lm2576 ile 24v ayarlı güç kaynağı sorunu

Başlatan tlb, 30 Eylül 2019, 09:49:34

tlb

hocalarım merhabalar, forumda yeniyim. ben elektrikçiyim. elektronik de öğrenmek istiyorum. öncelikli amacım direnç, kondansatör, bobin, diyot, transistör gibi devre elemanlarının nasıl çalıştığını anlamak. sonrasında da devre tasarımını öğrenip mikro denetleyici kısımlarına geçmek istiyorum. arduino  tavsiye ederseniz elimde arduino var onunla da çalışıyorum ama dediğim gibi niyetim önce devre tasarımını öğrenmek.

forumda araştırmalar yaptım önce bir güç kaynağı gerekirmiş. kendim yapayım hem öğrenmek için bir adım atmış olurum dedim. lm2576 entegresi ile 24v ayarlı güç kaynağı yapmaya karar verdim. 220 Voltu 12-0-12 Volta düşüren 50VA bir trafo aldım. amacım 12-12'den 24V ayarlı alıp, 12-0'dan da 5V sabit gerilim almak. entegre 3A sabit akım veriyormuş, başlangıç için maks 16-17 Voltta çalışacağım ilerde gerekirse trafonun gücünü yükseltirim. ilk önce 24V ayarlı kısmını yapayım dedim. breadboard'a şekildeki devreyi kurdum.

2000 uF bulamadığım için onun yerine 2200 uF kondansatör kullandım. fakat pot'la oynadığımda çıkış gerilimi maksimum 2.5V oldu.

kullandığım entegre bu. P+ yazan yeri 5 no'lu pin olarak düşündüm acaba orada mı yanlış yaptım? trafo 22V filan veriyor. baştaki 100 uF kondansatörü ölçtüğümde de 30V dc alıyorum. ayrıca trafonun çıkış bobinleri eşit dirence sahip(soran olursa diye eklemek istedim) yardımcı olabilirseniz sevinirim. bir de devre elemanlarını öğrenebileceğim örnek devre tavsiyeleri verebilir misiniz? şimdiden teşekkürler.

tlb

sorunu çözdüm. potla ilgiliymiş.
bana ilginç gelen iki konu var onları paylaşmak istiyorum. pot pinlerini baş-orta-son olarak isimlendireyim. potu baş-orta-son diye bağlarsam devre çalışıyor. ama son-orta-baş diye bağlayıp kabloları da ona göre düzenlersem devre çalışmıyor. ilginç açıkçası. diğer konu ise; 0-20 V arası ayarlama güzel yapılıyor fakat 20V'den sonra pota hassas bir şekilde dokunsam bile voltaj değeri hızlı artıyor. bu normal bir şey mi? bir de devre önerebilirseniz sevinirim

tlb

hocalarım ben bu devreye bir de kısa devre koruması eklemek istiyorum. başlangıç seviyesinde olduğum için epey hatam olur diye düşünüyorum. devreyi yakmayayım.

bir devre buldum youtube'da(link koyabiliyor muyuz bilmiyorum ama eklenebilir derseniz linki de paylaşırım). onu yapmak istiyorum başlangıç seviyesi için epey öğretici bir devre. devre şu:


bu devrede arkadaş Vcc'yi 12V kullanmış. sanırım 12V sabit kullanıyor. benim devre ise malum. malzemeleri almıştım ama şimdi işe başlayınca besleme gerilimi konusunda ikilemde kaldım. röle olarak ne kullanmalıyım? 5V bobinli röle almıştım. maks 6.5V ile beslenebilir diyor. röleyi 12V'a mı çıkarmalıyım?(tabii maks. 20V ile çalışan bir röle olmalı sanırım) yoksa 5V röleyi kullanmanın da bir yolu var mıdır? yardımcı olursanız sevinirim. ya da başka devre önerileriniz varsa onlar da olabilir.

yeni başlayan biri olarak bana devre önerebilirseniz sevinirim. siz ilk başladığınızda neler yapmıştınız? pic, arduino filan kullanmadan devre yapmak istiyorum. sınırlı çeşitte devre yapabilirim fakat maksadım devre elemanlarını, tasarımını öğrenmek. sizlerin izlemiş olduğunuz yolları paylaşabilir misiniz?

M.Salim GÜLLÜCE

VCC voltajı kaç ise o voltajdaki röleyi kullanmalısın.
Yoksa röle düşük voltajlı olursa yanar. Yüksek voltajlı olursada çalışmaz.

Kendine regülatör yapmak gibi bir hedefin warsa başka bir devre ile yap.
2576 ayarlı çok mantıklı değil.

Şöyle bişeyi deneyebilirsin.







Şema üzerindeki adreste detaylarını görebilirsin.

http://www.electronics-lab.com/project/0-30-vdc-stabilized-power-supply-with-current-control-0-002-3-a/

M.Salim GÜLLÜCE

Bir başka güç ayarlı kaynağı projesi.