Dijital kontrollü bta41 triyak kıyıcı ile rezistans kontrol

Başlatan krian, 15 Kasım 2019, 18:06:33

krian

Merhaba arkadaşlar,  2000w bir rezistansı istedğim güçte  çalıştırmak için dijital bir kıyıcı tasarlayacağım. İki seçenek arasında kaldım.

1. Moc3021 + bta41 (yeterli soğutucu) + opto sıfır dedektör ile 20 kademe ( her kadame 100w, periyot 10ms )
2. Moc3041 + bta41 (yeterli soğutucu) +  ile 20 kademe ( periyot 2sn)

İki yöntemi kıyasladığımızda, rezistansın ömrü ve sistemin ürettiği harmonikleri dikkate alırsak  yöntemlerin artıları ve eksileri neler olur?

Sozuak


z

Isitilan kutle cok buyuk ise 10ms gibi kisa araliklarla triyaki kontrol etmenin getirisi olmaz.

Ornegin 2sn lik zaman araliginda yapacagin on-off kontrolda isitici kac derecelik soguma isinma yapacak?

Tahminen asiri bir degisim olmayacaktir. Dolayisi ile isitici omrune etkisi olmaz.

Eger ısıtıcı tel ile ısıtılan nesne arasında çok iyi bir termal transfer sağlanmışsa uzun zaman aralıklarıyla ısıtıcıyı on-off etmenin hiç sakıncası yok.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

e-zeki

hocam moc 3041 ve 3021 arasında ne gibi temel bir fark var? neden farklı moclar kullanmak istiyorsunuz?

krian

Moc3041 sıfır geçiş detektörüne sahip,  tetikleme sinyali gönderdiğinde  AC akımın sıfır noktasında tetikleme yapıyor( ideal anahtarlama). Moc3021 ise tetikleme sinyali gönderdiğin anda tetikleme yapar. Moc3021, harici bir sıfır detektör ile beraber kullanılması gerekir.  Benim yapacağım projede,
 1. seçenekte 20ms periyotlu AC yi 20 ye bölmek için  mecburi sıfır geçiş detektörü +moc3021 kullanmam gerekir.
 2. seçeknekte 2sn periyotta AC sinyali 20 ye bölmek için(100ms her kademe) moc3041  yeterli olur. +- bir alternans hata olabileceğinin farkındayım. O kadar hassasiyet gerekli değil. Benim çekincem rezistansın bu kontrol çeşitlerine nasıl tepki vereceği ile ilgiliydi. Z hocamın da tavsiyesini dikkate alarak 2sn veya daha büyük periyotta kıyıcı yapmaya karar verdim. İlginiz için teşekkür.

fide

Moc 3021 normal aç-kapa yapıyor. Dimm bununla yapılıyor, 3041 - 3081 serisi ise zero cross özellikli. Yani siz ledi iletim sokunca hemen triac açılmıyor. Led iketimde iken sinüs eğrisi sıfır noktasını geçince iletime giriyor. Böylece yük sıfır akımda iletime sokulup ani gerilim ile yüklenmiyor. Smps, dijital cihazlar gibi girişte yüksek kapasiteli kondansatör içeren cihazlar için eklenmiş bir özellik.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

e-zeki

@fide @krian benim hatam. 21 ve 41 in datasheetlerini açıyorum diye 2 tane 21 açmışım e bunlar aynı  :du: diye düşünerek yazmıştım teşekkürler bilgilendirdiniz. :)

Sozuak

SSRlerin içinde de zerocross detektörlu opto ve snubber devreleri var ek olarak daha geniş giriş kontrol voltaj aralığı . Fiyatta uygun gibi. Opsiyon olarak incelemenizi tavsiye ederim. Tasarımınızı oldukça basitleştirir.

necati

sykıl kontrollu yapın
%10 icin 5  saykıl on 45saykıl off
%20 icin 10 saykıl on 40 saykıl off

%90 icin 45 saykıl on 5 saykıl off
faz kontrolle isiyı yüdeli artırmanız daha zor
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

krian

@necati doğruluk hassiyeti önemli olmadığı için timer int yapmayı düşünüyorum. 1 saykıl hata %0.5 hata  önemli değil. Ekstra opto  ve rb0 kesmesi cepte kalıyor. @Sozuak haklısın ilk önce SSR düşündüm fakat en ucuz teklif $7+KDV 40A SSR için. Adetli ihtiyacımız var.

Erol YILMAZ


Sozuak


krian

220VAC ye bağlı. 10A lik yük için 40A triyak kullanmak sinir bozucu ama  soğutma olayından dolayı daha önce hep problem yaşadım. Soğutucu büyüdükçe maliyet te artıyor. 2000w resistif yük için siz hangi triyakı seçerdiniz?

krian

Bu arada,  Fotek SSR-25DA (25A) Solid State Röle  ile deneme yaptım  uzun süre çalıştığında  ekstra soğutmaya ihtiyacı oluyor.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: krian - 16 Kasım 2019, 16:52:53Bu arada,  Fotek SSR-25DA (25A) Solid State Röle  ile deneme yaptım  uzun süre çalıştığında  ekstra soğutmaya ihtiyacı oluyor.

Çakma Fotek dolu piyasa... Bu arada elbette soğutma iht. olacak :)