mosfet sürerken voltaj kayıpları

Başlatan tunahanfıtlamak, 20 Ekim 2019, 16:50:03

tunahanfıtlamak

merhabalar :)
sizlere bir kaç sorum olacaktı.


resimdeki devreyi kurduğumda transistörü 1 saniye aralıklarla iletime geçirdiğimde bir sıkıntı olmuyor fakat 1kHz frekans ile iletime geçirdiğimde mosfetin gate ile source arasında 2.6 volt gözüküyor bu voltaj düşümünün sebebi nedir.
kaynak voltajı=12V
transistör üzerindeki voltaj=2.8V
yük üzerindeki gerilim=8.86V
bir sorunumda mikrodenetleyici ile transistör bağlantısı kopunca mosfet sürekli iletimde kalıyor.
verdiğiniz öneriler için şimdiden teşekkür ederim. 

Yuunus

R1 i 100 ohm yap R3 de kaldir, kisadevre yap.

tunahanfıtlamak

Alıntı yapılan: digiman - 20 Ekim 2019, 19:10:48R1 i 100 ohm yap R3 de kaldir, kisadevre yap.
hocam söylediğiniz değişikliği yaptım fakat hem 100 ohm direnç çok ısınıyor birde gate ve source arasındaki gerilim 2 katına çıkıyor transistör üzerindeki gerilimde başka ne tür bir yol deneyebilirim.

Yuunus

R4 un degeri cok buyuk onuda 220 ohm (pic 25 mA ri rahatlikla kaldirabilir)yapabilirsin, yuk ne omik mi enduktif mi. isinma 1kz de mi oluyor.

tunahanfıtlamak

Alıntı yapılan: digiman - 20 Ekim 2019, 19:42:54R4 un degeri cok buyuk onuda 220 ohm (pic 25 mA ri rahatlikla kaldirabilir)yapabilirsin, yuk ne omik mi enduktif mi. isinma 1kz de mi oluyor.
yüküm şimdilik omik şeritled bağlı daha sonra endüktif yük olan transformatör bağlayacağım.
evet hocam 1kHz de ısınıyor.
R4 direncinide düşürdüm fakat pek bir değişiklik olmadı hocam
hocam mikrodenetleyici ile arasındaki bağlantı kopunca mosfetin sürekli iletimde kalmaması için napabilirim.

Melih1802

Sorunsuz bir çalışma istersen mosfet i mosfet sürücüsü ile kullan. 1N4007 çok yavaş kalır. Hızlı çalışacak bir diyot seç.

Yuunus

anahtarlama esnasinda guc kaynagin gocmuyorsa ve elemanlarin saglamsa calismasi gerek, islemci baglantisi kopunca mosfet surekli 12v a maruz kaliyor, cunki sen ters suruyorsun islemci cikisin low olunca mosfet iletime geciyor, high olunca kesime gidiyor, ya pnp bir yapi kullan yada gate driver cunki cikisa trafo baglayacagim diyorsun frekans biraz daha artinca mosfeti surmek icin R1 direnci yetersiz kalacak, eger flyback yapi kurmaya calisiyorsan zaten bunlarla ugrasmana gerek yok; bir dunya pwm entegresi var.

tunahanfıtlamak

zener kullandım ve opto ile anahtarladım hocam fakat zenerde ısındı mosfetde ama 10 volt net göründü



tunahanfıtlamak

Alıntı yapılan: digiman - 20 Ekim 2019, 20:32:34anahtarlama esnasinda guc kaynagin gocmuyorsa ve elemanlarin saglamsa calismasi gerek, islemci baglantisi kopunca mosfet surekli 12v a maruz kaliyor, cunki sen ters suruyorsun islemci cikisin low olunca mosfet iletime geciyor, high olunca kesime gidiyor, ya pnp bir yapi kullan yada gate driver cunki cikisa trafo baglayacagim diyorsun frekans biraz daha artinca mosfeti surmek icin R1 direnci yetersiz kalacak, eger flyback yapi kurmaya calisiyorsan zaten bunlarla ugrasmana gerek yok; bir dunya pwm entegresi var.

hocam şimdi optokuplör kullandım şerit ledi düzgün çalıştırdı fakat trafoyu bağladığımda hem mosfet hemde sorce ile drain arasındaki zener diyot ısınıyor. Bu problem için çözüm öneriniz nedir.

Yuunus

#9
source ile drain arasinda zenerin ne isi var, zaten mosfetin kendi diyodu var orda.

tunahanfıtlamak

Alıntı yapılan: digiman - 20 Ekim 2019, 20:57:20source ile drain arasinda zenerin ne isi var, zaten mosfetin kendi diyodu var orda.
diyodu kaldırdığımızda trafo için nasıl bir çözüm olabilir.

devrecii

Frekans arttıkca kondansatörün dirençi düşer, 10khz sürsen daha da düşer ....

Transistörün kollaktöründen + transistörden ise - voltaj gidiyor , kollektördeki direnç ne kadar düşük ohm olursa gate de oluşan voltaj düyür ama tranaistör ısınır.

Bu nenenle pushpull devre yappılır ki pozitif bir tanasitörden negatif diğer trnasitörden gelsin ve birisi on dudumda iken diğeri off duruma geçsin. Dirençli devrede tranasitör on durumuna geçtiğinde dirençten boşuna akım geçiyor. Ve ayrıca direnç nedeniyle gate tam olarak pozitif akımla dolamiyrç. 

Yuunus

@tunahanfıtlamak; yapmak istedigin devreyi cizersen yardimci olalim ama bu sekilde yarim kaliyor, trafo demissin: yazina istinaden bende trafo yazdim, nasil bir trafodan bahsediyorsun kac volt, ferrite nuvemi, sac nuve mi, neyi nasil anahtarlayacaksak ona gore gidelim MCU ile guc kaynagimi yapacaksin, led akiminin mi kontrol edeceksin, yoksa sadece bir yuku devreye alip cikaracak misin, kac volt altinda kac amper akitacaksin, pwm ile mi sureceksin, bunlari bilmemir gerek.

Erol YILMAZ

Cizdigin devre amacina uygun bir mosfet surucu degil.
Ayrik elemanlarla yapilabilen cok daha duzgun devreler var.

samedkutuk

@Erol YILMAZ  Örnek paylaşırmıınız hocam biz de istifade ededelim
samedkutuk