Tarim konusunda - Bocek yumurtalari ile elektronik mucadele

Başlatan z, 06 Aralık 2019, 07:04:49

Ersin

Alıntı YapTopraksiz tarimla marul domates uretiliyor. Tadddimmi bilmiyorum muhtemelen lezzetsizdir.
Muhtemelen pazardaki çoğu oyledir yedim yemedim diyemeyecem (kesin yemişimdir), ama seradan kendi topladığım çilek lezzetliydi.Adama çilek alacam diyorsun veriyor bir makas ve kutu kendin topluyorsun.
Söz konusu kokopit te yetişen.

zamzam23

Alıntı yapılan: z - 06 Aralık 2019, 11:50:19Ote yandan kuru otlarin yakilmasinin faydali oldugunu yazmamin en buyuk sebebi belgesellerde orman yanginlari sonucu yanan bitkilerin topragi gubreledigi aciklamalaridir. Bu belgesellerde orman yanginlarinin faydalarindan dahi bahsedilmektedir.

Anız yakmanın, toprağın doğal dengesinin bozmakla başlayan birçok zararını anlatan yüzlerce makale bulabilirim.

Anız yakmak kuru otları küle dönüştürür evet ancak aynı zamanda toprağın en verimli kısmı olan 20-30 cm derinlikte yüzeyi de yakar. Yanmış toprağın bitkiye faydası yoktur, verim düşürür. Kuru otların çürüyerek toprağa karışması gübre oluşumu için daha faydalıdır.

Anız yakmanın kanunlarca cezai yaptırımı dahi vardır.

foseydon

cihazın faydası/zararı olabilir. elektronikçilerin ahkam kesmesi boşuna, işi bilen bir ziraat mühendisi fikir verecek. ona göre değerlendirilecek.

toprak zaruri birşey değil. toprağın olayı barındırdığı mineral ve sağladığı ortam. okulda pamukta fasulye yetiştirmiştir herkes. sen uygun minerali vs. verir kısaca uygun ortamı yaratırsan toprakta yetişenden dahah güzel mahsül elde edebilirsin ki ediliyor. türkiye'de ki toprakların çoğu tarıma elverişli değil, verim düşük, lezzet düşük vs. bu işte "toprak topraktır" zihniyetinden oluyor. her toprak aynı değil, incelenip bakılması lazım. kimisinde fasulye güzel, kimisinde karpuz. bir sene karpuz ektiğine, ertesi sene susam ekersin(atıyorum) vs. kaybedilen bir denge sağlarsın minerallerde. Ona göre gübre atarsın, bizde, herşeyde olduğu gibi, saldım çayıra mevlam kayıra mantığı güdüldüğü için tarım da bitik.

türk çiftçisinin traktörüne koyacak mazotu yok. neden? çünkü 20 dönüm arazisi var adamın, 100bin liralık traktörü var. imeceymiş, kooperatifleşmeymiş vs. hiçbirşey yok. toplamda 100 dönüm yer var 5 kişide, hepsinde 100bin liralık traktör var. 1 traktörle hepsi işleniyor, ama dert o değil. işte zarar ede ede yok olacaklar, sonra büyük firmalar arazileri alıp işlemeye başlayacak.

tarımda akıllı teknolojiler çok hızlı ilerliyor. avustralya bu konularda lider, adamların hedefi var zaten. raporları var vs. çalışıyorlar bu işe. çalışan yapar, çalışmayan bakar. neler var onlara da değineyim. misal sürücüsüz traktörler var, gerekli işlemi(hasat, ekim vs.) akıllı şekilde yapıyor verilen komutlara göre. Drone'lar var, tepede dolaşıyor, toprak analizi yapıyor, ürün ektiysen olgunluk durumunu tespit ediyor, hastalık varsa onu tespit ediyor vs. öğreniyorlar, öneri veriyorlar. tarlanın bir yerinde mahsül zayıfsa oranın gübresinib fazla atılmasını sağlıyor vs. görüntü işleme ve makine öğrenmesi ile mahsül toplayan mini robotlar var. seraların içinde dolaşıyorlar, renginden domatesin olup olmadığını tespit edip itina ile topluyorlar. göndereceğin lokasyonu giriyorsun. gideceği yere 3 gün sonra mı gidecek 5 gün sonra mı gidecek hesap edip, ona göre 3gün veya 5 gün sonra olgunlaşacak olanları topluyor, olmuşlar yerine. Videolardan izlediklerim bunlar, göremediğim veya geliştirme aşamasında olan daha neler vardır kim bilir.

