18F452 İLE ENCODER KULLANIMI - MENU OLUŞTURMA

Başlatan PİC BÜKÜCÜ, 27 Nisan 2019, 15:01:21

PİC BÜKÜCÜ

18F452 ile Nokia 5110 ekranına saati,tarihi ve sıcaklığı okuyarak yazdırmayı başardım fakat kurmuş olduğum devrede saat tarih gibi ayarlarmaları rotary encoder ile yapmak istiyorum

ROTARY ENCODER E basıldığında ayarlar menusune girsin
SAĞ/SOL çevrildiğinde EKRAN , SAAT/TARİH, vs vs gibi sistem ayarlarını yazdırayım
Hangi ayarı yapmak istiyorsam encodere basıldığında o ayarı yapmama imkan sağlasın

Butonlar yardımı ile menü oluşturdum  daha pratik ve kolay yolu var ise menu
oluşturmak için tecrübe ve önerilerinizi okumaktan keyif alacağımı belirtmek isterim şimdiden teşekkürler.


ziyaretci

#1
Bu yaptığını ticari bir ürün olarak satmayacaksan çeşitli kontrol ekipmanları ile deneyimini arttırman güzel olur. Encoder ile de dene menü yapmayı. Zaten istiyorsun.

İlk önce al eline encoderi aç ölçü aletinin buzzer kademesini, incele. Osiloskop varsa daha güzel olur.

İşin rotary kısmı faz farkı ile alakalı. Model bilmiyorum ama basit mavi olanlarından kullanmıştım. Her bir pulsede iki çıkıştanda sinyal alıyordum. Tabi sağa ya da sola döndürdüğüne göre 90 derece faz farkı oluşturarak veriyordu. Datasheette daha detaylı yazar.

Bunun dışında rezistif dokunmatik panel al onunla yapmaya çalış aynı menüyü. Bilgi dağarcığın ve ileride alabileceğin işlere sunacağın ürün portföyün artar.

Şunuda belirtmek isterim ki; yapacağın tasarımlar ya da kontrol mekanizmaları modern olmaktan çok kullanışlı olmalı. Yaptığın sistemi kullanacak olan kitleye göre tasarlamalısın. Örneğin yanlış anlaşılmasın; fabrikadaki çalışanın yani ürününe ayar çekecek olanın teknolojiyle arası iyi değilse tutupta o fabrikaya dokunmatik panelli, ayarları çok olan bir ürün satamazsın. Bu seni eksiye düşürür.

Ya da 6-7 buton kullanmayayım tek encoder switch ile işi halledeyim daha az yer kaplar, daha ciks gözükür diyorsan yine sıkıntı. Çünkü encodere atayacağın algılama fonksiyonları zamana bağlı olacak çoğunlukla. Bununla uğraşmak istemez kullanıcı. Eğitim seviyesi önemlidir kullanıcının. İş verende işi yavaşlatacak unsurları sevmez.

Diğer bir problem ise arıza durumunda tamirin zor olması ve bu durumun başını ağrıtmasıdır ciks kontrol ünitelerinin kullanılması.

Ben bazı ürünlerde koca koca buton kullanıyorum. Olabildiğince sağlam ve az maliyetli. Neden? Çünkü çalışan süpürge sapıyla dürterek basmaya çalışıyor uzaktan. Bir düşünsene bu tür işletmeye dokunmatik panelli bir kontrol sistemi kurduğunu... 2 gün sonra telefon; "makinenin dokunmatiği çalışmıyor, gel tamir et"...

Gibi, gibi...


Birde keşke kullanıcı adındaki "PİC" deki 'İ' yi 'I' yapsaydın. Çok itici duruyor şuan. Ya da 'i'.