UVC lamba ve ozon gazı

Başlatan merve damar, 14 Mayıs 2020, 09:23:06

Mucit23

254nm UV-C lambalar ozon üretmekten ziyade dezenfektasyon için kullanılıyor diye biliyorum. O3 üretse bile anladığım kadarıyla ürettiği kadarda parçalayıp O2 ye dönüştürüyor



Alıntı YapNote: the 254 nm UV light is also used to break down ozone in air or water as UV light above 240 nm will photolyze ozone back to oxygen.

Kaynak: https://www.oxidationtech.com/ozone/ozone-production/uv-lamp.html

z

Alıntı yapılan: Andromeda - 14 Mayıs 2020, 21:29:26... eniyisi lamba üreticisinin kılavuzlarına bakmak.Üreticisi belirsiz, bilgileri olmayan lamba acaba işe yarar mı..nasıl anlayacağız!
Hafıza silmede kullanırsan sorun yok ama sterilizasyonda nasıl anlayacağız.. Virüsün nabzına mı bakacağız.. acaba öldü mü..! morötesi ışıkla aydınlatıp kamera ile yüzeyleri kontrol edip bakteri ve virüslerin yüzeydeki yoğunluğunu görebiliriz belki..

Zamanında su sterilizasyonu için deney yapmıştık. Doktor arkadaşım kültür kapları getirdi. Bir kısmını ışığa maruz bıraktık bir kismini bırakmadık. Daha sonra bu kaplar labaratuvara götürüldü. Bir kaç gün sonra (belki de 1 hafta hatırlamıyorum) kaplardaki üreme miktarına bakıp raporladılar. Işık verdiğimiz bazı kaplarda üreme hiç olmamış bazılarında ise çok az olmuştu. Iiık vermediklerimiz ise dehşet büyük rakamlardı.

Biz bu deneyde xenon lamba kullandık. Sürekli ışıldama ve pals modunda denedik.

Deney için labaratuvarlardan yararlanmalı ya da o ortamı oluşturmanız gerekli.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

#17
Alıntı yapılan: muhendisbey - 15 Mayıs 2020, 01:14:52Ancak ultraviyole iyonlaştırıcıdır. Metal yüzeylere ya da metal katkılı yüzeylere temas ederse havaya metal iyonları saçar. Bu da aldığınız kokudur. Ozon gazının kokusunu pek bilmenize imkan yok, çünkü ciddi bir tahriş edicidir. Ele dökülen perhidrolden farkı yoktur.

Ne zamandan beri metaller kokmaya başladılar?

Metallerin iyonlaşmasına inanıyorsun oksijen molekülünün parçalanıp bileşik yapmasına neden inanmıyorsun?
İnternette ozon gazı tedavilerinden bahsediliyor. O3/O2 oranı ayarlanabilir ortamlarda kalıyorsunuz.

Zehirli diyebilmek için bu oranın tehlike sınırını aşması lazım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhendisbey

Alıntı yapılan: z - 15 Mayıs 2020, 02:10:33Ne zamandan beri metaller kokmaya başladılar?

Metallerin iyonlaşmasına inanıyorsun oksijen molekülünün parçalanıp bileşik yapmasına neden inanmıyorsun?
İnternette ozon gazı tedavilerinden bahsediliyor. O3/O2 oranı ayarlanabilir ortamlarda kalıyorsunuz.

Zehirli diyebilmek için bu oranın tehlike sınırını aşması lazım.

Bazı maddelerin/ışımların düşük miktarları dahi zararlıdır. Arsenik, siyanür, Gama ışını...
Bazı maddelerde ise tolere edilebilecek miktar vardır.

Ark yapan bir sistem, ya da korona deşarjı olan yerler ciddi miktarda kokarlar. Bunlara iyonlar sebep olur.
Ozon ise daha farklı. Kokusuz demiyorum ama tahriş ederek kendisini belli eder.

