim IGBT inrush direncine paralel çalışmayabilir. Bu durumda direnç kullanılmadan PWM ile rampa oluşturmak daha mantıklı olacaktır. Ama ben böyle bir uygulama yapmak zorunda kalsaydım AC devresinde triyak modulu dimmer olarak kullanırdım.

ipek

elimde 40A SMPS var kapasiteler 2x 470uf 4ooV 4.7 ohm 10W dirence seri ya triac yada tristör benzeri bir malzeme bu Inrush direncine paralel bağlı,yapıyı azıcık incelediğimde Gate ucu SMPS trafoya gidiyor yani ortada devre yok bir iki spir sargı izole olarak direk SCR'ye bağlı

Mnemonic

@sezgin05 inrush kısmını çok fazla düşünme. Inrush sürekli devrede değil sadece devre ilk beslendiğinde kondansatör şarj olana kadar kullanılıyor. triyak malesef kullanamıyorum bu akım değerlerinde bu gerilimde triyak yok

@ipek dediğin yöntem ilgimi çekti ama kafamda tam kuramadım şema paylaşman mümkünmü daha rahat anlayabilirim. bu arada ayrıca aç kapa için inrush öncesi bir tane daha kontrol devresine ihtiyacım olacak onun için yorumun nedir ?

ipek

benim güç kaynağının manual'ini bulamadım fakat eski versiyonun şeması nette mevcut,biraz zor okunuyor fakat teorik olarak sistem rahatça anlaşılıyor..
parça listesine göre Triac diyor..

https://elektrotanya.com/icom_ps125_sm.pdf/download.html

M.Salim GÜLLÜCE

IGBT kullanmanı hiç tavsiye etmem.
Gate sürmek belalı bir iş.
Ayrıcı üfürükten etkilenen bir kıl yapısı war IGBT lerin.
Köprü diyot yerine Kontrollü SCR tavsiye ederim.
Biz 600 voltta 1000 ampere kadar anahtarlayabiliyoruz.
Bakınız www.indemak.com

Mnemonic

@Mehmet Salim GÜLLÜCE bilgi için teşekkür ederim ancak tristör kullanmada şöyle bir sakınca var. şemada gözükmeyen ayrıca bir smps var logic kısmı sürüyor bu yüzden köprü diyotu kaldıramam dolayısı ile tristör üzerinde her daim gerilim kalır ve sadece aktif edebilirim ancak kapatmak istediğimde kapatamam.
devre üzerinde smps DC700'e kadar çalışabilecek şekilde tasarlandı şebeke gerilimi yükselir ve bara kondansatör değerlerine yaklaşırsa patlamaması için akımı kesiyoruz.
bu yapıda tristör nasıl kullanabilirim farklı bir önerin varmı ?

elektronik

#9
Alıntı yapılan: Mnemonic - 11 Aralık 2018, 09:49:59şemada gözükmeyen ayrıca bir smps var

Smps için ayrı bir köprü diyot kullanın.

Mnemonic

@elektronik bunu değerlendireceğim.
@Mehmet Salim GÜLLÜCE verdiğin bilgi için teşekkür ederim. Bunu deneyeceğim. yanlız tam olarak nasıl oluyor 4 diyor yerine 4 scr'mi kullanıyorsun ayrıca inrush işlemini ayrıca bir komponent kullanmadan buradan yapabilirmiyiz ?

elektronik

#11
Şemadaki gibi bir yapı işinizi görür 2 diyot 2 scr


Mnemonic


M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Mnemonic - 11 Aralık 2018, 09:49:59@Mehmet Salim GÜLLÜCE bilgi için teşekkür ederim ancak tristör kullanmada şöyle bir sakınca var. şemada gözükmeyen ayrıca bir smps var logic kısmı sürüyor bu yüzden köprü diyotu kaldıramam dolayısı ile tristör üzerinde her daim gerilim kalır ve sadece aktif edebilirim ancak kapatmak istediğimde kapatamam.
devre üzerinde smps DC700'e kadar çalışabilecek şekilde tasarlandı şebeke gerilimi yükselir ve bara kondansatör değerlerine yaklaşırsa patlamaması için akımı kesiyoruz.
bu yapıda tristör nasıl kullanabilirim farklı bir önerin varmı ?
Zaten Lojik devreni bu kaynaktan besleme.
1-Başka bir besleme ünitesi kullan.
2-SCR anahtarlamasını AC giriş üzerinden yap.
Lojik devre yardımıyla hem sürekli anahtarlama hemde kısa devre yada gerilim çökmesi kontrolü yapıp devreyi kesme şansın olur
3-Köprü çıkışına reaktör denen bir bobin kullanmanı ayrıca tavsiye ederim.


M.Salim GÜLLÜCE

reaktör üzerinden aşırı akım ve kısadevre algılayıp köprü kontrolü yapabilirsin.
SCR tetikleme için 2 khz 20 µs Puls kullanmanı öneririm