100KA akım nasıl ölcülür?

Başlatan fractal, 04 Ocak 2020, 22:56:58

fractal

arkadaşlar selamlar;

özel bir kaynak makinasının akımını ölçmek istiyorum.kaynak trafosunun primerinden akım trafosu ile ölcüm yapabilirim.trafonun cevrim oranını bilmiyorum.kayıplarıda bilmiyorum.amacım sekonderden gecen gerçek akımı ölçmek.sekondere akım trafosu koymanın imkanı yok.sekonderde 100kA kadar akım geçtiğini söylüyorlar.bu akımı hatasız bir şekilde ölçmenin bir yolu varmıdır _

teşekkürler..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

Melih1802

#1
.

fractal

sekonder tarafta bara takacak yer yok.elektrot ile sekonder trafın en uc iki noktasından ölcüm yapılabilirmi?
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: fractal - 04 Ocak 2020, 23:18:12sekonder tarafta bara takacak yer yok.elektrot ile sekonder trafın en uc iki noktasından ölcüm yapılabilirmi?
Şönt ile ölçmeyi deneyebilirsin.
Ancak bildiğim kadarıyla elektronik kaynak makinaları yüksek frekansta ve DC gerilimle çalışır.
Ölçme yöntemlerinizi ona göre belirlemeniz gerekir.

Flex akım sensoru denilen aygıtlar war ancak oldukça pahalıdırlar.
Hobi olarak alınacak şeyler değiller.


taydin

Bir mikro ohmmetre ile sekonder kablosunun iki ucu arasındaki direnci ölç. Sonra da kaynak makinası çalışıyorken AYNI İKİ UÇ arasında voltaj ölçümü yap. Sonra da ohm kanunu ile geçen akımı hesaplayabilirsin.

Eğer kullanmak için mikroohmmetre bulamıyorsan, 4 terminalli (kelvin problu) direnç ölçümü de yapabilirsin. 4 terminalli direnç ölçümünü standart multimetreler yapmıyor, bunun için masa tipi multimetre lazım. Örneğin 6.5 Haneli Rigol DM3068. Ama bunun doğruluğu mikroohmmetre kadar iyi olmayacaktır, çünkü direnç değeri muhtemelen miliohm altıdır.

Eğer bu da olmazsa son çare şu olabilir: Bir pens ampermetrenin çenesini söküp veya öyle bir çene bulup, bilinen bir akımın geçtiği bir telin etrafına pozisyonlandırırsın. Mesela diyelim 1000A geçiyor o iletkenden, bunu ölçtün ve biliyorsun. Ve çenenin uçlarında da, atıyorum 50 mVRMS ölçtün. Buradan akım/voltaj oranını bulmuş oldun. Şimdi aynı çeneyi, tam olarak aynı pozisyonda, 100 kA akım geçen telin etrafına pozisyonlandır ve gene voltaj ölç. Daha önce bulduğun dönüşüm oranından, geçen akımı hesaplayabilirsin.
Timur Aydın (mekatronik.org)

z

#5
Duzenegi yaparsan ITU labaratuvarlari ucreti karsiliginda duzenegin kalibrasyonu yapabilir.

Bu konuda pek cok duzenek yapilabilir.

- Mesela sont direncteki voltaj dusumu,
- 1/1000 ya da 1/10000 gibi oranda akim bolucu,
- Iletken etrafindaki megnetik alan siddetinin olcumu,
- iletken etrafindaki magnetic alanin demir bir kutlede olusturacagi cekme kuvveti vs vs.

Onemli olan kalibrasyon.

Bunu da ancak olcum ve hesaplama yapabilecek yerler yapabilir.

Yani universite ortami ya da laboratuvar  sart.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı yapılan: Mehmet Salim GÜLLÜCE - 05 Ocak 2020, 01:02:42Flex akım sensoru denilen aygıtlar war ancak oldukça pahalıdırlar.
Hobi olarak alınacak şeyler değiller.
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Bu sensorler sadece AC akim olcmuyor mu? DC de nasil ise yarayacak?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mert3162

Alıntı yapılan: taydin - 05 Ocak 2020, 01:57:59Eğer bu da olmazsa son çare şu olabilir: Bir pens ampermetrenin çenesini söküp veya öyle bir çene bulup, bilinen bir akımın geçtiği bir telin etrafına pozisyonlandırırsın. Mesela diyelim 1000A geçiyor o iletkenden, bunu ölçtün ve biliyorsun. Ve çenenin uçlarında da, atıyorum 50 mVRMS ölçtün. Buradan akım/voltaj oranını bulmuş oldun. Şimdi aynı çeneyi, tam olarak aynı pozisyonda, 100 kA akım geçen telin etrafına pozisyonlandır ve gene voltaj ölç. Daha önce bulduğun dönüşüm oranından, geçen akımı hesaplayabilirsin.

Bilmediğimden soruyorum hocam bu metodda kablodan hat akımı arttıkça voltaj seviyeside lineer olarak mı artacaktır.Kablonun kesitine üzerindeki yalıtkanın cinsine göre falan bu oran logaritmik olmaz mı ?
|^^^^^^^^^^^^\ ||\
|__PICPROJE.ORG __
||'""|""\___
| _____________ l | |__|__|___| )
(@!)!(@)"""""**|(@) (@)****|(@)---------

 Üstadlarım nonstradam & Logan

taydin

Alıntı yapılan: mert3162 - 05 Ocak 2020, 12:53:34Bilmediğimden soruyorum hocam bu metodda kablodan hat akımı arttıkça voltaj seviyeside lineer olarak mı artacaktır.Kablonun kesitine üzerindeki yalıtkanın cinsine göre falan bu oran logaritmik olmaz mı ?

