SD kart güvenliği nereden geliyor?

Başlatan power20, 24 Ağustos 2019, 15:27:44

power20

SD (secured digital) kart, güvenliği nereden kaynaklanıyor?

Buradaki güvenlikten kasıt, "yazma okuma işlemleri güvenle yapılır" anlamında mı yoksa şifreli mekanizma nedeniyle mi bu güvenli tabiri kullanılmış?

quarko

Eskiden sd kartların bir benzeri olarak mmc kartlar vardı, aynı boyutlarda. SD kartta yazma engellemeyi sağlaması için kartın yan tarafında minik bir fiziksel tırnak vardı, mmc karttan farklı olarak. Bundan dolayı da sd (secured digital) olarak isimlendirildi diye biliyorum.

"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

MC_Skywalker

SD ka<artlarda wazma koruması için register(ler) var diye hatırlıyorum. https://www.sdcard.org/downloads/pls/index.html buradaki dökümanlar detaylı bilgi verir.

RaMu

Google da çıkan ilk sonuçta linke dahi tıklamadan cevap var.

Wikiye göre
Alıntı YapSecureDigital kartları 2001 yılında SanDisk tarafından, daha eski bir standart olan MMC kartının geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. SecureDigital ismi, donanımsal olarak içerdiği Digital Rights Management (Digital Rights Management) fonksiyonundan ileri gelmektedir. İçindeki kullanıcı tarafından görünemeyen bir hafıza alanı, yasal olmayan dosyaların kullanımını engellemek için ayrılmıştır.
https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9TRF9rYXJ0


DRM
Alıntı YapDijital haklar yönetimi (İngilizce: Digital rights management kısaca DRM), dijital medyaların (film, müzik, oyun gibi) günümüzde çok kolay bir şekilde kopyalanabilir olması sebebiyle lisans haklarını kontrol etmek amacıyla geliştirilmiş erişim kontrol sistemi.
https://www.wikizeroo.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci5tLndpa2lwZWRpYS5vcmcvd2lraS9EUk0
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

Sozuak

 Örneğin aracımın multimedya sisteminde yüklu IGO haritasının olduğu sd kartı kopyalasam bile çalışmıyor ille de orijinal gelen sd kart olmalı

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Sozuak - 25 Ağustos 2019, 12:39:24Örneğin aracımın multimedya sisteminde yüklu IGO haritasının olduğu sd kartı kopyalasam bile çalışmıyor ille de orijinal gelen sd kart olmalı
Demekki programın kilitlendiği bir Unik ID söz konusu..
Hard disklerdeki Boot sektör seri numarası gibi..

asma

Alıntı yapılan: Sozuak - 25 Ağustos 2019, 12:39:24Örneğin aracımın multimedya sisteminde yüklu IGO haritasının olduğu sd kartı kopyalasam bile çalışmıyor ille de orijinal gelen sd kart olmalı
Bildiğim bir konu değil ama yakın zamanda benzer nedenle yazılmış bir tartışmada: (Daiihci multimedyadan bahsederken)
Kopyala yapıştır işlemi ile olmadığı , klonlama programıyla kopyalandığında kartın orjinali gibi çalıştığı yazıyordu.
Bir diğer iddia ise o cihazın kartı klonlanırsa o cihazda çalışır (yedeği olur) başka cihazda çalışmaz. (çoğaltılamaz)

Belki işinize yarar.


wtrk

Benzer durum kuka robot yedek alma disklerinde de mevcut. Kendi kukanın orijinal flashları dışında diğer flashlarla yedek alınamıyor.
NoBody Can Stop Me!!!!!

z

Bu numaralar bsit bir uc kagit olabilir.

Format asamasinda bazi sektorleri bad sektor olarak gosterip FAT tablosunu buna gore duzenleyip ardindan dosyanizi kopyalarsaniz artik sizin de kopyalanamaz bir kartiniz olur.

Kart okundugunda bad sector adreslerine veri yerlesip yerlesmedigi test edilir. Eger bad sector adresinde (bizim tuzak adreslerimizde) veri varsa demekki kullanici kopya kart kullaniyor demektir.

Bu mantik daha da karmasiklastirilabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

taydin

#9
wikipedia sayfasına göre yazmayı engelleyen arabirim komutları var (geri döndürülebilir ve geri döndürülemez olmak üzere iki ayrı komut olduğu belirtiliyor). Ayrıca karta erişimin sadece 16 byte'a kadar bir şifrenin verilmesi ile mümkün olmasını sağlayan komutlar var. Ama böyle bir şifrenin tanımlanması, sonradan karta format atılmasını engellemiyormuş. Belli bir cihaza kilitli olan SDCARD'ları da uygun yazılım kullanarak formatlanması ve kilitsiz olarak kullanılması mümkün olduğu belirtiliyor.

Bu tip işlemlerin nasıl gerçekleştirildiği ve ne kadar güvenli olduğu konusunda kesin ve net bir yargıya varmak mümkün değil, çünkü o içindeki flash çipini üreten biz değiliz, controller'i üreten biz değiliz, controller'da çalışan firmware'i yazan biz değiliz. Mesela "geri dönülemez bir şekilde yazmayı engelle" komutu herkes için yazmayı engelleyebilir, ama o SDCARD'ı üreten firma bir arka kapı koymuş olabilir. 16 haneli bir şifre koydun kimse erişemesin diye, ama SDCARD'ı üreten firmanın bir "master password" u olabilir. Yani ulusal güvenliğin sözkonusu olduğu konularda kesinlikle bu "güvenlik özelliklerine" güvenmemek lazım.
Timur Aydın (mekatronik.org)