smps için mosfet seçimi

Başlatan merve damar, 30 Ocak 2020, 11:38:59

merve damar

merhabalar. 15W çıkış için mosfet seçmek istiyorum. peak akımım 0.9a. normal 220şebekede çalışacak. mosfetiin üzerine düşecek gerilimin yüksek olacağını biliyorum. bu yüzden 650-700V değerinde mosfet seçilecek. makalelerde mosfetin akımı için peak akımından 3 4 kat fazla seçilmesi gerektiği yazıyor. yani güçlü ve büyük mosfet seçin diyor. sanırım ısınmasın diye. ama asıl kafamı kurcalayan durum bazı entegrelerin için bu mosfetlerden var. ve çok küçük yani yüksek güçlü olmasına gerek yok. bu konuda tartışabilir miyiz? en uygun mosfeti nasıl seçebilirim?

pwr_24

#1
Alıntı yapılan: merve damar - 30 Ocak 2020, 11:38:59merhabalar. 15W çıkış için mosfet seçmek istiyorum. peak akımım 0.9a. normal 220şebekede çalışacak. mosfetiin üzerine düşecek gerilimin yüksek olacağını biliyorum. bu yüzden 650-700V değerinde mosfet seçilecek. makalelerde mosfetin akımı için peak akımından 3 4 kat fazla seçilmesi gerektiği yazıyor. yani güçlü ve büyük mosfet seçin diyor. sanırım ısınmasın diye. ama asıl kafamı kurcalayan durum bazı entegrelerin için bu mosfetlerden var. ve çok küçük yani yüksek güçlü olmasına gerek yok. bu konuda tartışabilir miyiz? en uygun mosfeti nasıl seçebilirim?
evet doğru peak akımının 3 katı bir değer seçebilirsiniz. 220v şebeke için 600 650V mosfet seçiniz.

Dikkat edeceğiniz noktalar mosfetin anahtarlama ve durum kayıplarını minimuma indirecek mosfet seçmek. Bunun için Rds on direnci küçük olmalı ve trise ve tfall süreleri az olmalı.  Nette mosfet kayip hesapları ile bir-çok doküman video var. Birde  gate direnci hesabını iyi yapın.

merve damar

evet haklısınız. benim istediğim ton süresi 6.66us. mosfetlerin trr 250-450 ns sorun oluşturmayacak diye düşünüyorum. bir de mosfet üzerindeki anahtarlama kaybı minumum ne olmalıdır? çıkışın yüzde kaçı olursa verimlidir diyebiliriz mesela 

abstruse

Selamlar,
650V-700V ve 220VAC demenizden uğraştığınız topolojinin flyback olması muhtemel gibi. Eğer yanlışım varsa özür dileyerek;
Id-peak akımı, transformatör giriş empedansına ve dolayısı ile;
  • Şebeke giriş gerilimine
  • Tranformatör giriş gücüne (yani 15W+kayıplar)
  • Görev süresine(duty)
  • Anahtarlama frekansına
(Bunlara bağlı olarak bir kaç parametre daha var)[/list]
Bağlı olduğuna göre sanki peak akımınız girişiniz universal(85-265) olsa dahi biraz fazla çıkmamış mı?
Sizin kendinizin de söylediği gibi bu güçlerde dönüştürücüler için integrated ürünlerde dahi Maximum ratings değerleri 1,5-2,5 A gibidir.
Saygılarımla.

merve damar

#4
eminim peak akımım daha düşük. ben peak akımını min voltaj değerinde hesaplıyorum. daha düşük olduğunu biliyorum. ama değilmiş gibi davranıyorum. her hangi olası kötü bir durumla karşılaşmak istemiyorum çünkü.

abstruse

Alıntı yapılan: merve damar - 30 Ocak 2020, 15:00:38eminim peak akımım daha düşük. ben peak akımını min voltaj değerinde hesaplıyorum. daha düşük olduğunu biliyorum. ama değilmiş gibi davranıyorum. her hangi olası kötü bir durumla karşılaşmak istemiyorum çünkü.
Ama sizin baktığınız ilgili kaynaklar hesaplanan değerden 3 katı fazla almanızı tavsiye ediyor olmalı. Siz mühendislik payını 3'le çarptıktan sonra ekleyin. (ki bence eklemenize lüzum yok). O zaman integrated paketlerdeki değerlere karşılık gelen değerler elde edebilirsiniz.
Saygılarımla.