İletkenin etrafındaki manyetik alan, içinden geçen akım ile doğru orantılıdır. Yalıtkan malzemenin belli bit etkisi olabilir, tam ayrıntılarını bilmiyorum. Ama onu da bilinen bir akım değeri ile (1000A mesela) ölçüm yapınca zaten elimine ediyoruz.
Timur Aydın (mekatronik.org)

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

HAKKITANIR

#10
o kırmızı yeşil halkaların içinde nasıl bir düzenek var. çok sipirli sarılmış iki uçlu emaye bakır tel mi oluyor onlar, yoksa ilaveten bir manyetik iletken malzemede var mı içlerinde?nasıl bir alet bunlar.

olay şöyle değilmiydi?
akım akan bir tel üzerinden akan akım şiddeti ile ornatılı bir oranda etrafına manyetik bir elektriksel alan oluşturuyordu. sağ el kurula falan.
şimdi biz akım akan bu tel etrafında, ayrık bir tel halkası sararsak, bu tel halkası uçlarında gerilim seviyesi değişmekle birlikte, asıl telden akan akım şiddeti süresince onun dalga formunda bir sinyalle karşılaşıyorduk değil mi? birde bu ölçüm yaptığımız tel halka sipirleri arttırılırsa bu sefer ölçüm telindeki voltaj ve dolayısıyla akım şiddetide artacaktır ve bir devre aracılığıyla bu ölçülen sinyal denetlenebilecektir.
burda temel dayanak ölçülecek akımın aktığı telde akımın yönü sürekli değişmesede artıp azalan bir şiddette akım akmasıydı yanılmıyorsam değilmi? akım yönü değişmesede zamana karşı şiddeti değişmeli ki diğer ölçüm telinde bir kıpırdanma gözlemlenebilsin.
bu akımın aynı yönde değişken şiddette olması ile yada aynı yönde akımın var yok şeklinde olmasıyla. akımın telde bir o yönde birde diğer yönde akmasıyla oluşan frekans ilişkisi arasındaki bağlnatıyı tam oturtamadım kafamda. ters yön olmadan frekansdan zöz edilemiyor. aynı yönde aç kapa yada,  akımı arttır azaltda iletilen yöntemde bir nevi frekans gibi ferromanyetik malzemelerde ve ölçüm telinde etki oluşturabiliyor halbuki frekans olmadan bu olmaz deniliyor gibi bi bilgi var teoride. burayı tam anlayamadım henüz.

devrecii

@HAKKITANIR  bobine aynı yönde palalel sarılmış bobin vardır dikine değil ac akım ölçler .  bir de demir halka ortasına takılmış hall sensör de bulunabilir ama bu akımlarda demir doyacağ ve ölçün hatalı olacağı için kullanılamaz, Amper daha düşük olması lazım.   

Bence tele yakın bir yerde bir tane hall sensör ile ölçülür hall ın ölçebileceğinden yüksek ise diğer tel yakılaştırılıp manyatizma azaltılabilir. 


HAKKITANIR

#12
sunuçda metal-demir halka kullanılmayan modeline!
bildiğimiz emaye bobin telinin, halka halinde çok sipirli sarılmış hali oluyor yani değil mi?
bildiğimiz çok sipirli sarılmış iki ucu olan halka bobin diyebiliriz o zaman.

pil-batarya gibi dc elektrikde, hep aynı yönde aynı yük direnci altında, hep aynı şiddetde-sabit bir değerde akım akmasında, bu halka sensör, ana iletken telden akım sadece akmaya ilk başladığında, sinyal verip, sonraki akım akışlarında sinyal vermeyi keser burada hemfikiriz herhalde. çünkü sistem dc burada.

akım yönü değişmeden bir telden akan akım, aç kapa şeklinde yani var-yok şeklinde geçerse, buda ac akım olmuş oluyordu bildiğim kadarıyla?
yada akım telden sürekli aynı yönde, ama şiddeti sabit olmayıp, devamlı azalıp artan bir şekilde aksa, bunada ac akım deniliyordu galiba yanlış değilsem!
bu iki durumda da telden ac akım akıyorsa;
demekki halka sensör, bu iki durum içinde çalışabilir. ölçüm yapabilir denebilir o zaman.

iki tespitim doğrumu? doğru değilse yanlışım nerede?

taydin

Pens ampermetrenin iç yapısı kabaca şöyle:



Bu hem AC hem DC ölçebilen türü. AC için önemli olan o daire şeklindeki nüve ve üzerine sarılı olan sağdaki birkaç tur tel. O tel üzerinde, ana iletkenden geçen akım ile doğru orantılı olarak değişen bir voltaj endüklenecek.
Timur Aydın (mekatronik.org)

HAKKITANIR

yanlış değilsem el tipi pens ampermetreler, pens kısmıyla ac akım ölçüyordu yalnızca değil mi.
açılıp kapanan pens kıskacının dilimli silisli sac yolundan oluştuğunu, kapandığında birbirinin içine geçen yapıda  olduğunu görmüştüm uzun zaman önce bir dahada ihtiyaç olmadığından görmedim bunları.
ac akım ölçümü ferrit yada metal sac paketiyle kafama yatcakda.

yalnız dc akım ölçümünde;
ana iletken telden akan düz sabit tek yönlü bir yük akımında, nüve malzemesi metalde olsa ferritde olsa ikinci telden nasıl bir gerilim akışı sürekli olabiliyor burayı şu anda anlamakda zorlanıyorum.