Ozon solunmaması gereken bir gazdır. Eğer bir tedavi ediciliği varsa da hekim gözetiminde yapılmalıdır. Ciltle olan temasına dair bir bilgim yok.

Sadece ozon da değil. Oksijen tüpünden saf oksijen solursanız da oksijen tahriş eder. Oksijen kondansatörlerinde bile üretilecek oksijen bu sebepten dolayı ayarlanır. Ancak ozonun daha düşük miktarı tahriş edicidir.

Ozon hiç oluşmaz demiyorum. Uygun olmayan şartlarda çok az ozon oluşur, havadaki yabancı partiküller sebebiyle de çok çabuk parçalanarak oksijene dönüşür. Havadaki oksijen miktarından ve gazların oranlarından bahsetmeme gerek olmadığını düşünüyorum.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

ipek

su filitresi bozuldu lambasını çıkardım ,değiştirdim.leş gibi maviye yakın bir renk,şimşekli ,yıldırımlı,yağmurdan sonra duyduğumuz kokunun aynısı.aynı kokuyu çocuk iken Lambalı TV'de duyardım,herhalde EHT trafosu bir yerlere atlıyordu.neyse bu lambaya sadece iki dakika bakmıştım,gözler patates iki günde zor düzelmiştim..

z

Zehir denen maddenin tehlike arzedebilmesi için miktarı önemli.

Mesela arsenik denen zehir ölümcül bir maddedir fakat bunu şebeke suyundan alıyoruz ve ölmüyoruz. Çünkü su içindeki oranı önemli.

Aynı durum ozon için de karbonmonoksit içinde geçerli.

Tepemizdeki ozon tabakasını düşünün. O tabaka nasıl oluşuyor dersiniz?

Tabiki güneş ışığının UV ışınımı sayesinde.

Burda arkadaşımızın UV lamba ile yapmak istediğini güneş milyonlarca yıldır yapıyor zaten.

Sistem aynı sistem.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mufitsozen

#21
Alıntı yapılan: ipek - 15 Mayıs 2020, 03:57:53su filitresi bozuldu lambasını çıkardım ,değiştirdim.leş gibi maviye yakın bir renk,şimşekli ,yıldırımlı,yağmurdan sonra duyduğumuz kokunun aynısı.aynı kokuyu çocuk iken Lambalı TV'de duyardım,herhalde EHT trafosu bir yerlere atlıyordu.neyse bu lambaya sadece iki dakika bakmıştım,gözler patates iki günde zor düzelmiştim..

UV isiga koruyucu gozluk olmadan ve/veya dogrudan bakmayin goze ciddi hasar verir.
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

merve damar

#22
https://www.airozon.com/ozon-o3/ozon-esik-seviyeleri.htm
Yağmurlu, yıldırımlı, fırtınalı havalardan sonra, yüksek yerlerde veya deniz kıyısında hissedilir. Yüksek gerilim trafolarnın, yüksek gerilim hatlarının, Televizyonların ve, Fotokopi makinesi arkasında ozon kokusu hissedilebilir.
https://tr.trotec.com/ueruenler-ve-hizmetler/oelcuem-cihazlari/emisyon/gaz-oelcuem-cihazlari/oz-one/
Zor ve pahalı işler :D

ts

Uv ile ilgili bir görsel paylaşmak istiyorum. Uvc tipi aslında atmosfer dışı güneş ışığı. Ozon tabakası bu ışığı geçirmiyor. Yani ne virüs bırakır ne mikrop. Çok tehlikeli. Birkaç saniye içinde ortamdaki virüsleri öldürecektir. Dikkatli olmakta fayda var.


