Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

tabi ki smps

Başlatan merve damar, 17 Ocak 2020, 16:15:15

merve damar

merhabalar öncelikle iyi çalışmalar. smps tasarımı hakkında görüşlerinizi almak istiyorum. bir smps tasarlayacağım. öncelikle fiyat benim için çok önemli. çünkü pahalı bir ürünü besleyemeyecek. bu yüzden fiyat önemli. tabi ki kalite de önemli ama sürekli akım çekmeyecek. yani saatlerce çalışan makinede kullanılmayacak. aslında kafamı kurcalayan frekans seçimi yani hangi entegre kullanmalıyım? hangi frekans seçimi en uygun olur? ncp1203 ve ncp1200 entegrelerinde üstün körü bir tasarım yaptım. ncp1203 smps trafonun aux sargısı ile beslenen bir entegre. fakat ncp1200 aux sargısına ihtiyaç olmadan da çalışabilen bir entegre. bu entegreler 60khzde çalışıyor. entegre ve frekans önerisinde bulunabilir misiniz? bu bahsettiğim entegrelerle çalışan biri var mıdır aramızda?

merve damar

ah tabi ki bir de trafonun nüve seçimi var. kayıpları azaltan ve en güvenilir nüve hangisidir? 12-15Wlık bir smps olacak büyük ihtimalle. mesela PQ? trafo firmalarından en çok tercih edilen nüveymiş. PQ ve efd arasında ne fark var mesela? yorumlarınızı bekliyorum. lütfen tartışalım

devrecii

Tny280 deneyebilirsin 30w ve çok basit. EE20

merve damar

evet denedim. ama iyi sonuç alamadım. yük bağlayınca az da olsa gerilim düştü. stabil ve kararlı olmasını istiyorum. bir tasarımcıdan ncp serilerinin daha iyi olduğunu duydum. siz 280pn ile tasarım yaptınız mı? sonuçlar nasıl?

bulut_01

LNK306 smps driver babasıdır. Gücü işinize yararsa tavsiye ederim.
YENİLMEZ..

pwr_24

Uc3845 yada uc3842 spice modelleride var üniversal bir entegredir tasarım yaptım sorunsuz çalıştı.

yas

Alıntı yapılan: merve damar - 17 Ocak 2020, 16:51:07evet denedim. ama iyi sonuç alamadım. yük bağlayınca az da olsa gerilim düştü. stabil ve kararlı olmasını istiyorum....

Power integrated ürünlerinden her birini ayrı ayrı kullanmadım. Fakat PI Expert ile dizayn oluşturuyorsanız sihirbaz varsayılan olarak optimizasyonu "cost" seçerek dizaynı oluşturur siz bunu "efficiency" olarak seçmelisiniz. Bir diğer hususta input seçimi standart olarak "Universal 85~265VAC" olarak gelir eğer bu aralığa ihtiyacınız yoksa bunu "Single 195~265VAC" olarak seçmenizi de öneririm. Birde hangi topoloji yada tasarım olursa olsun trafo çok önemli kurallarına tam riayet etmekte fayda var. Özellikle sekonder tarafındaki paralel sargı sayısı ve kesiti. Nüve seçimi rastgele olamıyor maalesef kullanılan frekansa ve istenilen güce göre seçilmesi gerekli. şu nüve iyidir bütün smps tasarımlarında kullanılabilir diye bir durum yok maalesef. Maliyet ekseninde yol alınacaksa TL494 üzerinden de gidilebilir bir çok smps ürününde de kullanılıyor.

merve damar

Tny280in datasheetindeki devreyi değiştirerek kullandım. Trafo tasarımını kendim yaptım. Trafoyu yaptırdım. Devrenin sadece kontrol kısmı değişiyor. Bu da zaten entegrenin yardımcı elemanlarına bağlı. Bu yüzden aradığım en iyi frekans ve ona uygun güzel bir entegre. Trafo nüvenin güce göre seçildiğini biliyorum mesela efd20 ve efd25. Nüvenin ae değerine göre seçiliyor. Trafo nüvesi hakkında merak ettiğim Efd ve ef ya da pq bunlar arasında fark ne? Neden efd20 ve ef20 arasında fiyat farkı var? İkisininde kullanılması gereken gücü aynı. Ama fiyatları farklı. En iyi nüve tipi hangisi ve neden iyi?

