Linux ortamında AVR programlama

Başlatan pwr_24, 23 Mart 2019, 20:16:22

pwr_24

Herkese merhaba.  Elektronikte daha cok guc elektronigi ile ugrastim. Artik Mcu tarafina baslamak istiyorum. Bu arada 8051 ve Pic ile hobby devreleri tasarladim. Yani hic bilmez degilim.Atmel ile yola başladım. Atmel studio 7 derleyici olarak gayet güzel ama linux ortamında çalışmıyor. Nette Gnu gcc derleyicisi ile linux ortamında avr programlaniyor. Forumda linux ortamında bu işi yapan varsa anlatırsa çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden

Tagli

Yakın zamanda MPLAB X'e AVR desteği eklendi. Daha deneme aşamasında olduğu için sorunsuz çalışmayabilir ancak yine de denemeye değer bence. Klasik AVR programlayıcılarının yanı sıra, PicKit4 ile programlamayı da destekliyor. Gerçi sanırım en kolay ulaşılabilir ve ucuz çözüm Arduino içine yüklenen AVR ISP olacaktır. Şu anda bunu MPLAB X'e tanıtmak mümkün değil bildiğim kadarıyla. hex'i MPLAB X'te oluşturup avrdude gibi harici bir programla çipe atmak gerekecektir. avrdude komut satırından çalışıyor, ki aslında Arduino IDE de bunu kullanıyor arkada. AVRDUDESS isimli program ise avrdude için bir grafik arayüz. Ben Windows'ta denedim ve gayet memnun kaldım. Linux'ta çalıştırmak için mono platformunu kurmak ve fazladan birkaç ek ayar daha gerekiyor sanırım.
Gökçe Tağlıoğlu

pwr_24

Alıntı yapılan: Tagli - 23 Mart 2019, 22:23:21Yakın zamanda MPLAB X'e AVR desteği eklendi. Daha deneme aşamasında olduğu için sorunsuz çalışmayabilir ancak yine de denemeye değer bence. Klasik AVR programlayıcılarının yanı sıra, PicKit4 ile programlamayı da destekliyor. Gerçi sanırım en kolay ulaşılabilir ve ucuz çözüm Arduino içine yüklenen AVR ISP olacaktır. Şu anda bunu MPLAB X'e tanıtmak mümkün değil bildiğim kadarıyla. hex'i MPLAB X'te oluşturup avrdude gibi harici bir programla çipe atmak gerekecektir. avrdude komut satırından çalışıyor, ki aslında Arduino IDE de bunu kullanıyor arkada. AVRDUDESS isimli program ise avrdude için bir grafik arayüz. Ben Windows'ta denedim ve gayet memnun kaldım. Linux'ta çalıştırmak için mono platformunu kurmak ve fazladan birkaç ek ayar daha gerekiyor sanırım.
MPLABX de Arduino da linux ortamında mevcut sıkıntı yok. Ben bi araştırayım bunu. Ama en rahat galiba Atmel studio anladigim kadariyla

Tagli

Diğer bir seçenek Eclipse üzerinden gitmek olabilir. Galiba AVR programlama için bazı plugin'ler vardı. Ne kadar günceller bilmiyorum. En kötü ihtimalle gcc-avr ve avrdude Eclipse dışarıdan elle de tanıtılabilir. Ama ben MPLAB X varken Eclipse ile uğraşmazdım.

Atmel Studio, Visual Studio ortamı üzerine geliştirilmiş ve Linux'ta çalışması mümkün değil. Epey de ağır bir program. Ben zaten PIC'ler sebebiyle MPLAB X'e alıştığım için, Windows tarafında bile tercihim yine MPLAB X olurdu. Bu arada 8 bit AVR'ler için XC8 gerekiyor ve sanırım arka planda avr-gcc kullanıyor aslında. Windows'ta Atmel Studio yüklü ise, MPLAB X, Atmel Studio ile gelen derleyiciyi de görüyor ve kullanabiliyor.

Microchip'in Atmel Studio'yu geliştirmeyi bırakıp gelecekte tamamen MPLAB X ile devam edeceğini tahmin ediyorum.

Bu arada, normalde AVR'ler ile hiç deneyimim olmamıştı yakın zamana kadar. Ancak bir proje sebebiyle Atmega16 ile 2 hafta kadar çalışmak zorunda kaldım. Anlattığım bilgileri de bu süreçte edindim. Seçenekleri değerlendirmek için Windows, Linux, MPLAB X ve Atmel Studio ile denemeler yaptım. Hatta AVR4L isimli dandik bir programa da denk geldim ama hiç tavsiye etmiyorum.
Gökçe Tağlıoğlu

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

pwr_24

Konuyu hallettim codeblocks ile atmega328p derledim gayet güzel çalışıyor. Eclipse ile de oluyor bilginize. Zaten gcc gnu derleyicisi olduğundan not defterinden bile derlenir aslında avr. Neyse teşekkürler herkese.