MB_77

#24
konunun ilk mesajını görünce eski çağlar aklıma geldi, bilim ve bilimsel çalışmanın olmadığı donemde insanlar olayları acıklamak için oturur düşünürlermiş sadece. bu durum yunanlılarda ileri gitmiş filozoflar meşhur olmuş. bir odaya kapanır düşünür de düşünür fiziksel bilimsel olayları mantıkla açıklarlarmış.

konuyu tartışmak değil de mevcut bilgilerimi paylaşmak isterim. uv ışının bazı dalga boyları oksijenle buluşunca az çok ozon oluşmasına neden olur. ozon ise solunması zararlı bir gaz. uv lambalarında ozon üretimini engellemek için lamba camları uygun kristalden yapılır ve ozona neden olan dalga boyları bu kristal tarafından filtrelenir. dandik markalar ise lambanın içinde ozon üretimine uygun malzemeler var yalanına başvurur. ozon pratikte dezenfektasyon için kullanılır ancak ortam değil su için kullanılır. içtiğimiz damacana sular şişelenmeden önce içine ozon gazı ilave edilir böylece raf ömrü artar. ve belirli bir süre sonunda bozunur.

ayrıca uv ışının uvc bolgesi ve özellikle 254nm dalga boyu hastane seviyesinde dezenfektasyon için kullanılır. dezenfektasyon işlemi, hava su ve ışığa maruz kalan yüzeyler için olabilmektedir. ancak uv ışını göz ve cilde ciddi zarar vermekte. bu nedenle sterilizasyon esnasında ortamda bulunulmamalıdır. açığa çıkan ozon gazı için de tedbir almak gerekir.

uvc lambalar ile ilgili philips lambaları öneririm. sterilizasyon için philipsin aşağıdaki linki oldukca yararlı bilgiler vermekte.

https://www.lighting.philips.com/main/products/uv-disinfection

net değerler vermemekle beraber ortalama bir odanın yüzey sterilizasyonu için 55w lambanın uygun olacağı belirtilmekte. sterilizasyonda lamba gücünden başka diğer etken maruziyet süresidir. sitede bu konuda bilgi bulunmamakta.

uv ışığın sterilizasyonda kullanımı ile ilgili birçok bilimsel çalışma bulunmakta. internetten kolaylıkla ulaşılabilir. iki tanesi aşağıdadır. ozon, lamba gücü, uygulama süresi ve ilgili parametreler gibi konulara değinilen uv lamba kullanımı ile ilgili bilimsel çalışmalardır;

https://www.das.org.tr/kitaplar/kitap2007/yazi/nuri.ozkutuk-das-2007-yazi.pdf


http://adudspace.adu.edu.tr:8080/jspui/bitstream/11607/2510/1/105-715-1-PB.pdf

iş yerinde seri üretim hattımızın kurutma prosesinde 2 tane 5kw gücünde uv lamba bulunmakta. bununla ürünümüz üzerindeki yapıştırıcıyı uv ışıkla kürleyerek çok hızlı biçimde kurutuyoruz. üç gün önce uv prosesindeki arızaya müdahale ettiğimde dikkat etsem de uzun süre ışığa maruz kaldım. aynı gece çok ciddi yanma ve batma oluştu gözlerimde. kaynak makinesinin ışığına bakmak ile güneş yanığının birleşimi gibi. @z nin dediği gibi uygun göz damlası iyi geliyor ancak bu ışık kalıcı görme bozukluğuna neden olmakta.

korona döneminde uv lamba revaçta ancak bu ışığı kullanırken etkilerini öğrenip bilinçli ve uygun tedbirlerle, doğru konuda kullanmak gerek. katma değerli ürünler için önü açık bir konu.


amerikan menşeli hastane sterilizasyonunda kullanılan uv ünitesi;

https://imgyukle.com/i/r6W0Ly

çinde yapılan ortam sterilizasyonu için uv robot;

https://imgyukle.com/i/r6Wwop

devrecii

Bu uvc sivrisinekleri öldür mü acaba ? Yeni bir sivrisinek türü ortaya çıkmış ufacık gözle görünmüyor, normal sivrisineği mumla aratıyor  >:(


muhendisbey

Alıntı yapılan: z - 15 Mayıs 2020, 04:40:43Zehir denen maddenin tehlike arzedebilmesi için miktarı önemli.

