Isıyla Daralan Makaronu Nasıl Seçiyorsunuz? (80:20 Kuralı)

Başlatan FullMetal, 15 Ocak 2020, 23:43:46

FullMetal

Merhaba,
İhtiyacıma göre ısıyla daralan makaron ararken, makaron seçiminde kullanıldığı belirtilen 80:20 kuralı olduğunu öğrendim. Siz ısıyla daralan makaron seçimini nasıl yapıyorsunuz? 80:20 kuralına uyuyormusunuz?

80:20 kuralı için tıklayın.

Melih1802

Makoronların üzerinde ısındıktan sonraki daralma ölçüleri zaten yazar.

muhendisbey

Bu bir kural değil oran aslında ve üzerinde yazar. Daraldığında kablo üzerinde gezinmemeli ve daraldığında makaron yarılmamalı. Birkaç uygulama yaptığınızda bunun farkına varırsınız.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

FullMetal

Merhaba,
Üzerindeki yazan daralma sonrası çap bilgilendirmesini biliyorum fakat 80:20 kuralına göre o şekilde kullanmamak gerekiyor deniyor. Mesela aşağıdaki örnekte  12/4 makaronu yazısına göre 4mm 'e kadar kullanabiliriz fakat 5,6mm den daha düşük çaptaki kablolar için kullanılmasını önermiyorlar.

Alıntı yapılan: undefined12/4 boyunun en küçük uygulama çapı 5,6 mm'dir. Bu boy, bu nedenle, 5mm kablo çapı için uygun değildir.

Kullanacağım ortamda suya karşı koruma sağlamak için içi yapışkanlı makaron kullanmayı planlıyorum. Bu işin teknik bir detayı varmı diye araştırırken ısısyla daralan makaron üreticisi HellermannTyton da şöyle bir yazı görünce sormak istemiştim:
Alıntı YapDoğru daralan makaron boyutunu seçerken, 80:20 kuralının göz önünde bulundurulması tavsiye edilir.
Daralan makaronu, optimal sonuç elde edilebilmesi için temin edilen çap bakımından en az %20 ve en fazla %80 oranında daralma göstermelidir.
Buna rağmen birçok üreticinin teknik bilgilerinde böyle birşeyden bahsetmemiş. Sadece daralma sonrası çapı vermişler.


Ersin

Daralma oranı tutmaz çoğunda, alıp deneyeceksin , ölçeceksin .Ondan sonra hep aynı markayı almaya gayret et , farklı markada o oran farklı olabilir.