Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Basit magnetron yapımı

Başlatan devrecii, 21 Eylül 2019, 12:34:11

devrecii

Burada abimiz (ablamız  :D) bir basit magnetron yapıp çalıştırıyor ,bu video ile magnetronun nasıl çalıştığı çok daha net anlaşılıyor, çok güzel bir video.


Yapım aşamaları.




taydin

Link için teşekkürler. Hobi olarak bu adamların yapamadığı şey yok hakkaten.
Timur Aydın (mekatronik.org)

Sozuak

Yapmalarından ziyade sinyal üreteçleri, skopları analizörleri. 5-10 bin dolarlık cihazlar hepsi.  Mikrodalga frekanslarında çalışan aletler. Bırakın  cihazları bizler daha prob/zayiflatıcı/detektör gibi aksesuarlarını alamayız o aletlerin.  20 yaşında  cihazların  2. el fiyatları USA da bu fiyatlarda. Bazen proje için satın alınır gelirdi oralardan faturalarını gördüğüm için biliyorum. Üstelik gümrük vs masrafı yoktu şirket kamu şirketi sayıldığından olsa gerek.
Bizde 100MHz dijital skobun varsa vay be diye bakıyorlar. Adamlar onu ekipmandan saymıyor.  O imkanlar bizde olsa neler yapılabilir ilgili kişinin elinde.

devrecii

@Sozuak haklısın ama bir çıkış yolu bulunabilir örnek olarak videoda adam magnetronun çalıştığını hem  spektrometre , hemde ampül ile kontrol edebiliyor  , bunun gibi.

Sozuak

Kontrol etsin de amac yaptim oldu calisiyordur herhalde olmali.  Bizim en buyuk hatamiz olaylara yuzeysel yaklasmamiz.

Bir cihaz yaptim calisiyor ama bunu yaparken verimliligi ne hizi ne kapasitesi ne omru ne maliyeti ne gibi sorular sorup elle tutulur  sonuc elde etmeliyiz.

Bir sorunu cozup aman be sorun cozuldu ya  nasil cozulduyse cozulsun diyemeyiz dememeliyiz . Bu da onun gibi birsey.

OG

Alıntı yapılan: Sozuak - 21 Eylül 2019, 19:10:00Yapmalarından ziyade sinyal üreteçleri, skopları analizörleri. 5-10 bin dolarlık cihazlar hepsi.  Mikrodalga frekanslarında çalışan aletler. Bırakın  cihazları bizler daha prob/zayiflatıcı/detektör gibi aksesuarlarını alamayız o aletlerin.  20 yaşında  cihazların  2. el fiyatları USA da bu fiyatlarda. Bazen proje için satın alınır gelirdi oralardan faturalarını gördüğüm için biliyorum. Üstelik gümrük vs masrafı yoktu şirket kamu şirketi sayıldığından olsa gerek.
Bizde 100MHz dijital skobun varsa vay be diye bakıyorlar. Adamlar onu ekipmandan saymıyor.  O imkanlar bizde olsa neler yapılabilir ilgili kişinin elinde.
Eğitimde kullanılmak üzere yapılan bir çalışma gibi düşünelim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Mr.Thinking

Pekte basit gorunmuyor. Bu basit ise zor nasildir acaba.
ego=1/Knowledge

taydin

#7
Bence bizim en büyük eksiğimiz, merak etmiyoruz. "Adamlar yapmış abi!" diyoruz başka da birşey düşünmüyoruz bir teknoloji ile ilgili.

Bir de kendimizi hep aşağıda görüyoruz. "Adamlardan daha iyi mi bileceğiz? Onlar öyle diyorsa öyledir" mentalitesi de var.

Bir de en vahimi şu: Birşeyin hazır yapılmışı varsa, onunla uğraşıp nasıl çalıştığını anlamayı gereksiz iş gibi görürüz. "Tekerleği tekrar icat etmeye ne gerek var? Sen ondan daha iyisini yapmaya çalış!" Halbuki o tekerleğin en ayrıntısına kadar nasıl çalıştığını bilmiyorsan, ondan daha iyisini nasıl icat edeceksin?