Peki benim için kurşun lehim telinden biraz yer misin? Az miktarda yersen ölmeyeceğini garanti ederim.
Lakin, vücudunda birikeceğini hatırlatırım. Röntgen filmin çekilirken kurşunun toplandığı noktaları görünce beni anarsın.

Su mevzusuna gelirsek, arsenik +3 değerlikli ve arsenik +5 değerlikli iyonlar farklı miktarda zehre ve çözünürlüğe  sahiptir. +3 değerlikli arsenik çok daha zehirlidir, kesinlikle tüketilmemelidir. Baktığında ikisine de arsenik diyorsun. Musluk suyunda olması zarar vermediği anlamına gelmez. Ona bakacak olursak, yıllarca su boruları kurşundan imal edilmiş, süper benzin içerisinde kurşun; bataryalarda yüksek toksisitesi olmasına rağmen kadmiyum kullanılmış. Bu yapılanların doğruluğunu kanıtlamaz.

Ozon tabakası hemen tepende olsaydı ölürdün. Ben sana şu an oda koşullarındaki oluşturmasının zorluğunu anlatıyorum sen bana oda koşullarının basınç ve sıcaklığı ile kıyaslamadan dünya katmanı ozondan bahsediyorsun. Mesajlarımı okursan oluşması için UV, sıcaklık, basınç, madde miktarı ile ilgili anekdotlar da göreceksin.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

z

#27
Su sebekesinden aldigin kursun yeterince vucudunda birikmistir zaten.

Ha bire zehirli, tehlikeli vs diyip duruyorsun. Tamam bunlarin tehlikeli oldugunu zaten biliyoruz da olumcul olabilmesi icin miktar onemli diyorum.

O2 yi parcalayacak kadar enerjiyi verdikten sonra sicakta da basinc altinda da o3 elde edersin.
Her kimysal olayda senin o anektodlarinin zaten sureci etkiledigini biliyoruz.

UV lamba calistiginda olusan ozon gazinin varligini koklayarak kolayca anlarsin. Bu koku bahsettigin gibi metalden degil, ozondan geliyor.


Vucuduma kursun almak icin su icmem, balik yemem ya da biraz lehim yapmam yeterlidir.

Yoksa hatirin icin metal kursunu agzima surmem.





Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Endorfin35+

Ben baya bir ozon jeneratoru tamiri yaptim. O2 nin parcalanma sebebini kimyasal duzeyde bilmiyorum ancak, dogada yildirimlar ile o2 nin parcalandigini biliyorum.

Ozon jeneratorleride tamamen ayni mantikta calisiyor. Yuksek gerilim ile ark olusturarak. Genelde mosfet arizasi cikardi. Tamir ettikten sonra test etmek icin koklardik :)
"İşi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar."

Sozuak

#29
Solunum cihazı testi için kullandığımız medikal saf O2 tüpünün çıkışını çok soludum. Direkt akışı avucumun içine alıp burnuma yönlendirerek. Hiç tahriş etmedi açıkçası. Ben de tahriş etmesi ne kadar sürer diye merak etmiştim. Sanırım Ciğerlerde kalan rezerv O2 ile CO2  karışıp yoğunluğunu azaltıyor. Bir anestezistle karşılaşınca soracağım bu konuyu.

Çocukluğumdan beridir elektronikle iç içe olduğumdan lehimle temasım 6 yaşlarında başlar.  45 Yaşımdayım ama kurşun zehirlenmesi ile de karşılaşmadım. Nasıl emiliyor, cilt teması, miktarı, süresi, biraraştırmak lazım elbette. Ama ağzıma alıp teli çiğnediğim de olmuştur bu arada. Hatta kızım da bir ara evdeki lehim telini koparıp topak yapıp oynamış. Bir daha yapmaması için uyardım.