Smps Patlaması

Başlatan rayman, 16 Ekim 2019, 19:40:31

rayman

Her zaman bu iş ile uğraşırken tedirginliğim durduk yere patlarmı olması . Evet okadar testlerden geçirdim , yüke bindirdim problem yoktu bu devreyi yaptık çalıştırdık aradan 1-2 ay geçti fişe taktık 20 saniye sonra mosfetler gümledi...Açıklamasını yapamıyorum ama bu rasgele patlamaların sebebi nedir? Transistörler Irfp360 - 400 volt tu.


Sozuak

En basitinden sürekli yüksek akımlarla çalışan kondansatörlerin buna uygun seçilmesi ve/veya ömrünü doldurması olabilir. Kondansatörlerin çalışma şartlarına bağlı olarak belli ömürleri var. Kısa devre olmuş olabilirler.  Amplifikatörlerde artık smps ile besleme yapılıyor eskiden kullanılması mümkün değildi ama nasıl bir topolojide olmaları doğru olur onu hiç araştırmamıştım.

rayman

Girişte 4 adet yüksek kapasite yok. 680uf 4 adet.Ve 2 li seri halde yani 200volt tanesi. Çıkışında ise 2200uf kondansatör var ve kapasitesi düşük. Orjinal şemalarda bile , 2200uf ler var. Bu ani şarjda patlamasının sebebi bu değil . Çünkü 20 saniye gibi çalıştı sonra gitti.

M.Salim GÜLLÜCE

Optik geri beslemedki zenerler bana pek hoş gelmiyor.
Zenerlerde ters yönde sızıntılar olması yanısıra gerilim sınırlamaları + - toleransları az değil.
Optonun led girişine paralel direnç konulması ve hatta birde normal diyot kullanılması uygun olur kanaatindeyim.

Devrede soft start gibi bir özellik yokmu diye soracaktım. Lakin 20 saniye çalıştı deyince waz geçtim.

rayman

Devredeki soft start kondansatörlerin ani dolması ve deşarj olması ile alakalı yani akım çekmesi ile .. Buda yüksek kapasite olmayınca sorun olmuyor. Ayrıca bazı devrelerde pfc var. Bu pfc yi hep önemsiz buldum. Soft start yerine aslında akımı '' Ac trafolardaki gerilimi yavaşça yüklseltmesi '' sigorta attırmayı engelliyor ama pfc ise kondansatörün ani şarjını engelliyor.Buda bu devrenin mosfetlerini bozmasına neden olmuyor ama mosfetlerin gate- source sönümleme dirençleri işe yarar olabilir hatta birbirine ters 2 adet 10 volt zener mi bağlasam ? Yani bu devre tam çalıştığı anda bile nedeni belli olmayan sebeplerden yanabiliyor. Hatta iki adet smps li çalışma var artık birbirini etkiliyor diye düşünmedim değil .

merve damar

anahtarlar giriş geriliminin max değerine göre seçilmelidir. Ve max geriliminim 2 katı fazla seçilmelidir. giriş max geriliminiz 325V ise en az 650 V seçmelisiniz.

OptimusPrime

#6
---
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

Sozuak

@OptimusPrime bu konu ile alakalı birşey sormak istiyorum. Eskiden amplifikatörler gibi düzensiz akım çeken cihazlarda smpsler  doğru sonuç vermezdi. Profesyonel sistemlerde binlerce watt çıkış güçlerine ulaşılınca konvansiyonel  transformatörlü güç katları yerlerini  smpslere bıraktı doğal olarak. Kimse 50 kg lik anfileri taşımak istemez.