çok gerideyiz, teknolojide ve bilimde aşırı gerideyiz. modern ülkelerle kıyaslayınca, mağara adamı kıvamında yaşıyoruz. tek olayımız ucuz iş gücü, önümüzdeki 20 sene içerisinde o olayda ortadan kalkacak. makine tarladan domates, biber toplamaya başladığı zaman tarlada çalışan ameleler ne yapacaklar? devletin işsizlik çözümü memur istihdam etmek, ki mantıken otomasyon ve bilgi teknolojileri geliştikçe azalması lazım. kolluk kuvveti gibi, sayısal ve fiziki olarak bir insanın varlığına ihtiyaç yoksa mantıken bu alanlarda istihdamın azalması lazım. misal tapu kadastro'da eskiden 10 kişi çalışıyorsa, artık 2 kişi yetmeli. çünkü eskiden dosyalar basılı idi, o dosyayı gidip birisinin fiziken araması gekiyordu vs. vs. şimdi basıyorsun tuşa geliyor. bunun gibi çoğu şey tek tuşla, otomasyonla halledilebilir. çok fena şeyler bizi bekliyor, üzülüyorum.

sinus

Zararlılar sadece toprakta bulunmuyor. Çevredeki ağaç ve çalılıklarda yumurtaları bulunuyor. Siz mücadele etseniz bile komşu tarladan yine bulaşır.

Mikrodalga tekniği yabani otlar için kullanılabilir. Aynı yöntemle topraktaki tohumları gazla yakan aletler var.

Tarım ilacı dozunu aşarsanız elbet zararlıdır. Ama bu devirde ilaçsız ürün yetiştirmek mümkün değil. Dürüst ürün satmak çiftçi ve devletin elindedir. Devlet çiftçiye yeterli kazanç olanağı verirse kimse mağdur olmayacaktır.

Her tatsız meyve-sebze hormonlu veya ilaçlı değildir. Büyük olasılıkla erken toplanmış veya genetik olarak öyledir.

elektronik

Bu yöntemle ilk akla gelen doğal gübre üreten solucanları öldürürsünüz, fatydalı zararlı tüm böceklari, zararlı olduğunu zannettiğimiz böcekleri öldürürsünüz bence canlı olan toprağın kendisini öldürürsünüz.

Pamuğa sardığımız fasülye tohumu pamuktayken sadece filiz verir çünkü filizlenecek kadar besin tohumun kendsinde var sonrasını toprantan alması gerekiyor.

Topraksız tarım için suya gerekli besinler veriliyor.

Bu şuna benziyor hasta bir insanı öldürüp hastalıklarından kurtarmak gibi bir şey :).

z

Alıntı yapılan: elektronik - 06 Aralık 2019, 21:01:05Bu yöntemle ilk akla gelen doğal gübre üreten solucanları öldürürsünüz, fatydalı zararlı tüm böceklari, zararlı olduğunu zannettiğimiz böcekleri öldürürsünüz bence canlı olan toprağın kendisini öldürürsünüz.

Pamuğa sardığımız fasülye tohumu pamuktayken sadece filiz verir çünkü filizlenecek kadar besin tohumun kendsinde var sonrasını toprantan alması gerekiyor.

Topraksız tarım için suya gerekli besinler veriliyor.

Bu şuna benziyor hasta bir insanı öldürüp hastalıklarından kurtarmak gibi bir şey :).


Tabiki pamuk icindeki yesermis bitkinin buyumesi icin gerekli besinleri ilave etmeniz gerekir.
Bunun icin topraga yararli bortu bocege ihtiyac var mi?

@Erol YILMAZ'in dedigi gibi  Toprak sadece ölü bir mineral yığını değil, canlı birşeydir. 

