mosfet

Başlatan emrah, 16 Ocak 2019, 12:48:56

emrah

Selam arkadaşlar,

mosfette yeniyim, aşağıdaki basit bir düzenek ile mosfette akım sabitlemek istiyorum ama resimdeki gibi çalışmıyor gerçekte. bayağı bir mosfet yaktım sayılır. bu mantıkla mosfetin çalışabileceği maksimium akımı nasıl sabit tutabilirim? mosfet ucları kısa devre de de bu akımda sabit kalmalı . yardımlarınızı bekliyorum





Yuunus

Calisirsa guzel fikir.

cebrax

#2
Eğer malzemeler simulasyonda gösterilenler gibiyse:

R9 üzerine düşecek akım:

V = I * R
0.7 = I * 0.022
I = yaklaşık 31 Amper

31 amper ile çok güzel MOSFET pişirilir.. Bu akım, IRFZ44N için en az 15W kayıp demektir, yani ısıyı yaklaşık 1200 derecelere çıkarmak isteyecektir..  :du:

Ayrıyetten Q2'nin base akımı için limitleme direnci öneririm..

Not: R9'un diğer ucunun GND olduğunu varsaydım, devrenin devamı gözükmüyor?

MB_77

Gate voltajını değiştirerek mosfetin iç direncini değiştiriyorsun ve akımı ayarlıyorsun. Mosfetin iç direncini büyüttüğünde ne olur. Üzerinden geçen akım nedeniyle mosfette harcanan güç artar. Doğal olarak da bu güç ısıya dönüşür ve mosfeti yakar.

apsis

Mosfetin lineer değişim aralığı çok dardır. Bu sebeple genelde bu işler için kullanılmaz. Ayrıca @MB_77 nin dediği gibi ısıya dönüşen enerji de yükselir.
"Makineye Beyin" MEKATRONİK

mehmet

http://tinyurl.com/y7vmhzx2

Mosfeti ne kadar soğutabileceksiniz?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

askahraman

Burada MOSFET devresi olarak düşen ama sıfır olmayan akım ile akımı sabit tutmaya çalışmışsınız. Hatırladığım kadarı ile buna FOLDBACK akım koruma deniyor. Düşük akımlar için belki işe yarar ama o şekilde yüksek akımlar için yüksek güç kayıpları olur ve arkadaşların söylediği gibi MOSFET pişer. Yüksek akım korumaları için anahtarlama ile akımı kesmeniz lazım ya da SMPS tekniklerini kullanmanız lazım. Anahtarlamada akım değeri aşıldığında gerilim kesileceği için koruma sağlanır ve MOSFET de yanmaz.

emrah

#7
Yorumlar için teşekkür ederim.
mosfeti aç kapa şeklinde kullanmak istiyorum. gate 0 iken kapalı, gate 12V iken açık olacak. ve mosfet 8 -10 A den fazla akım versin istemiyorum, bir nevi akım koruması için sadece. sizin bahsettiğiniz yük akımını sabit tutma devresi sanırım, o iş detaylıdır halükarda .



2014 mazda 6 specs 0 60



emrah

Yada tristör ile mosfeti doğrudan kapatmak daha doğru bir çözüm olabilir mi ?
aşağıdaki resimler de 4-5A civarında tristör iletime giriyor ve mosfet kapatıyor. enerjiyi kesip geri verdiğimde akım değeri düşük ise mosfet çalışmaya devam ediyor . tek sıkıntı yükün ilk andaki çekeceği akım tristörü iletime sokabilir, bunun için de mosfet girişinde seri bobin olması çözüm olabilir mi? bu devreyi deneyemedim gerçekte henüz.








MB_77

#9
Hocam bir önceki mesajında Belirttiğin şemada transitör yerine Komparatör kullansan daha Bi Oluru var gibi duruyor.
Komp referansı ile de kapatma akımını ayarlayabilirsin

naschibo

Merhaba,

Konu ile alakali asagidaki linki inceleyebilir misiniz?

https://naschibo.files.wordpress.com/2019/01/miller-etkisi.pdf

saygilar

emrah

açıklama için teşekkür ederim. zaten ben gate voltajı 4V üzerinde uyguluyorum, transistör iletime geçtiğinde bile bu vvoltaj 4 volt üzerinde oluyor yanı mosfeti tam açmış oluyorum aslında. anlayamadığım ince detaylar var mosfet ile alakalı, bundan dolayıda mosfetten geçecek max akımı sabit tutumal isterken her ne oluyorsa bozuluyor.

OG

Mosfeti tam açmak için sürüyorsun ama, transistör akımı görünce tam açmasını engelliyor, mosfeti linear bölgeye çekiyor ve mosfet pişiyor..

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.