termal ultrason grafik yazıcısı besleme kartı

Başlatan yesilu, 27 Eylül 2019, 20:50:28

yesilu




22v4a 15v ve 5v çıkışları olan bu kartı biraz gogılladım, ilginç özelikleri var. kartın sol yarısı tamamen pfc ve emi filtreden oluşuyor, medikal cihaz olduğundan bu kadar zahmete girilmiş sanırım. ilk bakışta smps trafosu sandığım soldaki trafo ve soldaki alü soğutucuya dizili güç mosfetleri pfc nin elemanları (diye yorumladım). bu kadar parça aletin çıkış geriliminin kalitesi için mi, şebekeye gürültü yaymaması için mi merak ediyorum. sağdaki trafo asıl smps, dip16 bir entegresi var, datasheetinde rezonans smps kontrolörü gibi birşey söylenmiş, bu kavramı ilk kez duyuyorum, anahtarlama yapan bir mosfet yok gibi (gerçi soldaki soğutucudaki iri mosfet bu işi yapıyor olabilir). sağdaki soğutucuda iri olan 3 bacaklı diyot, diğer ikisi 5 bacaklı datasheetinde lineer chooping regulator deniyor (bunu da ilk duyuyorum, farklı bir regülatör çeşidi mi acaba). bu kartın çatlak yollarını lehimle onarınca alet çalıştı, biryerden pal veya ntsc video sinyali bulursam yazıcı kafası çalışıyor mu görebilicem, sarı kırmızı beyaz bir çıkış var dvd nin arkasında, sarı olan görüntü çıkışı işimi görür mü acaba (aletin girişi 75om pal ntsc destekliymiş kullanım kılavuzuna göre)

Sozuak

Evet SD guvenlik kamera si da dahil olmak uzere tercihen hareketsiz goruntu verirseniz ciktiniz daha net olur. Kendi uzerinde de bazi modellerde son basilan goruntuyu basma imkani ve test ciktisi alma imkani oluyor. Arkada yada kagit haznesinin icinde de gizlenmis dip switch yada tekil switchlerle secim yapabilirsiniz belki manuelini bir karistirin.

devrecii

Benim tahminim bu pfc ile ilgili , şebeke ac 50hz sinus dalgası yükselip alçalıyor , normal smpslerde  220vac doğrultulur büyük elko kondansatör e gider kondansatörün içinde 250-300 v arası şarj olur,

Şöyle bir sorun ortaya çıkıyor kapasitörde 250v varsa şebeke sinus voltajı 250v üzerine çıkarsa köprü diyot iletime geçiyor ve sistemi besliyor sinus  250v altına inerse şebekeden hiç akım çekilmiyor bu da ani gürültülerin ortaya çıkmasına neden çünkü voltaj en tepede iken iletime geçiyor ve susuyor olur pfc ise sinus un bütün evrelerinde akım çekebilir bu sayede şebekeye çok az gürültü verebilir bir direnç gibi

Resimde daha iyi anlaşılır anlatmak istediğim



 

yesilu

#3
harmoniklerin ne olduğunu tam bilmezdim, biraz araştırdım, bişeyler anladım ama yanlış mı anladım size sorayım;
anladığım şey dalgaları kolay işleyebilmek için katları frekanslarda birçok sinüs dalgasının birleşimi gibi kabul ediyoruz, gerçekte fiziksel olarak yoklar. örneğin ucuz osiloskopumda (200khz max) kare dalga gözlemlerken düşük frekanslarda tam bir kare şeklindeyken frekans yükseldikçe M harfi gibi tepe çizgileri dalgalı oluyor. bunun nedeni osiloskopun sinyali işlemek için harmoniklerin birleşimi farzedip işem gücü az olduğundan öyle göstermesi mi yoksa üretecin gerçekten öyle bir dalga üretmesi mi? öte yandan benim anladığım gibi harmonikler sadece teoride varsa bunları yok etmek için uğraşılması saçma oluyor, belki de ben anlayamadım; fiziksel olarak varlar, dalganın taşındığı kablonun elektromanyetik ya da kapasitif bir etkisi sonucu mu oluşuyorlar? araştırırken bir site buldum, ufkumu genişletti, ya da kafamı karıştırdı da ben ufkum genişledi zannediyorum
www.jezzamon.com/fourier

z

Scopta kare dalga sinyali izlerken sinyalin inen ve cikan kenarindaki M harfi gibi dedigin sekil bozuklugu scopun+prob kablosunun kapasitesi ve prob kablosunun enduktansinin olusturdugu LC devresinin kare dalga sinyal etkisinde cinlamasindan kaynaklanir.

Probun kenarinda vida basi gorulen trimer ayarlanarak bu cinlama ustruplu bir hale getirilir. Zaten scoplarin cengelimsi sekilde pini olan kare dalga cikisi olur. Bunun asil amaci da bu problarin kalibrasyonu icindir.

------------------

Sinusel forumda olmayan tum sinyaller' sinyalin ana frekansinda ve bununun tam katlarinda olan bazi sinusel sinyallerin toplamindan olusur. Bu tam katlarin her birisine harmonik denir.

Harmonikler fiziksel olarak vardir ve cogu zaman yok etmek onemlidir.

Ornegin sebekede 5. harmonik enerji sistemlerinde cok tehlikelidir.

Cihazlarda 455 Khz in 1, 1/2, 1/3, 1/4 u gibi ana frekanslar kullaniliyorsa 455 khze neden olan harmonik tehlikelidir, Keza ayni durum 10.7 Mhz icin de gecerlidir. (Verdigim bu degerler radyolarin IF frekansidir. Herhangi bir cihazin radyolarin isleyisini kotu etkilemesi yasaktir)

Bu harmonik durumu teorik bir durum degil gercegin ta kendisi. Ornegin keman sesi ile piyanonun ayni notayi caldiklari halde farkli sekilde ses cikarmalarinin sebebi bu harmoniklerdir.

50 Hz temiz icme suyuna benzetilirse  harmonikli 50Hz, lagim suyu gibi bir sey olur.

Kare dalga uretmek icin sonsuz sayida sinusel sinyal jenaratoru yapip bunlarin herbirinin cikislarini ayri ayri ayarlayip ardindan tum sinyalleri toplayan devre yapmiyoruz (ama yaparsak da olur). Boyle yapmak yerine dogrudan kare dalga ureten osc devreleri yapiyoruz fakat sonucta  kare dalga sonsuz sayida harmonic iceriyor.

https://polen.itu.edu.tr/bitstream/11527/1181/1/4504.pdf
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com