merve damar

Alıntı yapılan: pwr_24 - 17 Ocak 2020, 20:30:17Uc3845 yada uc3842 spice modelleride var üniversal bir entegredir tasarım yaptım sorunsuz çalıştı.
Ncp ufnin bir üstü olarak anılıyor sanırsam

eti


eti

pardon Viper12

yas

edf,ef yada pq olmasının fiyat dışında tabi ki teknik farkları var. Başta fiziksel olarak pq diğerlerinden ayrılıyor karkası silindirik yapıda olması ilk göze çarpan fark. Nüveler (core) arasındaki en kritik özellik Güç/Frekans çizelgesinde farklılık göstermeleridir. Sebebi ise imalatlarında kullanılan materyallerin farklılığından kaynaklıdır. Örneğin; 66KHz de çalıştırdığınız nüveden elde ettiğiniz verimi aynı nüveyi 132KHz de çalıştırılmasıyla farklılık gösterecektir. Yani x frekansta nüveden elde edilen güç y frekansta farklı olacaktır. Aslında E20(ef20), EFD20 core malzemenin datasheetleri incelendiğinde farklar görüldüğünde daha anlaşır olacaktır. Malzeme özelliğinden dolayı manyetik faktör değerleri değişiyor.

pwr_24

Alıntı yapılan: merve damar - 18 Ocak 2020, 01:32:33Ncp ufnin bir üstü olarak anılıyor sanırsam
aslında öyle birşey yok NCP serisi ONSEMI'nin UC38 serisi ise TI ile özdeşleşmiş ama universal bir current Mode PWM COntroller zaten birçok entegrenin çalışma sistemi aynı hemen hemen. Burada önemli olan maliyet ve spice model bulunması. Özellikle small signal analyse(AC analiz) önemli feedback tasarımı için.

devrecii

#13
Alıntı yapılan: merve damar - 17 Ocak 2020, 16:51:07evet denedim. ama iyi sonuç alamadım. yük bağlayınca az da olsa gerilim düştü. stabil ve kararlı olmasını istiyorum. bir tasarımcıdan ncp serilerinin daha iyi olduğunu duydum. siz 280pn ile tasarım yaptınız mı? sonuçlar nasıl?

Watt anlamında tam kapasiteye yakın kullanırsanız voltaj düşüyor evet, mesela ben ee19 kullnamıştın 15W alabiliyordum mesela çıkış 20V ayarlanmış ise yük bindiği zaman otomatikman 15v 1A düşüyor. Empedans olayı var o ayrı konu.

Ferrit büyüklüğü çok önemli , bu yapacağın tüm flybak için geçerli eğer ferrit trafo watt sınırında  ise  bobinlern çok doğru sarılması lazım yoksa voltaj düşüklüğü olur yada ferrit büyük olacak  fakat çipin içindeki mosfetin bun dayanabilmesi lazım dev bir ferrit bağlayamazsın ama iki katı büyüklükte ferrit sorun olmayacaktır.

gevv

Yıllar önce bilinen büyük bir firmada çalışan arkadaşım power int. ürünleri ile doğru düzgün stabil bir besleme katı yapamadığından bahsetmişti  bende  fairchild ve st önermiştim  şuan ismini hatırlamıyorum fairchild 8 pin bir entegre ile çok iyi iş çıkarttığını söylemişti başka prototiplerde olmuş fairchild çok iyi diyordu

viper22 ile baya uygulama yaptım oldukca stabil hatta kullandığım trafonun gücünün üstünde testlerim oldu hiç sorun çıkartmadı

power int topswitch serisi ile bir kaç denemem oldu ama hiç esnek değil stabil çalışmıyor, yanıyor vb. özellikle trafo konusunda çok hassas

ben olsam

fairchild , st ürünlerini kullanırdım