akım kaynağı büyüklüğü

Başlatan merve damar, 11 Haziran 2020, 08:23:57

merve damar

Selamlar, 30Wlık lambanın içinden böyle bir akım kaynağı çıktı. Çok küçük trafo kullanılmış ve komponenti çok az bu güvenli mi? Akım kaynağı ve voltaj kaynağı arasında bu şekilde büyüklük farkı olur mu?





merve damar

Ve seçilen nüve büyüklüğü hakkında, Örneğin 12Wlık bir güç kaynağı yaptık. 12V 1A çıkışı var. EFD20 nüveyi seçtik. Başka bi güç kaynağı gücü mesela 40W. 40V 1A olsun. 40V için Sarım sayısı 12Va göre daha az olacaktır. akım değeri de aynı. Aynı nüveyi kullansam ne olur? Çok ısınır mı? bir sorun yaşanır mı?

quarko

TDK nın nüveleri için aktarılabilecek maksimum güç değerleri için Magnetic Design Tool aracı var.

https://tools.tdk-electronics.tdk.com/mdt/core_ptrans

Örneğin, flyback topolojisi ile N87 materyal - EFD20 nüve ile 100kHz anahtarlama frekansında 69.6W aktarılabilir.

Yalnız TDK, aktarılabilecek güç değerlerini (Ptrans) biraz yüksek verir. Her zaman TDK kalitesinde nüve bulmak pek mümkün olmayacağı için ihtiyatlı olmakta fayda var.
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

merve damar

Evet anladım. Mesela belli bir frekansta EFD20 kullandım. 12W çıkış aldım. 60khzde kullandım. aynı durumu 40W için kullanamam buradaki siteye göre. Diyorum ki, 40W için çıkıştan 40V 1A almaya çalışsam aynı nüve için sorun olur mu? Sonuçta Güç artıyor. Giriş sarımı aynı, çıkış sarımı azalır 40V almak istersem, Ve aynı şekilde 1A istiyorum. Bu durum da neyle karılaşırım? Isınır mı ne olur?

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: merve damar - 11 Haziran 2020, 11:52:23Evet anladım. Mesela belli bir frekansta EFD20 kullandım. 12W çıkış aldım. 60khzde kullandım. aynı durumu 40W için kullanamam buradaki siteye göre. Diyorum ki, 40W için çıkıştan 40V 1A almaya çalışsam aynı nüve için sorun olur mu? Sonuçta Güç artıyor. Giriş sarımı aynı, çıkış sarımı azalır 40V almak istersem, Ve aynı şekilde 1A istiyorum. Bu durum da neyle karılaşırım? Isınır mı ne olur?
Isınması bir tarafa o kadar gücü transfer edemeyebilir.
Güç transferinde 2 unsur wardır. Bobin Bobin indüksiyonu. Frekans yükseldikçe transfer oranı artar. Hava Nüveli olarak ta değerlendirebilirsin.
Diğeri ise manyetik transfer indüksiyonu. Burada taşıyıcı olan nüve olduğundan aşırı yüklemek aşırı güç transferi yapacağı anlamına gelmez.
çıkışı etkileyen iki unsur ise birincisi çıkış bobininin direnç katksı..
ikinci ise manyetik çekirdek + bobin to bobin indüktif transfer gücü.

Biraz karışık olduysa anlayan arkadaşlar daha basit anlatabilir. Benimki bu kadar. :)