CDM324 ile 24 GHZ radar devresi nasıl uygulanmalı?

Başlatan zuzunin, 26 Ocak 2019, 17:48:05

zuzunin

Aliexpress'de  CDM324 isimli  bu ürünün açıklama kısmında örnek bir devresini koymuşlar.
Bu devreyi olduğu gibi yapıp bir pic ile okuyarak işlem yaptırmak istersem nelere dikkat etmeliyim? Eğer uzaklığa bağlı bir işlem yaptırmak istersem  bu devredeki donanımsal olarak bir şeyleri değiştirmem gerekir mi? Sinyal çıkışındaki 1k'lık direnç yerine pot koyarsam ve çıkış ayarı yaparak uzaklığa bağlı değişimi yakalayabilir miyim?

Buna benzer bir devre yaparak ccs c'de devrenin çıkışında adc okuması yapmıştım ve uzaklık ayarı olmaksızın 4-5 cm'den elimi oynattığımda led'i yakabiliyordum. Bu devreyi uzaklık ayarlı şekilde ccs c'de nasıl yapabilirim?

 



Devre için denediğim kod:

#include <12F675.h>
#device adc=8

#FUSES NOWDT //No Watch Dog Timer
#FUSES INTRC //Internal RC Osc
#FUSES NOCPD //No EE protection
#FUSES NOPROTECT //Code not protected from reading
#FUSES NOMCLR //Master Clear pin used for I/O
#FUSES NOPUT //No Power Up Timer
#FUSES NOBROWNOUT //No brownout reset

#use delay(clock=4000000)

double sonuc,bilgi;

void main()
{
output_high(pin_a2);
delay_ms(300);
output_low(pin_a2);
delay_ms(300);
output_high(pin_a2);
delay_ms(300);
output_low(pin_a2);
delay_ms(300);
output_high(pin_a2);
delay_ms(300);
output_low(pin_a2);
delay_ms(300);

setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);
setup_timer_1(T1_DISABLED);
setup_comparator(NC_NC);
setup_vref(FALSE);
set_tris_a(0x01);
setup_adc_ports(ALL_ANALOG);
setup_adc(adc_clock_div_32);

while(1)
{
set_adc_channel(0);
delay_us(20);
bilgi=read_adc();
sonuc=0.01961*bilgi;
if(sonuc>0.600)
{
output_high(pin_a2);
output_high(pin_a1);
delay_ms(1000);
}

else

output_low(pin_a1);




}
}


sezgin05

Hocam ben zamanında Innosent 24 Ghz radar sensörlerle bir proje için uğraşmıştım. Bu Çin versiyonu da aynı şekilde çalışıyordur mutlaka. Uyguladığım devrede benziyor. Mesafe ayarını çıkıştaki 1 Mohm direnci ayarlı yaparak halledebilirsiniz.

zuzunin

Alıntı yapılan: sezgin05 - 26 Ocak 2019, 20:56:27Hocam ben zamanında Innosent 24 Ghz radar sensörlerle bir proje için uğraşmıştım. Bu Çin versiyonu da aynı şekilde çalışıyordur mutlaka. Uyguladığım devrede benziyor. Mesafe ayarını çıkıştaki 1 Mohm direnci ayarlı yaparak halledebilirsiniz.

Teşekkür ederim önerin için, devrenin osiloskop çıkışındaki sinyal kare dalgaya yakın bir sinyaldi. Timer ile sayıcı yaparak çıkıştaki dalga oranıyla bir ilişki kursam netice alır mıyım acaba?

sezgin05

Eğer piyasadaki fotoselli kapılarda kullanılan radar devresiyle uğraşıyorsanız buna ihtiyacınız yok. Opampın kazancını pot ile belirlediğiniz için o değerde mesafede bir hareket algıladığında size 1 bilgisi verecektir. Siz bunu işlemci ile değerlendirip dış devreyi tetikleyeceksiniz. Bahsettiğiniz yöntemle mesafe bilgisi okuyamazsınız.

sezgin05

Anahtar kelimeler "microwave doppler radar sensor". Kısacası sensör çıkışındaki sinyali değiştiren birden fazla parametre olacaktır. Nesneni büyüklüğü, uzaklığı, ısı....

zuzunin

#5
Alıntı yapılan: sezgin05 - 26 Ocak 2019, 21:26:44Eğer piyasadaki fotoselli kapılarda kullanılan radar devresiyle uğraşıyorsanız buna ihtiyacınız yok. Opampın kazancını pot ile belirlediğiniz için o değerde mesafede bir hareket algıladığında size 1 bilgisi verecektir. Siz bunu işlemci ile değerlendirip dış devreyi tetikleyeceksiniz. Bahsettiğiniz yöntemle mesafe bilgisi okuyamazsınız.

Osc ile opamp çıkışını incelediğim zaman radar bir cisim algıladığı zaman mili saniyeler seviyesinde kare dalga üretiliyordu, eğer elim radar üzerinde sürekli hareket ediyorsa çıkış sinyalindeki kare dalga sıklığı artıyordu. Sizin bahsettiğiniz 1 çıkış sinyali elimi sallarken ki üretilen kare dalga olabilir mi? Yanılıyor muyum?




sezgin05

Doğrudur. Eğer eliniz sabit bir şekilde beklerse sinyal alamazsınız.

zuzunin

Alıntı yapılan: sezgin05 - 26 Ocak 2019, 21:56:38Doğrudur. Eğer eliniz sabit bir şekilde beklerse sinyal alamazsınız.

Son olarak bir şey sormak istiyorum, atmış olduğum  fotoğraftaki sinyal TTL yapıdaki 1 ve sıfırlardan mı oluşuyor? Sıfır noktasını sinyalin düz olduğu konumdaki duruma göre yorumlar isem eğer, sanki sinyalin negatif tarafında da bir alternans  oluşuyor.  Yazılımda bu konuya dikkat etmeli miyim? Tüm yorumlarınız için tekrardan teşekkür ederim.

sezgin05

Ben projemde sinyal işlemeye uğraşmamıştım. Hatta çıkışta opamp yerine LM393 komparatör kullanmıştım. Sadece hareket nesne hareketi var mı yok mu şeklinde bir bilgi lazımdı. Bu yüzden net bir bilgi veremeyeceğim size. Verdiğiniz osilaskop sinyali opamp çıkışındanmı yoksa sensördenmi? Eğer sensör ise evet alternatif bir çıkışa sahip. Bunu işlemci ile işleyecekseniz pozitif tarafını işlemeniz yetecetir.Çünkü simetrik bir yapısı var.

sezgin05

Son mesajınızı tekrar okuyunca opamp çıkışını ölçmüşsünüz. Opamp simetrik besleme olmadığını göre sinyaliniz alternatif olamaz.

sezgin05

Sinyalin tabanı sizin için sıfır referansı olmalıdır. Opamptan sonra bu sinyali bir schimit triggerden geçirerek düzgün kare dalga elde edebilirsiniz.

zuzunin

Alıntı yapılan: sezgin05 - 26 Ocak 2019, 23:07:52Sinyalin tabanı sizin için sıfır referansı olmalıdır. Opamptan sonra bu sinyali bir schimit triggerden geçirerek düzgün kare dalga elde edebilirsiniz.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.