Merak ettiğim ve hiç uğraşmadığım bir alan smpsler. Elbette onarım yaptım ama nedir  bir  bilgisayar smps ile bu tip smps arasındaki fark. Sıklıkla kondansatör arızası ortaya çıktığını görüyorum  bu şekilde imha yerine. Hangi topoloji kullanılır yöntemler dikkat edilmesi gerekenler nedir ?

rayman

Alıntı yapılan: merve damar - 17 Ekim 2019, 08:15:26anahtarlar giriş geriliminin max değerine göre seçilmelidir. Ve max geriliminim 2 katı fazla seçilmelidir. giriş max geriliminiz 325V ise en az 650 V seçmelisiniz.
Anahtlarla işim yokki ? Mosfet transistörlerin yanması acaba transformatörün ters emk sı mı yaktı diyeceğim oda değil. Ama olay şöyle eğer düşük voltaj diye düşündüğüm irf360 400 volt iken iki tane irf460 birbirine seri bağlı iken 800volt yapıyor yine bunla alakalıda değil .

rayman

Alıntı yapılan: OptimusPrime - 17 Ekim 2019, 08:45:30Hayret neden patladiki  :D

100V cikisin var. Trafo sarim orani 24/18 dersen 133V geri yansiyan gerilimin var. Buna da 310V eklersen zaten 400V u coktan gectin. Yani transistor basindan beri dogru degilmis. Sansa buraya kadar gelmis iste. ::op
Çıkış voltajım 2x75 volt dc. 150 volt eder. 310 volt tampon doğrultucu. Ancak bu voltaj ile çıkış voltajını toplamak neden ? hepsi birbirine seri değil ki ? Trafonun ucunda bağımsız oluşan harici bir yük gibi düşünüyorum. Diğer smps tasarımlarındada böyle. Her zaman bu voltajlara yakın çıkış alıyorlar.. Ayrıca transistörlerim 400 volt olsa bile ikili çalışıyor ve 800 volt eder . İki sinyali kuvvetlendirdiği için.

yas

@rayman verdiğin şema uygulama devrenemi ait yoksa temsili mi? 2x75 VDC çıkışım var demişsin şemada çıkıştaki kondansatörler 63V  :o @OptimusPrime şemaya göre 100 VDC çıkışın olduğunu düşünmüş aslında senin beyanına göre 150 VDC bu durum daha büyük geri dönüş demek olacak (200 volt civarı).

merve damar

Alıntı yapılan: rayman - 17 Ekim 2019, 10:49:21Anahtlarla işim yokki ? Mosfet transistörlerin yanması acaba transformatörün ters emk sı mı yaktı diyeceğim oda değil. Ama olay şöyle eğer düşük voltaj diye düşündüğüm irf360 400 volt iken iki tane irf460 birbirine seri bağlı iken 800volt yapıyor yine bunla alakalıda değil .

çok küçük bir süre bile bir mosfetin üzerine düşen gerilimin daha fazla olmasına sebep olabilir diye düşünüyorum.
okuduğum makalelerde smpsde kullanılan mosfet gerilimleri çok yüksek seçilmiş.

HexfeT

#12
Bunun gibi push-pull forward yapıda genelde 400V mosfetler olduğunu görüyorum. Bu konuda sıkıntı yok. Trafo kitabına uygun hazırlanmamışsa sıkıntı buradan olabilir. Ayrıca optonun sekonder tarafında direnç-zener gibi basite kaçılması nasıl sonuçlanır kurcalamak lazım. Çünkü bu şekilde geri besleme, Allah ne verdiyse modunda çalışıyor. SMPS patladıktan sonra opto sağ çıktı mı ona da bakmak lazım. Sekonderdeki yapı opto'nun ledini bozuyorsa şenlik kaçınılmaz gibi görünüyor çünkü.

rayman

Smps nin çıkışını sekonderlerini yüksek sardım vede ona göre ideal zener kullandım şuanda 2x75 volt var optocuplor sağlam. Ancak çıkıştaki bifilar sargı olan çok bobini çıkışta 70uh değerinde normalde 20uh isteniyor acaba bu fark eder mi ?

HexfeT

#14
Şemayı birebir mi uyguladınız, yoksa önemsenmeyen fark var mı? Mesela 310V kapasitörlerin oradaki 27K 2W dirençler mevcut mu? Bunlar olmazsa kapasitörlerdeki voltaj dengesi kayabilir. Pcb nin neye benzediğini de görmek lazım. Ayrıca zenerli geri besleme kısmına tekrar vurgu yapacağım, çünkü çok eski ve ultra amatör devreler dışında böyle bir kullanım görmedim. Geri besleme bu kadar basit çözülüyor olsa "feedback loop control-compensation" gibi başlıklar altında sayfalarca yazı ve hesap kitap konularına gerek kalmazdı.