Topraktaki canlilik sartmidir?

Sahsi fikrim, bitkinin istedigi besinleri kimyasal olarak ver. Suyunu ver. Gunes isigini ver. Bortu bocege solucana gerek yok.
(Bortu bocek, bakteri vs ekosistem icin gerekiyordur.)

Bortu bocegin faydasi konusunda gene mesnetsiz bir fikrim vardi.

http://www.cncdesigner.com/wordpress/?p=7320

Bu arada  ekmek yapmak icin ille de una maya katmak sartmidir?
Maya denilen bakteriler gaz cikartarak hamur icinde gozenekler olusutur. Bu gozenekler haricinde maya belki cok az ekmege tat da verebilir.

Fakat ekmek yapmak icin ille de bakteri gerekmez. Hamur icinde gaz kabarciklari olusumuna neden olabilecek pek cok kimyasal vardir.
Mesela kabartma tozu.

Dolayisiyla dededen kalma usullerle yapilacak tarimda solucan kurt, topragin kaymak tabakasi falan gerekir.

Mayasiz (bakterisiz) yogurt yapilabilir mi? Arastirilirsa yapilabilir herhalde.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OptimusPrime

https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

mustafa_cmbz

Bence topraksız tarım bunların hepsinin önüne geçer.

z

Kendinize bir elektronik devre kurdunuz calistirmaniz lazim.

Insanoglu ne yapiyor, bir tane hidrolik santral kuruyor, turbinin hizini ayarlayarak frekansi sabitleyen otomat kuruyor, trafo ile voltaji yukseltiniz kmlerce uzaga ilettiniz trafo ile voltaji dusuruyor 220v sebekeye basiyor. Evinizde smps 220vdan 12vDC uretiyor ve yaptiginiz devreyi besliyorsunuz.

Simdi Z diyorki bunca ivir zivira gerek yok. Devreni al su aku ile besle gitsin. Tertemiz ripili  gurultusu bortu bocegi yok. Gercekten de devreniz muthis calisiyor. Sebeke viniltisi yok gurultusu yok 4/4.

Topraksiz, boceksiz  tarim da boyle bir sey.

Ama sisteme genel olarak baktiginizda bu ivir zivir dunyadaki digger konular icin faydali.
Mesela 3faz fabrikalardaki motorlar icin gerekli.

380v gene makineler icin faydali.

Eger bu ivir zivirlari kaldiralim dersek tamam devremiz aku ile calisir ama santralleri kaldirdigimiz yada onlara mudahale ettigimizce dunyadaki endustriye yasam kalitemize  zarar veririz.

Evrenin tek bir denklemi var. Bu denklemin kokleri yerli yerine konmus. Biz bu denkleme mudahale edip bazi kokleri o anki amacimiza gore daha iyi yerlere yerlestirdigimizde bilmiyoruz ki  evrenin ozenle olusturulmus bu tek denkleminde diger trilyon tane kokunun de yerleri az cok kayiyor ve bu kayma evrende ne gibi degisikliklere yol aciyor.

Etkileri belki 1000 sene sonra belli olacak. Bu degisime neyin neden oldugunu neyi degistirdigimiz icin boyle oldugunu bilemeyecegiz bile.

Belki tarladaki solucanlari oldurmek, Jubiter ile Gunes arasindaki aciyi da degistiriyordur.  Yada catilarin yagmurda su sizdirmasi tarlanizdaki tirtil sayisi ile orantilidir.

Kim bilebilir?

Kelebek etkisi dedikleri bu olsa gerek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Biz dogdaki nesnelerden bazi konularda daha iyisini yapabiliyoruz. Bilim ilerledikce her konuda daha iyisini yapabilecegiz.

Ornegin en hizli ucan kustan daha hizli ucan ucak yapabiliyoruz.

En hizli kosan hayvandan daha hizli giden arac yapabiliyoruz.

En guclu hayvandan daha guclu makine yapabiliyoruz.

Kendimizden daha hizli hesap yapan makineler yapabiliyoruz.

