H Köprünün Çalışması Hk.

Başlatan bsenguler, 25 Kasım 2019, 21:21:13

bsenguler

Merhabalar,
H köprüsü bilindiği üzere(google da arattığım neredeyse tüm devreler böyle) üstte 2 adet pnp ve altta 2 adet npn kullanılıyor, ben 4 ünü de npn transistörle çalıştırdım bir sorun olmadı en azından kısa süreliğine, sormak istediklerim şöyle;
1- Neden 2 adet npn ve pnp transistör kullanılıyor,
2- Hepsi benim yaptığım gibi npn olursa ne olur,
3- High side, low side muhabbeti var birde, yükün kollektörde veya emitörde olması arasında bir fark var mı sonuçta seri devre oluşuyor, seri devrede de yükün kaçıncı sırada olduğunun pek önemi kalmıyor.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

OptimusPrime

Anahtarlama yaptigin yuku kollektore koymalisinki gerilim dusumleri azalsin. Bu yuzden yukaridaki ve assagidaki elemanlar farkli tipde olmalilar.

Sanirim 3 unude ayni anda cevapladim. Bir tasla 3 kus.  :D
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

HAKKITANIR

H köprü bara beslemesi geytin sürüldüğü maksimum gerilimden küçükse buda 20V. altında oluyor genelde, o zaman üst deki pnp leride aynı ortak kaynaktan sürmek mümkün olabiliyor. olarak gördüm ben farkı. yük kollektörde olmalı gibi bir konu var, ama bu tek mosfet modelinde geçerli sanıyorum. H köprüde pek geçerli gibi görmedim ben henüz.

z

#3
Alıntı yapılan: bsenguler - 25 Kasım 2019, 21:21:13High side, low side muhabbeti var birde, yükün kollektörde veya emitörde olması arasında bir fark var mı sonuçta seri devre oluşuyor, seri devrede de yükün kaçıncı sırada olduğunun pek önemi kalmıyor.

Yukun emetore seri ya da kollektore seri olmasinin tabiki onemi yok. Onemi olan kisim beyzi uyaris seklin.


Yukaridaki iki devre tamamen estir.

Eger yuk kollektorde ise base akimini sinirlayan tek sey beyz direncidir. Fakat yuk, emetorde ise ve beyzi uyaran voltajin sasesi yukun alt ucu ise bu durumda beyz akimini sadece bayz direnci degil yuk uclarindaki gerilim dusumu de belirler.


Asagidaki yaklasik hesap,  kollektore bagli yuk, 1A altinda 10 volta maruz kalirken , yuk emetore alindiginda akimin nasil 0.3 Ampere dustugunu ve yuk uclarinda nasil 3.3v kaldigini gostermekte.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#4
.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

HAKKITANIR

#5
H köprüyü yine bu sitede Xenix adlı üyeden öğrendiğim bir yöntem olan;

4 npn mosfetle kurup, her bir mosfet için ayrı birer opto kullanarak, üstdeki mosfetlere ayrı ayrı iki besleme kaynağı kullanmak ve altdaki mosfetlerede tek bir kaynak kullanarak, toplam üç ayrı dc dc kaynakla yapmayı başardığımdan sürekli bunu kullanıyorum. hatta akım ve güçler artınca ayrık kaynakları 4 tane bile kullandığım oluyor altdaki mosfetleride ayrı kaynakdan baslediğim bile oluyor.
çok pahalı bir yöntem oluyor bu. daha pahalısınıda görmedim henüz. acemi olduğumdan garanti kafa ağrıtmayan kolay oluyor ama külfiyetine katlanmak durumunda kalıyoruz tabiki. en pahalısı ve güvenli olanı bu olmalı yanlış değilsem. bazen kontrol edilecek akımlar düşükse altdaki npn mosfetlerin ikisini birden tekbir 7815 regülesi beslemesi üzerindende sürdüğüm de oluyor tabiki.

genelde gördüğüm üstlere bostraptlı kondansatör doldur boşaltlı bir yöntemi tercih ediyorlar galiba aşırı bir çoğunlukla, hatta 4 mosfet iki tanecik çip le işlemci üzerinden sürülebiliyor. üstler kondanastörlü bir sürme yöntemi altlarada ortak tek bir kaynak, bedava gibi bir yöntem. ama ben beceremedim o yöntemi bir şekilde sorunlarla karşılaşıp durdum hep sanayide. o yüzden kafamın ağrımadığı bahsettiğim üstdeki yöntemleri tercih ederim hep. 

burada yazdıklarım haricinde bir yöntem varsa ve uygunsa onuda bilmek isterdim doğrusu.

M.Salim GÜLLÜCE

Yükü kollektöre koyarsanız akım kazanç devresi yapmış olursunuz.
Az bir gerilim farkıyla emitter-base arası akımla kontrol edilebilir olur.

Ancak yükü emitter e koyarsanız base gerilimini kollektör gerilimine eşit seçmek zorundasınız. Zira yükün üzerine düşen gerilim emitter üzerinden base e yansır. Buda pek tercih edilesi değildir.
Ancak yükten bağımsız olarak emitter-base arasında akım kontrolü yaparsanız yükü nereye koyduğunuz önemsiz olur.

@z kardeşimin verdiği çizimlerde de bunu net görebilirsiniz.

OptimusPrime

Hile yok! Baz gerilimi oyle 5 metre yukari tasinirsa tabiki bir farki olmaz.  :D
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

mehmet

Mosfet sürücüleri neden icat etmişler acaba?   :du:
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

tyildizak

Alıntı yapılan: bsenguler - 25 Kasım 2019, 21:21:132- Hepsi benim yaptığım gibi npn olursa ne olur,
3- High side, low side muhabbeti var birde, yükün kollektörde veya emitörde olması arasında bir fark var mı sonuçta seri devre oluşuyor, seri devrede de yükün kaçıncı sırada olduğunun pek önemi kalmıyor.

@z'nin videolu anlatımı da vardı, onu unutmuş sanırım  8-)


bsenguler

#10
Çok teşekkür ederim, çok faydalı oldu.@z'nin (Bülent Hocama) ağzına sağlık.

EFESU

Alıntı yapılan: tyildizak - 27 Kasım 2019, 14:22:04@z'nin videolu anlatımı da vardı, onu unutmuş sanırım  8-)



Saygılarımı sunuyorum ve bu video  için  ne denir bilmiyorum çok yararlı oldu benim için