Zaten bizi millet olarak hep öyle kandırdılar. Ne zaman biz özgün birşeyler yapmaya çalışsak (mesela kurtuluş savaşından sonra kurulan Kayseri'deki uçak fabrikası) hemen devreye girdiler. "Ya ne uğraşıyorsunuz? O şekilde yaparsanız çok maliyetli olur. Biz size onun yarı maliyetine hazırını satalım. Hem sizinkinden daha iyi hem daha ucuz". O yüzden de hiçbir şeyi derinlemesine öğrenemedik. Nitekim kayseri uçak fabrikasını artık işe yaramaz bir mezbelelik haline geldikten sonra, yarı fiyatına aldığımız uçakları da alamaz olduk, düşük vasıflı uçaklar için bizden 5 kat daha fazla para istemeye başladılar.
Timur Aydın (mekatronik.org)

taydin

Alıntı yapılan: Sozuak - 21 Eylül 2019, 19:10:00O imkanlar bizde olsa neler yapılabilir ilgili kişinin elinde.

Önce imkanlar oluşur, sonra mı toplum bu seviyede gelişir, yoksa önce toplum merak etmeye başlar, birşeylerle uğraşır ve böyle bir toplumun ihtiyacını karşılamak için mi imkanlar oluşur? Bence ikincisi.
Timur Aydın (mekatronik.org)

M.Salim GÜLLÜCE

#9
Alıntı yapılan: taydin - 21 Eylül 2019, 21:38:09Önce imkanlar oluşur, sonra mı toplum bu seviyede gelişir, yoksa önce toplum merak etmeye başlar, birşeylerle uğraşır ve böyle bir toplumun ihtiyacını karşılamak için mi imkanlar oluşur? Bence ikincisi.
Merak etmekte paralı bir iştir.
İngiliz baronları sayesinde seviyeler bi hayli yoarı çıkmıştır batıda.
Onlara para kazandıracak her olayı destekleyip risk sermayesi oluşturmuşlardır. Bknz.. Nikola Tesla..
Halen de arge harcamalarını bu tür sermayelendirmeyle yaparlar.
Biz milletçek riski sevmeyiz.

ipek

konu ile pek alakalı değil ama ,bir neon trafosu lazım olmuştu epey zaman,trafolar çok ağır hantal ve şekilsiz,abi PWM trafoda var dedi minnacık bir şey,gel deneyeyimde vereyim sonra gak guk yapma diye,atelyeye girdik,kocaman bir vakum aleti bir sürü saati var dedim bu be ,dikkate almadı abi arabamı sattım onun için dedi,nedir bu vakumun kerameti bu kadarmı önemli lamba yapmak için ?

z

Yagli pompa diyorlar.

Normal vakum pompasi ile tup icindeki havanin buyuk kismi aliniyor fakat arta kalan hava hala bu isler icin fazla. Bu hava, yuksekte duran canaktaki agir yagin asagiya dogru akarken olusturdugu vakum etkisi ile bosaltiliyor.

Gozluk camlarina metalik kaplama ile filitre yapan bir makinede gormustun.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Epsilon

#12
@z hocam bu gözlük camlarına filtre kaplama işini yapan makinayı biraz izah edebilirisiniz?
Birkaç yıl önce SWIR kameraların optik kısmını araştırmıştım ama optik kısmında bile oldukça fazla bilinmeyen vardı.İnternette ben yaptım diyenler var ama anlattıkları bana "Suyu bulan adam"ın videosunu hatırlatıyor  :D

Bu tür kameralarla ilgilenen arkadaşlar oldumu acaba?

M.Salim GÜLLÜCE

Oturup nasıl yapıyor diye izlemek lazım.
Bi hayli alet edavat makina ve beceri gerekiyor.
Ben kendi adıma Türkiyede bir tanesini alabilecek bütçeyi bulabileceğimi sanmıyorum.

z

#14
Alıntı yapılan: Epsilon - 22 Eylül 2019, 15:51:48@z hocam bu gözlük camlarına filtre kaplama işini yapan makinayı biraz izah edebilirisiniz? ...

Tahminen 60cm capinda 60cm yukseklikte cam bir fanus (tencere) var. Fanusun ust kisminda filaman, filamanin hemen altinda minik bir canak var. Canagin icine aluminyum parcasi konuyor.

Masanin ustune gozluk camlari dizili sekilde gozluk camlarin ustune fanus konuyor ve fanus icindeki hava ilk asamada mekanik pompa ile ikinci asamada ise yagli pompa ile bosaltiliyor.

Yani fanus tam anlamiyla vakum tupu oluyor.

Daha sonra flaman elektrikle isitiliyor ve aluminyum vakum ortaminda buharlasip yercekimi etkisi ile gozluk camlarinin ustune cokup yogunlasiyor.

Makine boyle calisiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com