Ama yaptiklarimiz o amaca odakli bir sistem yapmak. Mesela ucak kendi basina bir sistem. Cok hizli ucak yaptigimizda gemiler yavas gitmiyor. Cunku ucak ve gemi tamamen bir birinden izole.

Halbuki doga tek bir eko sistem uzerine kurulmus. Bir sey degistirince sistemin bir tarafi iyilesirken digger tarafi kotulesiyor.

Her sey birbirine bagli. Bir seyi duzeltirken diger seyler kotuye gidiyor. Mesela bir sistemin iyilesmesi icin sicakligi artirmak gerekiyorsa komur yakip o sistemi iyilestiriyoruz fakat atmosferi bozuyoruz. Bundan tum canlilar etkileniyor.

Zararlilari oldururken bu zararlilarla beslenen digger hayvanlarin ekolojisine mudahale ediyoruz.

En basitinden arilarin sayisinin azalmasi kiyameti getirmekle es anlamli. Eger arilari oldureceksek arilarin isini yapacak mekanizmalari yapmamiz gerekecek. Fakat arilari sadece ciceklerin dollenmesi acisindan gerekli gorur ve bu isi otomatlara yaptirirsak evet bitkiler dollenir ama bu kez bal denen besinden mahsur kalacagiz.

Dolayisi ile bitkileri topraksiz belki cok daha mukemmel yetistirebiliriz. cunku bitkiyi tek basina bir sistem olarak ele alirsak ihtiyaclarini topraksiz boceksiz de karsilayabiliriz.

Hatta koklerine saplarina sensorler baglayip neye ihtiyac duydugunu ogrenip kapali cevrim otomasyonla an ve an  bitkiyi mukemmel buyutebiliriz.

Fakat sirlari kesfedilmemis ekosistemde bir sinegi dahi oldururken dikkatli olmamiz gerekir.
Malesef deney masamizdaki bir devrede bir malzemenin degerini degistirip devreye olan etkisini saniyeler icinde test edip ogrebiliyorken ekosistemde boyle bir deneyin sonucunu ogrenebilmek icin belki binler belki de onbinlerce yil beklemek gerekecek.

Bu da sistemi cok anlasilmaz kiliyor.

Dolayisyla Sad 27 ye inaniyorum.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

Fukuoka nin "Doğal Tarımın Yolu" isimli kitabini okumanizi tavsiye ederim.

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Ersin - 06 Aralık 2019, 15:06:43Muhtemelen pazardaki çoğu oyledir yedim yemedim diyemeyecem (kesin yemişimdir), ama seradan kendi topladığım çilek lezzetliydi.Adama çilek alacam diyorsun veriyor bir makas ve kutu kendin topluyorsun.
Söz konusu kokopit te yetişen.

Düz ara formül uygulandıysa lezzetisz oluyor ama formül güzelse besin eriyii iyise yani ki ben çilek yedim bu şekil bir sistemden bildiğin yerken suları akıyo ağzından 🤣

mufitsozen

#27
Seneler once ABDde yasarken Discovery kanalinda Yellowstone parkina kurtlari tekrar biraklarinda nasil degisiklikler oldugunu ve en sonunda nehirlerin akislarinin bile degiserek daha az erozyon olmasi vb gibi etkilerden bahsediyordu. Sinirli sayida bir kurt surusu bile 4-5 sene icinde hem bitki hemde hayvan cesitliligi olarak eco sistemin nasil kendisini toparladigini anlatiyordu.

Youtube'da bu konuda bircok video var. Discovery kanalinda seyrettigim orijinal bir saatlik video dahil.

Bu dinamige "Trophic cascades" deniliyormus! Buda o konuda bir kitap, internetde ebook lari var.
Trophic Cascades: Predators, Prey, and the Changing Dynamics of Nature

How Wolves Change Rivers

How Whales Change Climate
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

mufitsozen

Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

z

Ekosistemi kendi haline birakip dunyadaki dengeler oturttugunda insan nufusu ne olacak sorusunun cevabini bilemiyoruz?

Guclu olanlar hayatta kalacak ise burdaki gucun para demek olmasi cok korkutucu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com